Po konferenci bo vlada oblikovala rešitve, v katere bo zajela, če bo le mogoče, pričakovanja vseh udeležencev razvojnega dialoga. Foto: MMC RTV SLO
Po konferenci bo vlada oblikovala rešitve, v katere bo zajela, če bo le mogoče, pričakovanja vseh udeležencev razvojnega dialoga. Foto: MMC RTV SLO
Prva konferenca razvojnega dialoga

Med ukrepi za boljše poslovno okolje se tako pričakuje sprememba stečajne zakonodaje, zakonodaje in postopkov pri prostorskem planiranju ter varovanju konkurence in delu finančnih nadzornikov. Med dolgoročnimi ukrepi je premier napovedal pokojninsko reformo, ki bi spodbudila daljšo delovno aktivnost zaposlenih. Obetajo se tudi spremembe glede vzpostavljanja mehanizmov za spodbuditev mladih v čimprejšnjo redno zaposlitev ob skrajšanem času študija.

V javni sektor menedžerska načela


Med predlogi je tudi reforma javnega sektorja, v poslovanje tega nameravajo uvesti menedžerska načela odgovornosti za rezultate, podobno kot velja za zasebni sektor. Načrtovano je tudi znižanje davčne obremenitve dela, izpad pa bi nadomestili z obdavčitvijo dela premoženja, okolijskimi dajatvami, boljšo izterjavo davkov in odkrivanjem davčnih utaj ter zmanjšanjem sive ekonomije.

Premier je napovedal tudi prestrukturiranje gospodarstva in povečanja njegove konkurenčnosti z učinkovitejšo rabo energije in manjšimi izpusti toplogrednih plinov ter večje sodelovanje raziskovalne in gospodarske sfere. Po besedah Pahorja bo pri izobraževanju poudarek na javnem financiranju terciarnega izobraževanja in večjemu zagotavljanju potreb podjetniškega sektorja.

Večja varnost za zaposlene za določen delovni čas
Na trgu dela lahko pričakujemo ukrepi za uvajanje prožne varnosti in varnosti zaposlitve pri zaposlenih za določen čas ter prilagoditev študentskega dela v smislu "iskanja boljše perspektive mladih na trgu dela". Med infrastruktirnimi ukrepi je Pahor navedel pospešitev vlaganj v železniško infrastruktiro in energetsko varčne investicije v javnem sektorju

Z novimi kratkoročnimi ukrepi želi vlada racionalizirati javnofinančne izdatke in ublažiti povečanje primanjkljaja. Po besedah primierja bodo vladne zamisli predlog socialnega dialoga, prva priložnost za razpravo o njih pa bo na petkovi seji ekonomsko-socialnega sveta.

Na konferenci, ki jo je sklical predsednik vlade Borut Pahor, so sodelovali predstavniki vseh socialnih skupin, udeležil pa se je je tudi predsednik države Danilo Türk. Med srečanjem so govorili o vseh žgočih gospodarskih in družbenih temah, po zagotovilih Pahorja pa bo vlada oblikovala končne rešitve, ki bodo, če bo to mogoče, skladne s pričakovanji vseh udeležencev razvojnega dialoga.

S. Z./A. M.

Prva konferenca razvojnega dialoga