Združenje publicistov in novinarjev zavrača očitke ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Združenje publicistov in novinarjev zavrača očitke ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Odgovor objavljamo v celoti.

"'ZNP nadaljuje napade na novi Zakon o RTVS, tokrat z napadom na Ministrstvo za kulturo, češ da je cenzuriralo mnenja tujih strokovnjakov o Zakonu o RTVS. Kar je seveda daleč od resnice. Ministrstvo za kulturo je na spletnih straneh v Novicah, ko je o tem prejelo sporočilo Mirovnega inštituta, objavilo Novico, da so se o Zakonu o RTVS izrekli tuji strokovnjaki. V sporočilu smo citirali splošno mnenje, povzetek o zakonu, ne pa mnenja o posamičnih rešitvah. In ravno zato smo v Novici opozorili in vse bralce napotili na spletno stran Mirovnega inštituta, kjer so mnenja v celoti objavljena.'

Tako se je ministrstvo za kulturo odzvalo na trditev ZNP, da je ministrstvo v petkovem sporočilu za javnost, ki ga je medijem razpošiljala Bojana Leskovar, cenzuriralo, izpustilo in ni objavilo resnih kritik, ki sta jih dva od teh tujih strokovnjakov namenila zakonu o RTV. Da ne bi v nedogled zapravljali časa z resnico, prilagamo faksimile sporočila za javnost, ki ga je prejšnji petek razpošiljala Bojana Leskovar. Naj govorijo fakti bruti!

V času "bitke" za propagandistično interpretacijo zakona o RTV, o katerem bo glasovanje na nedeljskem referendumu, pa se ministrica Majda Širca poslužuje metod, ki ji pač že zaradi ministrskega portfelja (za kulturo) niso v čast. ZNP zato znova opozarja na posamezna zavajanja, manipulacije in neresnice, nekatere so že na meji laži.

Ministrica je v polemiki z ZNP med drugim zapisala: "…Prav tako ne držijo navedbe o stroških izstopa v zvezi s pokojninskimi zavarovanji, saj je prav Kapitalska družba ob sestanku s predstavniki zaposlenih in vodstva RTVS predstavila možnost nadaljnjega vplačevanja premij brez izgube kakršnihkoli pravic zaposlenih. Na sestanku smo bili prisotni tudi predstavniki pripravljavcev zakona."

Tako je ministrica za kulturo Majda Širca odgovorila na trditev Združenja novinarjev in publicistov, da bodo v primeru uveljavitve zakona o RTV zaposleni izločeni iz zaprtega sistema dodatnega pokojninskega zavarovanja pri Kapitalski družbi. Navedbe ministrice so manipulacija in neresnične: predstavniki Kapitalske družbe so resda "predstavili možnost nadaljnjega vplačevanja premij brez izgube kakršnihkoli pravic zaposlenih", kot trdi Širca, vendar so na sestanku jasno povedali, da je to mogoče le, če se spremeni zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ministrica pa je to zamolčala! Ta zakon pa pred sprejemom zakona o RTV v tem delu ni bil spremenjen in tudi post festum ne bo, ker se zaradi individualnih pravic v korist posameznih skupin (zaposlenih, socialnih itn.) celotnih zakonov ne spreminja, saj bi to bilo celo protiustavno. Zato je trditev ZNP, da bodo zaposleni v zvezi s tem finančno zelo prizadeti, še kako resnična! Zaposlenim se bo namreč ob prehodu iz zaprtega v javni sklad njihov privarčevani znesek zmanjšal najmanj za 31,5 odstotka, na celotno privarčevano vsoto pa bodo morali plačati še dohodnino. V nov javni sistem varčevanja bodo torej vstopili bistveno osiromašeni.

ZNP zatorej od ministrice Majde Širca pričakuje, da bo v propagandi za zakon, ki ga je spisala, uporabljala vsaj notorično preverljiva dejstva in prav takšne resnice. Zavajanja in laži imajo namreč kratke noge, kar bi ministrica iz stranke Zares že zaradi afere Ultra morala vedeti. In podobno je tudi z zavajanji ministrice, ko gre za njeno obelodanitev dejanskih mnenj tujih strokovnjakov, ki so bili zaprošeni, da njen zakon ocenijo. Njeno sporočilo za javnost je bilo tipični primer cenzurne laži.

Za Združenje novinarjev in publicistov
Igor Kršinar in
Vinko Vasle za Odbor ZNP RTV SLO"