Župani so nad odločitvijo ministrstva ogorčeni. Foto: BoBo
Župani so nad odločitvijo ministrstva ogorčeni. Foto: BoBo
Štefan Čelan
"Zdaj se gremo preprosto igralništvo in hazard," je prepričan Čelan. Foto: BoBo
Alojz Sok
"To se lahko zgodi samo v državi, ki je vodena tako, kot je trenutno vodena Slovenija," je jezen Sok. Foto: BoBo
Bo o prejemnikih denarja odločil žreb?

je ministrstvo za gospodarstvo določilo, da bodo uspešnejše prijave tiste, ki bodo prej oddane na pošto.

Sredstva za regionalni razvoj je država občinam do zdaj namenila že s sedmimi pozivi, v ponedeljek pa se je iztekel osmi in požel največ kritik. Prvič je namreč ministrstvo za gospodarstvo določilo, da bodo uspešnejše prijave tiste, ki bodo prej oddane na pošto. Zato so nekatere občine s svojimi predstavniki več ur dežurale na bencinskih servisih, ki tudi ponoči sprejemajo poštne pakete.

Za Destrnik je denimo župan Vladimir Vindiš v vrsto stopil kar devetnajst ur pred oddajo projekta. "To me spominja na čase, ko smo stali v vrsti, da smo se lahko vpisali za naročilo avtomobila. To je bilo v času 70. in 80. let prejšnjega stoletja," je dogajanje na enem izmed ptujskih bencinskih servisov opisal Vindiš.

Destrniški župan je sicer zelo kritično pokomentiral odločitev resornega ministrstva o načinu razdeljevanja sredstev. "Nikakor ni sprejemljivo, da prijave na razpise postanejo do neke mere izsiljevanje v nekih kratkih rokih. In ni sprejemljivo, da nas ob tem nekdo spušča na raven tekmovalnosti, kjer bi se med sabo najprej pobili, da bi lahko oddali vloge," je oster Vindiš.
"Pravila so bila znana"
Na ministrstvu pa odgovarjajo, da so bila pravila igre znana vnaprej. Ministrstvo za gospodarstvo bo torej ostanek sredstev za regionalni razvoj v osmem pozivu delilo tudi na podlagi ure prispele vloge, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik pa zatrjuje, da čas ne bo edino merilo.

"To pomeni, da če bi pri zadnjih petih projektih denarja ostalo le za enega in bi bili ti oddani ob isti uri, bi nato o dodelitvi denarja odločal žreb. Sam razpis opredeljuje številne pogoje za dodelitve sredstev, čas pa je samo v zadnji fazi," pojasnjuje Drofenik, ki pričakuje, da noben projekt ne bo razvrščen glede na termin oddaje.

A določilo o prednosti prej oddanih vlog je v razpisu jasno zapisano in večina županov oziroma občinskih uradnikov je vloge oddala v prvi minuti dne, ki je bil določen za oddajo vlog. Zaradi enakega časa oddaje pa bo zdaj o uspešnosti, kot vse kaže, odločal žreb.
Ptujskega župana ministrstvo ne prepriča
Nad tem je ogorčen ptujski župan Štefan Čelan, ki ne vidi smisla v tem, da je država pravila spremenila zgolj za zadnji poziv. "Zdaj se gremo preprosto igralništvo in hazard; da bo žreb odločal, kdo bo dobil denar - to ni vredno resne države in politike," je jedrnat Čelan.

Tako kot druge župane tudi prvega moža ptujske občine ne prepričajo trditve, da so bila pravila vnaprej znana in zapisana. "Papir prenese vse in morda bi lahko v razpis zapisali, da bo denar dobil tisti, ki hitreje potegne pištolo. Tudi to bi lahko zapisali, ampak to nima nič z zdravo logiko in razumom," slikovito ponazarja Čelan.

Zaradi gneče ne Ptuju je ormoška občina dežurala na enem izmed ljubljanskih bencinskih servisov, župan Alojz Sok pa tudi danes ni skrival jeze. "To se ne more zgoditi v nobeni pravno urejeni državi. To se lahko zgodi samo v državi, ki je vodena tako, kot je trenutno vodena Slovenija," poudarja Sok, ki je pred dnevi zaradi tega dogajanja ministru za gospodarstvo Metodu Dragonji poslal tudi odprto pismo, a odgovora nanj še ni prejel.

Bo o prejemnikih denarja odločil žreb?