Po mnenju predlagateljev (45 poslancev SD-ja, Zaresa, LDS-a in DeSUS-a) ni bilo naključje, da sta se dva brezplačnika, s skupno naklado več kot 700.000 izvodov, na medijskem področju pojavila prav v predvolilnem času. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju predlagateljev (45 poslancev SD-ja, Zaresa, LDS-a in DeSUS-a) ni bilo naključje, da sta se dva brezplačnika, s skupno naklado več kot 700.000 izvodov, na medijskem področju pojavila prav v predvolilnem času. Foto: MMC RTV SLO
Melita Župevc
Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Melita Župevc zanika očitke, da je delo komisije zgolj nabiranje političnih točk. Njen cilj je, da bi na koncu dela komisije predlagala ustrezne spremembe zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski tednik in Ekspres sta imela pravilo, da ni pravil.

Melita Župevc
sds, slovenska, demokratska, stranka
V SDS-u so se na napoved ustanovitve preiskovalne komisije ostro odzvali, saj menijo, da gre za sprenevedanje in preusmerjanje pozornosti. Ob tem so tudi poudarili, da stranka omenjenih brezplačnikov ni izdajala. Foto: MMC RTV SLO
Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila možnost suma storitve več kaznivih dejanj in davčne utaje. Foto: MMC RTV SLO
Bo za brezplačnike izstavljen (politični) račun?

S konstitutivno sejo je danes delo začela že šesta parlamentarna preiskovalna komisija, katere naloga je preiskava ozadja izdajanja in financiranja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Po konstituiranju komisije so njeni člani - to vodi Melita Župevc (SD) - začeli obravnavo dogovora o delu komisije. Ta del današnje seje je bil zaprt za javnost.

Prve priče zaslišane že septembra?
Župevčeva je po seji medijem povedala, da so se danes dogovorili, da bodo naprej izvedli pripravljalna preiskovalna dejanja, dokazni sklep pa naj bi sprejeli še pred poletnimi parlamentarnimi počitnicami. Tako bi lahko prve priče zaslišali že septembra, je dejala in dodala, da bi lahko, če bo delo komisije teklo intenzivno, delo končali že v nekaj mesecih. O morebitnih pričah danes še niso govorili.

Po besedah predsednice komisije je že zdaj jasno, da bo morala komisija pridobiti veliko gradiva pristojnih organov, ki bedijo nad zakonitostjo delovanja podjetij, kot so davčni organi in protikorupcijska komisija.

Komisija se bo ukvarjala s podjetjema Progresija in Zame-tek
"Iz zahteve za preiskavo izhaja, da se bomo morali ukvarjati z dvema podjetjema, Progresijo in Zame-tekom, z vsemi podjetji, ki so poslovala s tema podjetjema, s transakcijami in z osebami, ki so sodelovala s temi podjetji," je poudarila Župevčeva in dodala, da so se člani komisije dogovorili, da se bodo sestajali najmanj dvakrat mesečno.

Pojasnila je, da je mogoče pričakovati tudi predlog za širitev predmeta preiskave, čemur ni naklonjena. V Sloveniji je namreč 200 brezplačnikov, zato se njena komisija ne more ukvarjati z vsemi, je dejala. Ob tem je zatrdila, da sta brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres delovala po nekakšnih svojih pravilih. "Imela sta pravilo, da ni pravil," je dodala. Pri tem je omenila neobjavljanje popravkov in psevdonime avtorjev v obeh brezplačnikih.

"Ne gre za nabiranje političnih točk"
Na novinarsko vprašanje, ali bo preiskovalna komisija preiskovala tudi brezplačnik Dobro jutro, je Župevčeva odgovorila: "Zakaj pa Dobro jutro?" Zatrdila je tudi, da omenjena komisija ni nabiranje političnih točk in da je njena želja, da bi po koncu dela komisije predlagala spremembe zakonodaje.

Preiskavo dveh brezplačnikov, ki sta izhajala pred zadnjimi državnozborskimi volitvami leta 2008, je zahtevalo 45 poslancev vladne koalicije. Ti so prepričani, da sta bila tednika (Slovenski tednik je izhajal na podeželju januarja 2008, Ekspres pa v urbanih delih Slovenije osem tednov pred volitvami), ki sta kmalu po volitvah prenehala izhajati, namenjena le propagandi takratne koalicije oz. zlasti SDS-a.

Desetčlanska preiskovalna komisija bo preiskovala, kdo in kako je pred volitvami izigral medijsko in volilno zakonodajo, kakšno je bilo ozadje financiranja ter kdo in kako je pri tem izkoristil politični vpliv.

Koalicija: Gre za prikrito predvolilno kampanjo
Februarja so koalicijski poslanci v svoji zahtevi zapisali, da je namen komisije ugotoviti dejansko stanje glede izdajanja in financiranja omenjenih brezplačnikov, za katera obstajajo znaki, "da sta bila izdana z namenom vplivati na volitve poslancev v DZ leta 2008, in sicer v korist političnih strank takratne vladajoče koalicije oziroma da gre za prikrito (pred)volilno kampanjo".

Prepričani so, da so bili posamezni nosilci javnih funkcij in z njimi povezane osebe vpleteni v izdajo brezplačnikov, in sicer v njihovo financiranje tako, da naj bi zlorabili svoj politični vpliv za sodelovanje gospodarskih družb v neposredni ali posredni državni lasti z izdajanjem brezplačnikov. Hkrati menijo, da so bili posamezni nosilci javnih funkcij pri izdaji brezplačnikov vpleteni v domnevno dopuščanje nespoštovanja ali izigravanja določil veljavne medijske in volilne zakonodaje ter zakonodaje o političnih strankah.

SDS: Gre le za preusmerjanje pozornosti
Opozicija oz. SDS je koaliciji očital, da s tem vladajoča politika le preusmerja pozornost z neuspešnega reševanja gospodarske krize.

Poudarili so, da stranka omenjenih brezplačnikov ni izdajala, in v peturni burni razpravi DZ-ja na začetku marca, ko je bila komisija ustanovljena, napovedali podporo predlogu ter hkrati predlagali več preiskovancev. Po njihovem mnenju bi morala namreč preiskava zajemati tudi tednik Dobro jutro, ki naj bi deloval v senci premišljene vladne politike, v njem pa se pojavljajo celostranski oglasi velikih podjetij v državni lasti.

Protikorupcijska komisija: Denar od oglasov ne bi zadoščal
Spomnimo. Po pisanju Dela naj bi del denarnega toka iz posla s Patrio za nakup oklepnikov, ki naj bi bil namenjen za podkupnine, končal pri SDS-u za financiranje brezplačnikov. Mladina je razkrila, da so Slovenski tednik večinoma financirala državna podjetja.

Na začetku letošnjega leta je Komisija za preprečevanje korupcije pri pregledovanju poslovanja državnih družb s podjetjema Progresija in Zame-tek ugotovila možnost suma storitve več kaznivih dejanj in davčne utaje. Denar, ki sta ga podjetji dobili za oglaševanje državnih podjetij (med drugim Poštne banke Slovenija, Zavarovalnice Maribor, Mobitela, Pozavarovalnice Sava in Pošte Slovenije), namreč ni zadoščal za financiranje takih projektov.

Slovenski tednik in Ekspres sta imela pravilo, da ni pravil.

Melita Župevc
Bo za brezplačnike izstavljen (politični) račun?