Preiskovalna komisija preiskuje izhajanje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalna komisija preiskuje izhajanje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Foto: MMC RTV SLO
Župevc
Vprašanja o brezplačnikih je komisija pod vodstvom Melite Župevc zastavljala trem predsednikom uprav. Foto: MMC RTV SLO

Po končani zaprti seji komisije DZ-ja, ki se ukvarja z izhajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je predsednica komisije Melita Župevc dejala: "Še letos bomo vložili dve kazenski ovadbi zaradi krive izpovedbe pred preiskovalno komisijo, razširili smo tudi dokazni sklep, po katerem bomo v nadaljevanju zaslišali tudi pisce v teh brezplačnikih." Župevčeva je bila glede konkretnih imen ovadenih oseb zadržana, dejala je le, da "gre za glavni operativni osebi. Verjetno vam je znano, za koga gre. Za tiste, ki so se na začetku pojavili tudi na sejah naše preiskovalne komisije in ki so operativno skrbeli za to, da je zgodba z brezplačniki šla tako, kot je šla."

Na odprti seji zaslišani trije predsedniki uprav
Na tokratno zaslišanje so bili povabljeni predsednik uprave Hita Drago Podobnik, predsednik uprave Telekoma Ivica Kranjčević, predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, ki se je opravičil.

Predsednica komisije Melita Župevc je po končani seji dejala, da so zaslišani pojasnili sodelovanje in predložili zahtevano dokumentacijo, povezano z brezplačniki. Poudarila je, da so vsa ta podjetja sklenila pogodbe približno v enakem času, po volitvah pa so bile prekinjene. "Ključna zgodba ni zgolj oglaševanje, tukaj je šlo za obsežne večmilijonske posle," je pojasnila Župevčeva.

Podobnik: Lahko, da je šlo za ustni dogovor
Kot prvi se je s komisijo soočil Drago Podobnik (Hit), ki je zatrdil, da se je z vsebino problematike seznanil šele takrat, ko je dobil poziv, da se dostavi ustrezne dokumente. Povedal je, da so zaradi podatka o visokih sponzorskih sredstvih in donacijah v preteklosti naročili revizijo. Potrdil je ugotovitev komisije, da podjetje ni imelo meril, na podlagi katerih bi se pogodbe sklepale, prav tako ni dokumenta, ki bi dokazoval ta posel. "Vodja piara je imel pooblastilo, da je odločal. Med sklepi uprave nismo zasledili, da bi se uprava odločala o tem, lahko je šlo za ustni dogovor," je še dejal Podobnik.

Kranjčević: Potrebni dokumenti so bili dostavljeni komisiji
Ivica Kranjčević je potrdil, da Telekom in Mobitel ne sodelujeta več s podjetjem Mediapolis. Poudaril je, da so vsi podatki v dokumentih, ki so bili dostavljeni komisiji. Na vprašanje o nenavadno velikem številu aneksov h krovni pogodbi pa je dejal, da je bila vsaka konkretna oglaševalska akcija podrobno urejena z aneksom. Povedal je še, da ni seznanjem s tem, da bi podjetje Mobitel v preteklosti zavrnilo sodelovanje s komisijo, in da se pripravlja dokumentacija v zvezi z morebitno tožbo zoper nekdanjo upravo.

Svetelšek: V času te pogodbe nisem bil zaposlen na Petrolu
Pred zaslišanjem je Aleksander Svetelšek za MMC dejal: "Komisiji nameravam sporočiti, da je Petrol minimalno sodeloval z enim izmed teh dveh tednikov, za vse ostale podatke pa bi se morali obrniti na podpisnika te pogodbe, saj jaz v času te pogodbe nisem bil zaposlen na Petrolu." Zališanje je zato potekalo hitro, saj se je Svetelšek držal tega, kar je povedal pred sejo. Dejal je le, da Petrol ni sodeloval z brezplačniki, sodeloval je le s podjetjem Mediapolis. "Nismo se bavali s posli za nazaj, mi gledamo naprej," je še dejal.

Komisija v povezavi z brezplačniki že zasliševala
Pred komisijo so že stopili nekdanji direktor izdajatelja Slovenskega tednika Andrej Lasbaher, generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Mojca Centa Debeljak in direktor urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner. Konec oktobra je na delno zaprti seji komisija zaslišala tudi predsednika uprave Pošte Slovenije Aleša Hauca.