Slovenija

Poudarki

  • Predsednik zveze Saša Gajić je dejal, da želijo s shodom opozoriti na diskriminatoren odnos, ki so ga Srbi deležni v Sloveniji
Folklora
Zveza srbske diaspore Slovenije opozarja, da so že več let prikrajšani za sredstva iz evropskih razpisov za kulturne projekte. Foto: BoBo

Dodaj v

Zveza srbske diaspore ministrstvu za kulturo očita diskriminacijo pri sredstvih

Že devet let se zaman prijavljajo na razpise
27. avgust 2016 ob 17:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zveza srbske diaspore Slovenija je pripravila protestni shod, s katerim so želeli opozoriti na diskriminatoren odnos, ki naj bi ga imelo kulturno ministrstvo. Trdijo namreč, da so že več let prikrajšani za sredstva iz evropskih razpisov za kulturne projekte.

Predsednik zveze Saša Gajić je dejal, da želijo s shodom opozoriti na diskriminatoren odnos, ki so ga Srbi deležni v Sloveniji. "S prijavami za dodeljevanje evropskih sredstev se trudimo že devet let, vendar nobeno izmed naših društev teh sredstev še ni prejelo," je dejal Gajić, ki meni, da se na tak način želijo diskreditirati tiste manjšine, ki se politično organizirajo.

Gajić je ob tem dejal, da je v Sloveniji korupcija že v vseh porah življenja. Nazadnje so v zvezi svoje nezadovoljstvo izpostavili ob neuspešni prijavi na razpis za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture. Takrat so zagnali prvo srbsko spletno televizijo, poimenovano IRTV Srbska diaspora.

Kolo pred ministrstvom za kulturo
Protestni shod v Ljubljani so začeli pred zgradbo sedeža zveze, od koder so se najprej odpravili proti sedežu Komisije za preprečevanje korupcije, nato pa so se napotili pred ministrstvo za kulturo, kjer je folklorna skupina odplesala kolo. Shod so nadaljevali pred ministrstvom za notranje zadeve, državnim tožilstvom in vrhovnim sodiščem.

Ob protestu naj bi danes popoldne ustanovili tudi prvo srbsko stranko v Sloveniji Socialno stranko Srbov Slovenije (SSSS). V prostorih društva bodo prebrali njen program in statut, strankina "osnova pa je enotnost slovenskih Srbov z zahtevo za priznanje naše največje srbske manjšine v Sloveniji". V zvezi so navedli, da se program stranke zavzema za ohranjanje jezika in pisave ter kulturno-verske identitete Srbov v Sloveniji.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
WalterBronx
# 27.08.2016 ob 18:15
Priznanje manjšine? Jo pihnejo eni.
WalterBronx
# 27.08.2016 ob 18:26
...se program stranke zavzema za ohranjanje jezika...
Ohranjanje njihovega jezika pa res ni noben problem. Nekateri živijo tukaj že desetletje ali več in še vedno jim slovenščina predstavlja ogromen nerešljiv problem. No, to seveda ne velja samo za Srbe in srbski jezik...
Ivanov
# 27.08.2016 ob 18:28
Gajić je ob tem dejal, da je v Sloveniji korupcija že v vseh porah življenja.

sicer se čist strinjam z njegovo konstatacijo o korupciji pri nas, samo da nam srbi držijo predavanja o tem?!??
gabula
# 27.08.2016 ob 18:33
@WalterBronx
Ohranjanje njihovega jezika pa res ni noben problem. Nekateri živijo tukaj že desetletje ali več in še vedno jim slovenščina predstavlja ogromen nerešljiv problem

ma kaj desetletje, jaz poznam srbe, ki živijo že 50 let pri nas, pa ne znajo 12 slovenskih besed.
tomtom
# 27.08.2016 ob 18:40
Če bodo Srbi imeli svojo stranko, potem bo to udarec za Združeno levico, ki sedaj pobira srbske glasove.
samburin
# 27.08.2016 ob 18:52
@ svyatoslav
Srbi v Beli Krajini avtohton narod? Imaš svojo glavo ali so to učili v šoli?
Od kdaj je begunec avtohton ? Večinoma so begunci pred uskoki, ki so menda avtohton slovenski narod črnogorci iz področja reke Bojane. Tako razmišljajočih slovencev je še kar nekaj in zato bo avtohton narod ekspresno izgubil svojo državo! Čez 200 300 let bodo tu avtohtoni afganistanci, iračani, sirijci..
slorevolucija
# 27.08.2016 ob 18:45
A že spet? A ni bila popolnoma identična novica kak mesec ali dva nazaj?

Glede korupcije bo kar držalo, samo ne razumem kako lahko Srbi (ali pa kdorkoli drug na Balkanu) pametujejo o tem. Glede jezika pa škoda izgubljat besed, ker je še veliko pacientov, ki jim pogovorna slovenščina dela težave (zanimivo, čeprav gre za sorodne in podobne jezike). Se najdejo svetle izjeme, vsekakor, samo ne vem kaj se pritožujejo če pa še nekateri naši mediji širijo balkansko špraho namesto slovenske.

Sicer pa v Sloveniji ne bi smela več nobena etnična skupina pridobiti statusa manjšine, pa če si to še tako želijo. Imamo že dve manjšini (kar je sicer povsem pravilno) in tretjo kvazi-manjšino cigane (t.i. rome), ki so zaščiteni bolj kot kočevski medvedi. Poleg tega je dejstvo, da je velika večina Hrvatov, Srbov, Bošnjakov, Makedoncev, Šiptarjev k nam prišlo po 2. svetovni vojni iz v glavnem ekonomskih razlogov. Pred tem so bile ekonomske migracije zanemarljive. Če si pa ti nekje prišlek, pa ne moreš zahtevati enakih pravic kot nekdo, ki že stoletja živi na tem območju (torej Slovenci, Italijani, Madžari).

Se bo pač treba sprijaznit, da mora za svoje narodne manjšine v drugih državah skrbeti v glavnem matična država.
gabula
# 27.08.2016 ob 18:19
dajte jim 100 €, pa da bo mir.
severna zvezda
# 27.08.2016 ob 18:17
Lahko se obrnejo na ex-poslanca Jelinčića ............
Gorenc01
# 27.08.2016 ob 19:01
Številčnost ni nikakršen argument. Potem bi lahko k nam pridrvelo več tisoč ljudi s katerikoli države sveta in bi zahtevali določene privilegije. Naj v SSKJ raje poizvedo o pomenu besede avtohtonost.

Argument ohranjanja jezika in kulture je pa sploh komedija. Do kolikšne mere so pa do danes sprejeli slovenski jezik in kulturo?
aristotel
# 27.08.2016 ob 19:57
Koncno pravi naslov. Gre za diasporo srbskih ekonomskih emigrantov in ne za srbsko manjsino, saj je v Sloveniji nikoli ni bilo. Torej jih je temu primerno potrebno obravnavati, tako kot Nemci slovenske ekonomske migrante v Nemciji, oziroma drugod po svetu.
nedamse
# 27.08.2016 ob 21:49
Srbski oz. pravoslavni priseljenci (begunci), ki so na Slovensko prišli pred 20. st., so se lepo asimilirali med Slovence (če govorimo izrecno v mejah Republike Slovenije, drugod na slovenskem etničnem ozemlju ni bilo čisto tako), tile novi srbski priseljenci pa tega očitno ne želijo. Slovenija oz. slovenski narod, ki je med manjšimi narodi, tega vsekakor ne bi smel podpirati s financiranjem takih skupin. Stranko štirih C-jev (SSSS=CCCC) pa je treba prepovedati, kot vsako drugo neslovensko stranko na slovenskem ozemlju.
severna zvezda
# 27.08.2016 ob 18:42
ma kaj desetletje, jaz poznam srbe, ki živijo že 50 let pri nas, pa ne znajo 12 slovenskih besed.

Res je. Tudi drugi predstavniki slovanskega ''kotla'' so lahko zajeti v to kritiko.

Mene bolj ''skrbi'' oz. se mi zdi deplasirano, da t. i. čistokrvni Slovenci, samooklicani domoljubi, ne obvladajo minimalnih standardov; tako dnevno beremo namesto ne bo, ne bi nebo, nebi ... Zarukanost oz. polmismenost gre do te mere, da je dvojina kot španska vas, namenilnik je nekaj, kar je odveč ... Kdaj uporabiti s in / ali z je očitno tudi kot enigma, vredna Planckovih formul .... :)
mirror
# 27.08.2016 ob 23:27
V naši državi imajo samo Madžari in Italijani status manjšin. Vsi ostali so samo ekonomski priseljenci in nimajo pravice do statusa manjšin. Pika.
Gorenc01
# 27.08.2016 ob 19:52
juice

Ja, tudi do Brazilca, Jamajčana, Mongola ali Šveda bi bil obsojajoč, če po več desetletjih še vedno ne bi znal slovensko. Tu je le ta razlika, da južna gospoda mislijo, da lahko tolčejo svojo srbohrvaščino, mi pa bomo pokleknili. Že vsak Slovenec, ki je šel po svetu, se je moral asimilirati, zato ta tvoj argument v večji meri nima podlage.
In če smo že pri asimilaciji; ta očitno šepa, ker se nekateri še vseeno ne bi radi odpovedali vsej svoji "prtljagi". Malo mi je mar, kaj je Kosovo - čeprav sem v Sloveniji zasledil že več grafitov, ki so me hoteli prepričati v nasprotno, pa tudi ti s svojo sliko daješ določeno sporočilo.
GUESS
# 28.08.2016 ob 09:20
To o učenju slovenščine in "znanju" 20 besed po 50 letih je karakteristično prav za Srbe pri nas. Poznam Angleže, ki po 6 mesecih bivanja pri nas znajo solidno slovensko. Razlog za neznanje Srbov je pa prav skladno z naziranjem tupamarossa, da so nas dvakrat osvobodili (!?). Sami, lastnoročno, mi smo pa križem rok čakali, da nas Srbi osvobodijo. In tako kot misli tupanaross se določeni Srbi tudi obnašajo. Diskriminacije pri financiranju društev seveda ne sme biti, se je pa treba vprašati, zakaj ne uspevajo na razpisih. Mogoče pa ne znajo pripraviti vlog.
Matej037
# 27.08.2016 ob 23:38
@juice

... Po domače povedano, če človek ni prisiljen uporabljati slovenski jezik, se ga tudi ne bo naučil ...

A si nam to namenoma prikazal v praksi z neznanjem uporabe rodilnika?
zamudnik
# 27.08.2016 ob 23:19
priznanje naše največje srbske manjšine v Sloveniji

Katera srbska "manjšina" obstaja v Sloveniji poleg "naše največje"?
slorevolucija
# 27.08.2016 ob 19:05
@juice: Če imaš pa konkretne številke o številu Srbov pri nas od 16. stoletja naprej pa jih prosim postrezi. Naj spomnim, da imajo Italijani in Madžari pri nas precej daljšo zgodovino kot Srbi, število pripadnikov teh dveh manjšin pa se je seveda čez leta v glavnem zmanjševalo (ravno nasprotno od Srbov). Sicer si pa že sam omenil, da so se oni tu priselili v 16. stoletju, kar pa ne spremeni dejstva, da jih je daleč največ k nam prišlo po drugi svetovni vojni v okviru ekonomskih migracij. Ja, je neka zgodovinska podlaga, ampak vseeno daleč od slovenske, italijanske, madžarske in nemške.

Sicer pa je bilo daleč največ na slovenskem (poleg Slovencev seveda) Nemcev, ampak so se po obeh vojnah množično izselili, kdor je ostal pa asimiliral. Zato danes ravno ne morejo imeti manjšine, ki bi si jo sicer zaslužili, če bi še živeli tu.
FancyBoy
# 28.08.2016 ob 09:26
Srbi status manjsine...ja ko se to zgodi, grem gladovno stavkat pred parlament.
garmond
# 28.08.2016 ob 07:09
Priseljenci ne morejo biti narodna manjšina. In kot takšni tudi ne morejo zahtevati extra pravic, ki sicer pripadajo narodnim manjšinam. Srbi su opet sve pobrkali. Nazadnje bo treba še Slovence posebej zaščititi v njihovi lastni državi. Ekonomski priseljenci, migranti, imigranti, emigranti, begunci, kupljena ali podeljena državljanstva tujcem....vse to bo počasi zdesetkalo avtohtono slovensko prebivalstvo.
OMNIC
# 28.08.2016 ob 09:40
Stranka Srbov pri nas? Je to ustavno? In, kako prikladno ime. Štirje S oz.cirilično C. Torej 4 ognjila iz grba ali po ljudsko "Samo sloga spašava Srbina".
Mario_Sheriff
# 28.08.2016 ob 09:09
@kip
Kakšna opravičila so zdaj to, če pridno delaš, se nisi sposoben naučiti jezika? V poslovnem svetu in pri izvoznem gospodarstvu (kar slovensko je) je znanje tujih jezikov ključno! Problem večine Slovencev je v tem, da takoj začnejo komunicirat v "srbohrvaščini", če srečajo kakšnega iz ex-yu in to sredi Slovenije.
sirus
# 27.08.2016 ob 19:37
Lahko bi bili bolj avtentični .... CCCC.
RudeCorona
# 28.08.2016 ob 10:46
Ko gre z Uskoke, je zgodba povsem drugačna od zgodb ekonomskih migrantov 20. stoletja. Uskoki so morali v zameno za naselitev izvajati vojaško službo in so imeli druge posebne obveznosti in pravice ... skratka Uskoki so si morali pravico do bivanja tukaj priboriti in prislužiti.

Dejstvo je, da so danes v celoti asimilirani in nisem nikoli zaznal nekih njihovih zahtev po neki avtonomiji, tako da jih ne bi povezoval s to iniciativo. Če pa želijo ohranjati sledove njihove kulture, pa je to za pohvaliti, saj so njihovi predniki v boju s Turki prelili zelo veliko krvi za obrambo ozemlja, ki je danes Slovenija.
aless70
# 28.08.2016 ob 10:16
@stone77
.
Verjamem, da Slovenci tudi polko v Srbiji plešejo. Nimam tudi ama čisto nič proti, da Srbi v Sloveniji plešejo svoja kola v opankah, ali zaradi mene tudi pancarjih :-).
.
Glavno vprašanje koliko denarja za te aktivnosti "morajo" prispevati davkoplačevalci vsake države.
Samo za to se gre!
aless70
# 28.08.2016 ob 07:29
Itak, da se gre samo za denar.
.
In Slovenci, kolikor nas je še ostalo v tej državi, naj vse to plačujemo.
cocker
# 28.08.2016 ob 16:07
Kakšen denar? Naj jim ga nakaže Srbija..
Park
# 28.08.2016 ob 15:12
Lahko pa mirno oddidejo v deželo iz katere izhajajo, pa se ne bodo nikoli več počutili prikrajšane za karkoli! Jaz si v Nemčiiji, čeprav nas je bilo (jih je še) več kot 100.000 slovencev, nisem upal bevskati, da mi Nemčija nečesa ne da ali ne prizna!
daresi
# 28.08.2016 ob 12:14
Nekateri sami s svojimi dejanji povzročajo slabo voljo in odklonilen odnos do njih samih. Svojo kulturo in običaje naj ohranjajo na svoje stroške kot jih mi.
BKn
# 28.08.2016 ob 02:07
No. Pa imamo problem. Drzava odprta, potem pa se zacne to zlorabljati. Kam bomo prisli na tak nacin. 10 strank, ki temlejijo na neavtohtonih nacionalnih skupinah v 10 letih? Spet primer, kako izkrivljeno predstavo imajo imigrantske skupine, vcasih, ne vedno seveda.

Nekdo odpre vrata svojega doma, potem pa te se nadira, da ne das vec... Ne gre za to, da se v tem primeru njim nekaj jemlje, pac pa se ne daje. In preprican sem, da veliko projektov ne dobi sredstev, ker teh ni neomejeno.
nikoli
# 29.08.2016 ob 07:25
Nismo se osamosvolji zato, da bomo nova Jugoslavija.
Plavica1
# 28.08.2016 ob 11:38
gicek007 # 28.08.2016 ob 11:22 Kaj pomeni status etnicne manjsine v Avstriji?

Oprostite,sem narobe napisal, pravilen izraz je ETNIČNE SKUPNOSTI. In etnična skupnost nima pravic do izbire v parlament, enako kot v Sloveniji. Za politično organiziranost pa tudi nenajdem nobenega podatka o političnem združevanju Srbov v Avstriji, da bi imeli svojo stranko, tako kot želijo v Sloveniji.
bleeeee
# 28.08.2016 ob 11:06
Predsednik zveze Saša Gajić je dejal, da želijo s shodom opozoriti na diskriminatoren odnos, ki so ga Srbi deležni v Sloveniji. "S prijavami za dodeljevanje evropskih sredstev se trudimo že devet let, vendar nobeno izmed naših društev teh sredstev še ni prejelo."

Heh, vprašajte za komentar še ministrstvo. Sem pred časom slišal, da so prijave tega gospoda zavrnjene z zelo dobrim razlogom.
Mario_Sheriff
# 28.08.2016 ob 10:05
@kip
Pokliči tega Slovenca v Avstriji da ti prevede komentar, ker te sploh ne razumem.

Kar se pa tiče članka:
je dejal Gajić, ki meni, da se na tak način želijo diskreditirati tiste manjšine, ki se politično organizirajo.
Ne vidim ničesar dobrega v političnem organiziranju manjšine, niti hrvaške majšine. Primeri iz ex-yu kažejo, da nato manjšine hočejo vedno več- najprej manjšina -> avtonomija -> država v državi -> priključitev matici.
Binder Dandet
# 29.08.2016 ob 06:23
Glede evropskih sredstev morajo vsa drustva bit enakovredna.

Ustanavlja je stranke se mi pa ne zdi dobra ideja. Ce je dovoljeno, kot se nekateri sprasujete. Status manjsine pa ni rezerviran za ekonomske migrante. Najboljsi ste pa nekateri s temi belokranjskimi srbi. A slovenec, ki se izseli na dunaj, mora tam imeti priznan status slovenske manjsine, ker je ta priznan na koroskem? Tup tup
Plavica1
# 28.08.2016 ob 11:21
svyatoslav # 27.08.2016 ob 18:16 ...... Imajo pa Srbi status manjšine v sosednji Avstriji ...

Kar seveda ni res,imajo samo status etničnemanjšine, tako kot v Sloveniji Romi, kar pa ne pomeni, da imajo status manjšine v Avstriji. Austria's minority population officially recognised minority groups : Slovenes in Carinthia, Croats in Burgenland, Hungarians in Burgenland and Vienna, Roma and Sinti, Czechs and Slovaks in Vienna
RJSlo
# 27.08.2016 ob 19:15
juice
# 27.08.2016 ob 18:53
so se v Belo krajino priselili v 16. stoletju.
------------------------------------
No ja. Pravilno bi bilo ... pribežali. ker so prišli kot begunci pred Turki. In drugič. Takratna oblast jim je za nastanitev/naselitev večinsko odredila Belo krajino.

http://www.inv.si/DocDir/projekti/percep
cija_slo_int_pol_Bela_krajina_koncni_2.p
df
http://dk.fdv.uni-lj.si/dela/Tomazin-Martin.PDF
itd.

P. S. Dejstvo pa je, da se njihove zahteve pometa pod preprogo. Najprej njihovo prometno povezanost z ostalimi deli Slovenije, pomanjkanje delovnih mest, itd.
pašeresje
# 29.08.2016 ob 06:15
Zveza srbske diaspore ministrstvu za kulturo očita diskriminacijo pri sredstvih

Če so srbska diaspora, to pomeni, da so prišli iz Srbije in zato ne morejo biti avtohtona manjšina.

Ne vem pa kaj tukaj delajo vsi ti genetski komentarji, saj se gre za vprašanje manjšine? Sicer pa narod dela tudi jezik, ne le genetska razlika, ki pa sigurno je med Srbi in Slovenci (mi imamo bistveno več germanske in vzhodnoevropske komponente, kot pa srbi - bolj južnoevropski, turški). Le pogledaš povprečnega slovenca in srba pa vidiš razliko.
nedamse
# 28.08.2016 ob 21:51
tupamaross
Srbi so ne teh poidročjih stari toliko, kot mi. Nić slabega
ne bi bilo, če bi jih razglasili za nacionalno manjšino.


Niste, niste.
Mora
# 28.08.2016 ob 20:25
"Organizatorji Zveze srbske diaspore Slovenije in koordinacija Socialne stranke Srbov Slovenije" napovedujejo tudi - če njihove delegacije sprejel predsednik slovenske vlade - "nadaljevanje protestov pred vlado RS in v večjih mestih že konec letošnjega leta, dogajalo se bo občasno prometno paraliziranje državnih mejnih prehodov in večjih mest, sprožil se bo bojkot kupovanja slovenskih izdelkov v članicah EU in izven nje in to preko posameznih političnih strank in nevladnih organizacij."

http://www.koreni.rs/srbi-u-sloveniji-gradani-drugog-reda/
juk
# 28.08.2016 ob 17:58
Stranko kar naj ustanovijo, sem pa absolutno proti priznanju manjšine. Če je kočevski nemci nimajo potem je tudi Srbi nimajo. Na splošno Slovenija s Srbijo nima nič. To so samo ekonomski migranti ki so postali glasni
zapelo
# 28.08.2016 ob 17:32
ADMIN JEBI SE
zamudnik
# 28.08.2016 ob 17:05
Srbi imajo zelo podoben genetski sestav z Madžari Čehi Slovaki in Avstrijci .

LOL. Sprehodi se malo po Celovcu, Dunaju, Budimpešti ali Pragi, pa boš videl, kako so "enaki" prvotnim domačinom.
Mimobeznik
# 27.08.2016 ob 20:55
Sporočilo shoda ustrezno in primerno današnjemu času in nerazsodnim politikom.
Lara Craft
# 29.08.2016 ob 10:10
In zakaj ne poročajo, koliko ljudi se je zbralo?! V Dnevniku so zapisali "skromno število". In kljub temu si zaslužijo objavo pod aktualno pri MMC? Čista manipulacija in zloraba nacionalne televizije.
Bolek
# 29.08.2016 ob 05:52
Ne vem, kaj se razburjajo, saj imajo svojega župana v Ljubljani.
On jim lahko da denarja kolikor hočejo. Samo reci sine, pa češ dobit sve što ti treba.
V_n_u_k
# 28.08.2016 ob 16:19
Kdo bo odgovarjal za ustanovitev stranke " socialna srbska stranka ", ki so jo ustanovili včeraj ? Vem, da je vikend, toda v takšnih absurdnih primerih , bi nekdo od vladajočih moral nam Slovencem dati jasno izjavo , zakaj se to tukaj in zdaj dogaja ! Srbom niti drugim narodom pri nas nič ne manjka, samo razvajeni in preveč zahtevni so postali !
Flagellum Dei
# 28.08.2016 ob 15:42
"S prijavami za dodeljevanje evropskih sredstev se trudimo že devet let, vendar nobeno izmed naših društev teh sredstev še ni prejelo," - hja bo treba prijaviti boljše projekte. Namreč denarja na razpisih za kuturna društva je zelo malo in društev je veliko zato ni prav ni nič čudno, če niso dobili finanicarnega nobenega projekta.
pravapot
# 28.08.2016 ob 08:45
Ali je po slovenski ustavi dovoljeno ustanavljati nacionalne stranke??? Mislim, da ne!
Kazalo