Predsednik ZSO-ja Marjan Sturm in Borut Pahor na jubilejni slovesnosti ob 60-letnici organizacije koroških Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik ZSO-ja Marjan Sturm in Borut Pahor na jubilejni slovesnosti ob 60-letnici organizacije koroških Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval Zvezo slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem. Foto: BoBo

Zveza slovenskih organizacij (ZSO), ki slavi 60-letnico, se vse od ustanovitve zavzema za dejavno vključitev Slovencev v avstrijske družbene in državne strukture, v katerih bi enakopravno in ustvarjalno prispevali k demokratičnemu razvoju avstrijske družbe. Presegala je fizične meje med državama kot glasnica spoštovanja razlik, dialoga, medsebojnega poznavanja, strpnosti in prepletanja kultur. S tem je soustvarjala temelje demokracije, sožitja narodov in kultur v sodobni Evropi, je zapisano v utemeljitvi.

Organizacija se je upirala slabšanju razmer na področju dvojezičnosti v šolstvu, uradih in pri krajevnih napisih, pri čemer se povezovala z Narodnim svetom koroških Slovencev in sodelovala v Koordinacijskem odboru koroških Slovencev, hkrati pa odpirala komunikacijske poti do ustanov politike in državnih struktur, je izpostavil predsednik Pahor. Izredno pomembna pa je bila tudi vloga pri delu manjšinskega sosveta pri uradu zveznega kanclerja, ki ga je predsednik ZSO-ja vodil kar 23 let, je dodal.

To ni samo slovesnost slovenskega narodnega prostora, temveč tudi dveh držav, Slovenije in Avstrije, ki praznujeta izboljšanje manjšinskih odnosov na avstrijskem Koroškem. "Da bi tako ostalo, je izrednega pomena, da EU ne le obstane, ampak se tudi okrepi," je v izjavi za TV Slovenija poudaril Pahor.

Evropska ideja sožitja in prijateljstva
Predsednika Boruta Pahorja je avstrijski kolega Heinz Fischer prosil, naj ZSO-ju izreče tudi njegovo čestitko. Po Pahorjevih besedah Slovenci in Avstrijci živimo v času, ko je naša skupna domovina Evropska unija (EU) v težavah. "Vsi, ki verjamemo v varnost in blaginjo in vemo, da to omogoča, varuje in spodbuja EU, smo poklicani, da vsak po svojih močeh storimo vse, kar je mogoče, da ga obranimo, ohranimo in razvijamo. Ni mogoče misliti, da bi se v prihodnje razvijala sožitje, prijateljstvo in vsestransko sodelovanje brez te velike evropske ideje," je dejal Pahor.

Slovesnosti Razumeti nazaj – živeti naprej sta se udeležila tudi koroški deželni glavar Peter Kaiser in avstrijski minister za umetnost in kulturo, ustavo in medije Josef Ostermayer, s katerima se je predsednik Pahor pred slovesnostjo sešel na pogovorih. Dotaknili so se številnih potencialov regionalnega sodelovanja in skupnih izzivov, s katerimi se spopadamo v kontekstu EU-ja.

Zveza slovenskih organizacij slavi 60 let
Zveza slovenskih organizacij slavi 60 let