Bernard Sadovnik bo poleg Franca-Josefa Smrtnika drugi župan iz skupnosti koroških Slovencev. Foto: BoBo
Bernard Sadovnik bo poleg Franca-Josefa Smrtnika drugi župan iz skupnosti koroških Slovencev. Foto: BoBo
Koroška
Enotna lista je med svoje kandidate uvrstila tudi nemško govoreče. Foto: BoBo

EL je prvega župana dobil že v prvem krogu volitev 1. marca, ko je v Železni Kapli županski položaj uspel ubraniti Franc-Josef Smrtnik z 52,8-odstotno podporo.

V drugem krogu se je za županski položaj potegoval še en kandidat Enotne liste, in sicer Peter Trampusch na Suhi pri Pliberku. Trampusch sicer ni uspel zmagati, vseeno pa je 46-odstotna podpora, ki jo je prejel, po oceni predsednika Enotne liste Gabriela Hribarja izredno razveseljiv izid. "Z rezultatom smo izredno zadovoljni, gre za zgodovinski rezultat na vseh ravneh," je dejal Hribar.

"Kup pomembnih položajev
EL je na volitvah dobil skupno 58 občinskih svetnikov in si tudi zagotovil udeležbo v občinskih predstojništvih v nekaterih večjih občinah, je še dejal. "Imamo cel kup pomembnih položajev, dva župana in štiri podžupane, naša bilanca je izredno pozitivna," je bil zadovoljen Hribar.

Dejavnikov za uspeh Enotne liste je po njegovem mnenju več. Prvi je župan Smrtnik v Železni Kapli, ki je pokazal, da Slovenec lahko vodi dobro politiko za občino in za občane. Kot pozitivna pa se je izkazala tudi strategija uvrščanja nemško govorečih kandidatov na liste EL-ja. "Volivci nas sprejemajo kot volilno alternativo, ki je v regiji lahko uspešna, saj imamo najboljše potenciale za čezmejno sodelovanje," je pojasnil sogovornik.

Še dodaten pomemben mejnik pa je bilo leto 2011, ko so na avstrijskem Koroškem postavili dvojezične napise. "S tem se je razelektril odnos med slovensko in nemško govorečimi volivci in strankami," je še dodal Hribar.

Celovec osvojili socialdemokrati
Sicer so Celovec osvojili koroški socialdemokrati (SPÖ), ki so se s tem na čelo koroške prestolnice znova povzpeli po 42 letih. Maria-Luise Mathiaschitz (SPÖ) je slavila proti dozdajšnjemu županu Christianu Scheiderju (FPÖ) s 53,3-odstotno podporo.

Mathiaschitzeva je napovedala, da bo že v ponedeljek začela pogovore o morebitnem koalicijskem sodelovanju, Scheider pa kljub porazu ostaja v politiki. Svoj poraz je sicer pripisal "težkim okoliščinam", medtem ko nova županja izpostavlja željo volivcev po spremembah.

Še posebej zanimiv je bil izid v Preiteneggu, kjer sta oba kandidata prejela vsak po 365 glasov. Takšnega izenačenega izida na Koroškem še ni bilo, po pravilih pa bodo sledile še ene volitve.