Slovenija

Poudarki

  • Čeprav je Marjana Mrak po opozorilih o nepravilnostih znova v službi, se dolge pravne bitke zanjo šele začenjajo
Bled
Javno podjetje Infrastruktura Bled med drugim skrbi za komunalne storitve v občinah Bled in Gorje. Foto: BoBo
KPK
Nepravilnosti pri javnem naročanju v Infrastrukturi Bled je ugotovil tudi KPK. Foto: BoBo

Dodaj v

Žvižgačica iz javnega podjetja Infrastruktura Bled pred začetkom sodnih postopkov znova v službi

Po oceni inšpektorata obstajajo indici, da je pri odpovedi šlo za povračilne ukrepe direktorja
21. februar 2018 ob 08:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Žvižgačica Marjana Mrak, ki je po razkrivanju nepravilnosti pri javnih naročilih javnega podjetja Infrastruktura Bled prejela odpoved, se je vrnila v službo, saj je inšpektorat za delo zadržal njeno odpoved do zaključka vseh postopkov.

Marjana Mrak pa ostaja tudi predsednica sveta delavcev, saj sklicane volitve niso bile sklepčne.

Inšpektorat za delo je ugodil pritožbi Marjane Mrak na odpoved, ki so ji jo pri javnem podjetju Infrastruktura Bled vročili na začetku februarja in jo začasno zadržal. Za to so se pri inšpektoratu odločili, ker obstajajo dovolj močni indici, da je pri odpovedi šlo za povračilni ukrep direktorja, potem ko je Marjana Mrak začela opozarjati na nepravilnosti pri javnem naročanju.

Kot smo že poročali, je Marjana Mrak leta 2016 na pobudo nadzornega sveta začela javno opozarjati na nepravilnosti pri javnem naročanju. Potem pa so se pogoji dela zanjo drastično poslabšali. Med drugim je bila deležna izolacije s strani sodelavcev, šikaniranja, grožnje direktorja pa so po njenih navedbah zašle tudi v zasebno sfero, saj ji je med drugim zagrozil, da bo prek osebnega poznanstva odvetnika vplival na njen tedaj aktiven postopek razveze od partnerja in dodelitev skrbništva nad otrokom.

Župana direktorja želela nagraditi
Marjana Mrak je po večmesečnem šikaniranju končala tudi na bolniški, preden so jo napotili na komisijo za mobing, ki pa je bila ustanovljena nezakonito, saj je pravilnik o mobingu sprejel direktor sam brez posvetovanja s svetom delavcev. Inšpektorat za delo pa trenutno odloča tudi o uvedbi prekrškovnega postopka zaradi mobinga nad Marjano Mrak. Direktor družbe Janez Resman je sicer obtožbe o mobingu zanikal. Matej Jemec iz ZSSS-ja pa opozarja tudi, da to ni prvi primer, ko je direktor svoje odločitve izpeljal brez soglasja sveta delavcev in kot strokovnega sodelavca zaposlil svetnika občine Bled. Ob tem dodaja, da so se v sindikatu za podporo Mrakovi obrnili tudi na župana občin Bled in Gorje, ki sta sicer lastnici Infrastrukture Bled, a se na njihove pozive nista odzvala. Sta pa še januarja predlagala, da se direktorju izplača štiri tisoč evrov nagrade za poslovno uspešnost, ki pa je nadzorni svet družbe ni potrdil.

Da so bila njena opozorila o nepravilnostih vendarle utemeljena, je potrdila Komisija za preprečevanje korupcije, ki je septembra lani ugotovila, da je direktor družbe vede dopuščal nabavo vodomerov in pripadajoče opreme neposredno pri ponudniku - Jordan, d. o. o. - brez uvedbe ustreznega postopka javnega naročanja.

Po odpovedi še poskus umika iz sveta delavcev
Ob tem Matej Jemec iz Območnega odbora Zveze svobodnih sindikatov Gorenjske (ZSSS) opozarja, da so v Infrastrukturi Bled od avgusta 2016, ko je Marjana Mrak začela opozarjati na nepravilnosti, začeli plačevati bistveno več za odvetniške storitve, namenjene, tako Jemec, spopadanju z nepravilnostmi direktorja Infrastrukture Bled.

Po odpovedi Marjani Mrak so bile sklicane tudi volitve v svet delavcev Infrastrukture Bled, katerega predsednica je še vedno Marjana Mrak. Volitve pa niso bile sklepčne, saj je za menjavo predsednika sveta delavcev glasovalo premalo zaposlenih. Pobuda za volitve je sicer prišla s strani reprezentativnega sindikata v podjetju, katerega predsednik Marko Vidic se je ob koncu lanskega leta dogovoril z vodstvom podjetja za višjo božičnico, a le če v zameno zanjo odreče podporo Marjani Mrak. Sekretarja ZSSS-ja Gorenjske Matej Jemec in Ana Jakopič sta to potezo že pred časom obsodila in poudarila, da medtem ko Mrakovi v območnem odboru ZSSS-ja Gorenjska pomagajo, ji sindikat v podjetju, ki je sicer tudi del ZSSS-ja, odreka podporo. Opozorila sta še, da so tudi znotraj sindikatov slabe prakse, ki jih je treba obsoditi.

Začetek dolge sodne bitke
Marjano Mrak so sicer sodelavci, po njenih navedbah, ob vrnitvi v službo lepo sprejeli in jo spodbujali, naj ne popusti. A pravne bitke se zanjo šele začenjajo, saj bo poskušala odpoved izpodbijati tudi po sodni poti, sočasno pa tudi doseči začasno odredbo zadržanja odpovedi. Ob tem tečejo tudi postopki na inšpektoratu in KPK-ju, ki ugotavljata, ali je šlo v primeru njene odpovedi za povračilne ukrepe zaradi njenih opozarjanj na nepravilnosti.

Tako v ZSSS-ju Gorenjske kot tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) so pred časom opozorili, da je primer Marjane Mrak problematičen predvsem z vidika zaščite "žvižgačev", ki so ključni pri razkrivanju slabih praks in preprečevanju korupcije. Ob tem so poudarili, da primer Marjane Mrak ni osamljen in da se je že več žvižgačev v javnih podjetjih ali javni upravi znašlo v nemilosti mobinga. Ob tem so tudi poudarili, da imajo javni uslužbenci v nekaterih državah zakonsko dolžnost prijavljati sume korupcije, pri nas pa nimajo niti najosnovnejše zaščite pred povračilnimi ukrepi.

»Popravek in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: "Žvižgačica iz javnega podjetja Infrastruktura Bled pred začetkom sodnih postopkov znova v službi, objavljen 21.2. 2018 ob 8.12 uri.

Ne drži navedba, da se je predsednik reprezentativnega sindikata v podjetju Infrastruktura Bled, Marko Vidic, ob koncu lanskega leta z vodstvom podjetja dogovoril za višjo božičnico, in sicer v zameno za to, da odreče podporo Marjani Mrak. Višja božičnica ni v ničemer povezana z gospo Mrak, še manj pa je bila višja božičnica dogovorjena ob pogoju, da Vidic Mrakovi odreče podporo. Vidic si ves čas svojega dolgoletnega sindikalnega delovanja prizadeva za spoštovanje pravic delavcev, pri tem po vedno deluje v skladu z visokimi etičnimi in moralnimi standardi ter svojimi strokovnimi prepričanji. V primerih, ko gre za upravičene in zakonite interese delavcev, Vidic delavcem vedno stoji ob strani in jim nudi vso osebno in strokovno podporo ter pomoč. Tako je bilo tudi v primeru Mrakove, in sicer vse do trenutka, ko je Mrakova prekoračila svoja pooblastila, ki jih je imela kot članica sindikata, njena dejanja pa so začela negativno vplivati tako na zaposlene kot na sam ugled in dobro ime podjetja. Takrat so na seji navzoči člani reprezentativnega sindikata podjetja Infrastruktura Bled soglasno sprejeli sklep, da se Mrakovo izključi iz sindikata, hkrati pa so podali zahtevo za njen odpoklic z mesta članice in predsednice sveto delavcev.

Marko Vidic

zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji; o.p., d.o.o.«
Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
tim sein
# 21.02.2018 ob 08:26
Kapo dol takim izjemam!
Homer.
# 21.02.2018 ob 08:19
In zdaj bo dobila majhno pisarno brez telefona, brez računalnika, brez dela in po možnosti brez oken.
Resda bo plača vsak mesec za nič delati, a to je je tudi mobing.
Že videno v ex firmi.......
biztok
# 21.02.2018 ob 08:29
Pravilno bi bilo direktorja Resmana nemudoma odstraniti z delovnega mesta saj dokazov o njegovem "delu" je dovolj , hkrati pa bi trebalo tudi zupane tako Bleda kot Gorja poslati na strokovni pregled o njihovi prisebnosti, da zelijo cloveka , ki ga je KPK obsodil zaradi korupcije nagraditi. Vprasanje koliko imajo pri vsem tem tudi zupani zraven
KojotFranci
# 21.02.2018 ob 08:28
Po vseh teh ugotovitvah kršitev Resmana se mu bo zgodilo - kaj?
conanbarbarian
# 21.02.2018 ob 08:53
Čestitke tej pokončni ženski !
TellingTheTruth
# 21.02.2018 ob 08:34
Kaj direktorju ne bo pa nic?
el CARTEL
# 21.02.2018 ob 09:13
če KPK ugotovi nepravilnosti, bi direktor moral biti odstavljen (če že sam ni imel toliko časti da odstopi po vseh teh aferah).

na "srečo" je njen primer bil toliko medijsko izpostavljen, da je niso mogli takoj odpustiti.

njeni nadrejeni sedaj gotovo menijo, kako je njena izjava vrgla slabo luč na to organizacijo, namesto da bi nehali goljufati pri razpisih. to pa ne. verjetno tudi menijo, da sistemska korupcija njihove organizacije pa ne meče slabo luč na le to. le razkritje nepravilnost je problem :))))
bilzerian
# 21.02.2018 ob 09:03
in kje tu država?
kje so kriminalisti?
kje je tukaj predednik vlade, ki se je zavzel za nezakonitega priseljnca, ne zavzame pa se za borac proti korupciji in lopovščini?
valcek2010
# 21.02.2018 ob 08:52
če bi pogledate v vse male občine, kjer je del komunale javno podjetje in del privat firma,
ali pa je javno podjetje ki je tesno povezano s kakšno privat sumljivo firmo

boste videli svinjarijo kot to, samo tam so vsi tiho in jih boli k...., kaj se dogaja samo da dobijo plačo in se imajo fajn
Lesnikovsok
# 21.02.2018 ob 09:13
Škoda je poštene gospe... Odgovornim se nebo nič zgodilo.. pač isto kot sc.. proti vetru
Skippy
# 21.02.2018 ob 08:42
Na takšen način v Sloveniji na leto zgine na 100 milijone evrov. Ampak važno, da pobereš nekaj 100.000 EUR s teroriziranjem ljudi, ki oddajajo nepremičnino ali tistih par milijonov s tem, da morajo vsi imeti neke davčne blagajne. Ker baje je ta drobiž glavni problem Slovenije ...
pogled
# 21.02.2018 ob 08:54
Ogromno stvari v Sloveniji se dogaja po mafijski metodi. Slovenija je tako majhna, da se vsi med sabo poznamo, zato se delimo na naše in njihove. Če si naš, bo zate poskrbljeno, saj imamo naše(se poznamo), ki so sicer zaposleni na institucijah in bi morali delati po pravilniku, a bodo zamizali na obe očesi, da se ti ne bo nič zgodilo, saj si naš. Tako se neodvisnost in objektivnost služb, ki bi take prekrške morali sankcionirati, izgubi. Vse majhne države so nagnjene takim metodam dela, razen redkih izjem. Še hujši primer je verjetno Črna gora, kjer država praktično postane servis majhni interesni skupini.
Krimsky
# 21.02.2018 ob 08:29
Kralj, ki je postal tako močan, da je dal vsakomur, ki se je upal pisniti – odrobiti glavo …
~
… se je na koncu lahko pogovarjal samo še z dvornim norčkom.

In sta nek večer ob kaminu in čaši rujnega modrovala: »Poglej«, je dejal norček, » si najmočnejši v deželi, a za družbo imaš samo mene, ostali se te bojijo. Polomil si ga, tvoja moč se je sprevrgla v – nemoč

»Naj me koklja brcne«, je dejal kralj, »očitno imaš prav.«

V praksi se do tega spoznanja mogotci običajno ne dokopljejo, Američani so svojega 'norčka' spodili v Rusijo.
Binder Dandet
# 21.02.2018 ob 10:08
@Luka Lukič:
Ne obrnite ji hrbta in pišite o njej še naprej. Četudi se na Bledu dogaja, je to pomembna bitka za vso Slovenijo. Pokazati, da se da sistemsko korupcijo onemogočit.
tim sein
# 21.02.2018 ob 09:32
Pa poglejte si še ostale omenjene slovenčke, ki so v tej igri izločitve sodelavca sodelovali. To so tudi volilci, veste... ti ljudje živijo med nami... vzgajajo otroke.....
+hellbastard+
# 21.02.2018 ob 09:18
jo moramo podpreti vsi na ulice
Robiland
# 21.02.2018 ob 09:09
Gospo Mrak bi rabili v politiki. Posteni ljudje, ki ne marajo lopovov morajo opravljati najvisje funkcije v drzavi.
Pri nas bi morali zamenjati tisoce direktorjev, zaradi katerih trpimo vsi.

Korupcija dusi vse pore sistema. Na zalost nam ni pomoci.
beli golob
# 21.02.2018 ob 09:01
Pravilno in vspodbudno, zelo sem vesel da inšpektor ni podlegel pritiskom " vsemogočnih in nezmotljivih" Prav bi bilo da se sedaj zadeva obrne in se pod drobnogled ( vzame) pogleda tudi delo uprave in "šepetalcev". Lahko pa se malo zamislijo " sodelavci" omenjene gospe, saj bi tudi oni bili lahko "lahke" tarče v primeru "nepokorščine"!
menitosi
# 21.02.2018 ob 12:36
Janez Resman mora iti v postopek in če se ugotovi kršitev zato kazensko odgovarjati. Prav tako ob ugotovljeni kršitvi morata biti sankcionirana župana Bohinja in Bleda, ki sta predlagala nagrado za takšnega direktorja, ob ugotovljenih nepravilnostih ga nista nemudoma odstavila in še naprej podpirata njegovo nepravilno ravnanje. In to vse počno osebe, ki upravljajo z našim davkoplačevalskim denarjem.

Nepotizem, korupcija, hlapci.
valcek2010
# 21.02.2018 ob 08:53
no novinarji kje ste boste kaj raziskali ali boste samo politično glasilo,

politika si jse izmisila žvižgače in ne ljudstvo, ljudstvo je opeharjeno
a niste vi novinarji del ljudstva??
koruptivnež
# 21.02.2018 ob 14:57
Pri korupciji nima veze levi, desni. Vsi so vijolčni.
smukač
# 21.02.2018 ob 11:09
za zjokat kaj vse se dogaja pri nas.
smartass2011
# 21.02.2018 ob 19:57
Slovenija nima mafije. Mafija ima Slovenijo.
HOR
# 21.02.2018 ob 12:57
Ko boš prišla na Bled - boš imela službo spet...
Treblinko
# 21.02.2018 ob 11:57
Jah, v Slo že dolgo ni več morale, etike in predvsem zdravega razuma..

Katera generacija bo te vrednoste zopet vzpostavila ne vem, se mi zdi da smo kot družba že pregloboko zabredli..Slovenec Slovencu volk.
GORILA
# 21.02.2018 ob 11:23
@marcpazz
V mnogih državnih podjetjih in organizacijah imajo svoje nameščence, ki harajo po svoje.

... a Janez Resman je komunist?????????

O tvojem 3,5 letnem vladanju pa tole:
1. vlada Republike Slovenije (16. maj 1990 - 14. maj 1992): Janez Janša - republiški sekretar za ljudsko obrambo (730 dni)
2. vlada Republike Slovenije (14. maj 1992 - 25. januar 1993): Janez Janša – minister za obrambo (256 dni)
3. vlada Republike Slovenije (25. januar 1993 - 27. februar 1997): Janez Janša - minister za obrambo / razrešen 29.3.1994 (429 dni)
5. vlada Republike Slovenije (7. junij 2000 - 30. november 2000): Janez Janša - minister za obrambo (177 dni)
8. vlada Republike Slovenije (3. december 2004 - 21. november 2008): Janez Janša – predsednik vlade (1.449 dni)
10. vlada Republike Slovenije (10. februar 2012 - 20. marec 2013): Janez Janša – predsednik vlade (403 dni)
mile952
# 21.02.2018 ob 11:16
Pri nas so lopovi zaščitena kategorija. Namesto da direktorja dajo na čevelj, bi ga še nagradil! Nič čudnega od politikov! Banda!
Igor Đukanović
# 21.02.2018 ob 10:47
Seveda. Tudi v Mariboru imamo občinska podjetja.

In zelo podobne farse na sodiščih. Sicer zmagaš, a se ne spremeni nič.
moonylink
# 21.02.2018 ob 20:35
se en dokaz, da majo zenske v sloveniji vecja jajc* kot ubogljivi in upogljivi moski
smartass2011
# 21.02.2018 ob 20:03
Tega direktorja je treba najstrožje kaznovati v slovenski maniri: Pihniti mora v pojočo travico in izjaviti da obžaluje.
nonparel
# 21.02.2018 ob 18:56
Žvižgačev nikjer ne marajo, tudi v najbolj demokratični državi sveta, ZDA, ne.
boroč
# 21.02.2018 ob 11:26
Če se boriš proti nepravilnosti, dobiš naziv žvižgač in to s strani medijev, novinarjev. Meni ta izraz ni všeč. Občutek imam, da bo ta gospa bitko dobila, vojno pa izgubila. Mislim, da mafija vojne ne more izgubiti. Ta je preveč prepletena s politiko in oblastjo.
BarbaRat
# 22.02.2018 ob 10:10
Marjana Mrak, držite se. Žvižgače je treba zaščititi.
grom-instrela
# 22.02.2018 ob 09:48
Mogoče informacija za kriminaliste:
Jordan d.o.o. je dvorni dobavitelj navedene opreme že vsaj 17 let, daleč pred Resmanom in daleč pred to garnituro, ki ta trenutek vedri in oblači na Infrastrukturi in na Bledu.
Vse kar je ta trenutek drugače je, da je dobavitelj postal le bolj samozavesten in nesramen. Že ve zakaj je lahko.
Nepotizma je veliko, veliko več kot se zdi na prvi pogled in se o tem piše. Pa ne samo na Infrastrukturi.
Tudi zaposlovanje prijateljev in svetnikov ni nova praksa, ki jo je uvedel Resman. Je že dolgo bistveni del strategije kadrovanja primernih? kadrov.
Morda se bo kdo z nekoliko daljšim spominom kot ga ima zlata ribica spomnil, kakšno je bilo kadrovanje tam okoli preloma tisočletja referenta za turizem, od kod se je vzel in kakšne so bile njegove naloge. Ah ja, poleg političnih seveda.

Mimo grede, se morda komu sanja kakšne so strokovne reference ekipe, ki upravlja Infrastrukturo in vzdržuje tako občutljiv sistem kot je blejski vodovod, koliko (gradbenih?) inženirjev dela strategijo razvoja omrežja, koliko je strokovnjakov, ki znajo napisati projektno nalogo, koliko njih zna oceniti projekte, ki jih dobijo v roke?

Pa saj to ni osamljen primer malih komunal, podhranjenih s strokovnimi kadri, sposobnih samo tekočega vzdrževanja.

Tudi ni to osamljen primer neke majhne občine.

Kot po Murphiju, manjša kot je občina, bolj podhranjena je stroka, manj se ve in zna o razvoju gospodarske in druge infrastrukture in bolj ranljivi so pri naročanju projektantskih, razvojnih načrtov ali pri izbiri dobaviteljev.
Ali pa tudi ne, ker potem pomembneži in "strokovnjaki" - lažje in bolj zavzeto lahko ribarijo v kalnem, sklepajo kravje kupčije in pišejo programe in zakone "po meri". Seveda v dobro skupnosti.

In ne povsem nepomembno; manj kot je svetnikov, več funkcij hkrati opravljajo. Seveda spet v dobro skupnosti. Katere?
RoKo
# 22.02.2018 ob 04:30
Če opozoriš na problem, potem postaneš problem ti. Tako pač je v Sloveniji.
GORILA
# 21.02.2018 ob 14:37
@cepc
...odvisno od predsednika vlade, v vsakem primeru pa imata besedo oba, oziroma če ministru politika predsednika vlade ne odgovarja, zapustiš vlado in zapusti politiko, ali celotna njegova stranka zapusti vlado in gre v opozicijo ali pa gredo vsi skupaj na predčasne volitve!
Bivši uporabnik
# 21.02.2018 ob 11:38
Desnica si je 20 let prizadevala ustvariti kaos v državi, kajti to so razmere v katerij se bogataši lahko še naprej okoriščajo z delom malihj ljudi! Sramota!! Kje je država? Zakaj nimamo tega področja urejenega? Dokler bodo kapljale provizije v žepe raznih JJ ne bo spremembe na boljše!
socrates
# 21.02.2018 ob 10:51
Fajfi, koliko časa boš še gledal Jegliča? Aja, ne gre, don Omrzel ne da .... evo, dragi bralci, Bled je ena sama cosa nostra ;)
vrtojb5
# 21.02.2018 ob 18:37
Božičnica v javnem podjetju? Resno?
HOR
# 21.02.2018 ob 13:14
"...Ob tem so tudi poudarili, da imajo javni uslužbenci v nekaterih državah zakonsko dolžnost prijavljati sume korupcije, pri nas pa nimajo niti najosnovnejše zaščite pred povračilnimi ukrepi..."

...
...Javna svinjarija v javnih podjetjih...!
Kdo bo odgovarjal za to....!?
vrtojb5
# 22.02.2018 ob 08:28
Ta ženska je drgač svojga denarja vredna.
cepc
# 21.02.2018 ob 13:19
GORIla@kdo ima več besede ,predsednik vlade ali obrambni ministr
janezi
# 21.02.2018 ob 13:12
v naši prevni državi že vemo kaj kako bo na koncu.
piskotoksiq
# 21.02.2018 ob 11:44
@wisan ... Edina rešitev bi bila ... ali pa poštenje ljudi, kjer/ker je skupno itak ideja delati dobro. Kaj v memntu narediti pa itak, samo privatizacija ... Pa ne 'divja' de ne bo pomte!! ;)
Treblinko
# 21.02.2018 ob 12:03
Dr. Kumrovec
# 21.02.2018 ob 11:38

No ja, mislim da najbogatejši Slovenci (lestvica top 100) niso ravno vsi janezovi..ali se motim?
grapar
# 21.02.2018 ob 10:54
Zgodba ni črno bela in ima odtenke. Sicer pa je senzacionalizem povozil novinarstvo.

Zadevo poskušajmo dati v kontekst nove zimske vojaške osebne opreme, ki je bila nabavljena preko JN in izbran je bil najcenejši.
Glupiosa
# 21.02.2018 ob 19:38
Jaz sem si tudi žvižgala v službi, pa so me odpustili. Menda so me plačevali za delo in ne za žvižganje.
marcpazz
# 21.02.2018 ob 10:46
In zakaj je pri nas tako? ?? Razen 3,5 let nam vladajo sile kontinuitete (komunisti, beri SD in njihove mutacije LDS, Zares, Jankoviććeva PS, Cerarjeva SMC ...+ seveda DESUSS). V mnogih državnih podjetjih in organizacijah imajo svoje nameščence, ki harajo po svoje. Seveda vladajoči kliki ni v interesu pošlihtati tožilstva in sodstva, da bi ta učinkovito obsojala barabe na položajih, saj bi s tem samo sebi kopali jamo. Če k temu prištejemo še pomoč pro-komunističnih časopisov (ala Delo, Dnevnik...) in nekaterih državnih medijskih hiš ter apatijo in "zaplankanost" pretežnega dela populacije, je opis razlogov za bedo v naši državi že skoraj zaokrožen.
valcek2010
# 21.02.2018 ob 08:49
če so oni žvižgači ste vi novinarji politično glasilo stranke na obasti in ljubljane
SF0100
# 21.02.2018 ob 08:36
kere viže pa žvižga?

a to je tista iz pr'hostar?
Kazalo