Beatrice Chebet. Foto: EPA
Beatrice Chebet. Foto: EPA

23-letna atletinja je po podatkih Svetovne atletike (WA) postavila najboljši znamki tako v ženski kot mešani konkurenci, ki ju zveza ločuje kot dva različna rekorda.

Chebet je v Barceloni na zadnji dan leta 2023 v ženski konkurenci najboljšo petkilometrsko znamko na cesti pomaknila kar na 14:13 minute. Za primerjavo, svetovni rekord na atletski stezi znaša 14:00,21, ki ga je letos v Eugenu dosegla Gudaf Tsegay. Predtem je imela v zgolj ženski konkurenci na cesti najboljši čas Senbere Teferi iz Etiopije, ki je leta 2021 v Herzogenaurachu v Nemčiji tekla 14:29 minute.

V mešani konkurenci, kjer ženske tek začnejo skupaj z moškimi, pa je bila do danes najboljša znamka 14:19 minute. Ta čas je prav v Barceloni pred natanko dvema letoma odtekla še ena etiopska atletinja Ejegayehu Taye.

Slovenski atlet Vid Botolin (Kladivar) pa je osvojil 15. mesto in s časom 14:09 postavil nov državni rekord. Do zdaj ga je imel Mitja Krevs, ki je leta 2020 v Mariboru tekel 14:29. V katalonski prestolnici je s časom 13:12 slavil Švicar afriškega rodu Dominic Lokinyomo Lobalu.

"S trenerjem Romeom Živkom sva se odločila, da med bazičnimi treningi naredim še en dober test na tej razdalji. Bila je odlična tekma s svetovno elito, kjer sem se počutil odlično. Začel sem malo previdneje in sem skozi tekmo pridobival mesta, zato menim, da imam še nekaj rezerve. S trenutno pripravljenostjo sem lahko zadovoljen in se veselim novega leta," je sporočil Botolin.