Najboljše maratonke letošnjega EP-ja (z leve proti desni): Valeria Straneo, Christelle Daunay in Jessica Augusto. Foto: Reuters
Najboljše maratonke letošnjega EP-ja (z leve proti desni): Valeria Straneo, Christelle Daunay in Jessica Augusto. Foto: Reuters
Zadnjih 5 minut ženskega maratona

Daunayjeva je 42 km premagala v 2 urah, 25 minutah in 14 sekundah, s čimer je postavila nov rekord prvenstev, ki si ga je do sobote lastila Italijanka Maria Guida. Ta je leta 2002 v Münchnu dosegla čas 2:26:05.

Prvo francosko odličje po letu 1990
To je bila za Daunayjevo, ki je decembra lani dopolnila 39 let, je tako osvojila svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih. S Straneo in skupinico drugih tekmovalk je hitro pobegnila, med 35 in 40 kilometrom pa je nato pospešila in se odlepila od najbližje zasledovalke, ki na napad ni več mogla odgovoriti. Daunayjeva je Franciji priborila prve stopničke v tej disciplini po letu 1990, ko sta Maria Rebelo in Dominique Chauvelier osvojili bron, in šesto zlato odličje na letošnjem EP-ju v Zürichu.

Noge so ji skoraj odpadle
"Uspelo mi je, toda s kakšnim davkom - noge mi bodo pravkar odpadle," se je po veličastni zmagi novinarjem nasmehnila Daunayjeva in nadaljevala: "Uspelo mi je doseči največjo zmago v kareiri. Trenutno se še navedam, kaj točno mi je uspelo, a zagotovo bom to vedela, ko bom na podelitvi zaslišala himno." 39-letnica, ki je predtem največji uspeh dosegla z drugim mestom na pariškem maratonu leta 2010, je priznala, da je bila sobotna preizkušnja zelo težka. "Maraton je sicer minil, kot bi mignil, a verjemite mi, da je bilo zelo, zelo težko. Dekleta so bila izjemno hitra in vztrajna. Nekaj je jasno: v Evropi se je raven v tej disciplini zelo dvignila," je sklenila.

Evropsko prvenstvo v atletiki, Zürich

Maraton (Ž):                         
 1. C. DAUNAY        FRA    * 2:25:14
 2. V. STRANEO       ITA        +0:13
 3. J. AUGUSTO       POR         0:27
                                     
    * - rekord evropskih prvenstev   
Zadnjih 5 minut ženskega maratona