Martina Ratej je letos kopje vrgla najdlje 66,13 m, daljša v Evropi je bila le Barbora Špotakova s 66,96 m. Foto: EPA
Martina Ratej je letos kopje vrgla najdlje 66,13 m, daljša v Evropi je bila le Barbora Špotakova s 66,96 m. Foto: EPA
Tina Šutej
Šutejeva ni bila najbolj zadovoljna s pogoji na stadionu: "Letos nismo veliko trenirali skokov, ker smo imeli zelo slabe pogoje. V ZDA sem v prejšnjih letih med študijem vedno skakala v idealnih pogojih in se nanje navadila. Če niso takšni, me kar malo zmede. To je največji minus pri mojih skokih v tej sezoni. Kar 4,72 m sem skočila v dvorani, ker ni zunanjih dejavnikov, vetra in ostalega. Sedaj se tudi to izboljšuje, čeprav moram dejati, da so bili danes pogoji dobri, tudi veter ni bil močan, je pa tartan zelo trd in imaš občutek, kot da bi lebdel, ker se žeblji ne zabijejo v podlago." Foto: EPA
V prvi skupini teka na 1.500 m sta slavili Srbkinja Amela Terzić in Švedinja Abeba Aregawi, Sonja Roman pa bi morala za finale teči 3 sekunde in 36 stotink hitreje ter osvojiti 4. mesto.
V prvi skupini teka na 1.500 m sta slavili Srbkinja Amela Terzić in Švedinja Abeba Aregawi, Sonja Roman pa bi morala za finale teči 3 sekunde in 36 stotink hitreje ter osvojiti 4. mesto. Foto: Reuters
Kristina Žumer (šprint 100 m na EP-ju 2014)
Kristina Žumer je z izidom sezone bila 33., Maja Mihalinec pa z osebnim rekordom 25. v prestižnem šprintu na 100 m. Foto: Reuters
Ratejeva v finale že s prvim metom

Na Letzigrundu je Ratejeva visoke cilje potrdila že s prvim metom. 32-letna športnica iz Loč je vrgla 61,87 m, s čimer je krepko presegla kvalifikacijsko normo 57,50 m. Hkrati je bil to tudi najdaljši met kvalifikacij, drugi izid je dosegla Nemka Christin Hussong (61,13), tretjega pa Tatjana Jelača (60,26).

"V finalu želim napasti mejo 65 metrov"
"Nisem pričakovala tako dolgega meta, a nisem niti želela podcenjevati nasprotnic. Četudi je v kvalifikacijah norma precej kratka, je zelo stresno, saj se moraš uvrstiti v finale. Zadovoljna sem, da mi je uspelo že s prvim metom,"
je po najboljši daljavi dneva povedala Ratejeva.

"V finalu želim napasti mejo 65 metrov. Na takšnem tekmovanju mi kaj takega še ni uspelo, tako da želim pokazati najboljše od mene," se je proti finalu ozrla ena izmed favoritinj za medaljo. Finale ženskega kopja bo šele v četrtek, dvanajsterica pa bo z meti začela ob 20.40.

Šutejeva skočila v finale
Finale si je v skoku ob palici priskakala Tina Šutej, ki se je kvalificirala s preskočenimi 4,45 m, kar ji je uspelo v drugem poskusu. S tremi popravami, po enkrat na vsaki višini, si je v kvalifikacijah razdelila skupno 10. mesto. Tudi Šutejevo finale čaka v četrtek (začetek ob 19.19).

"Začela sem dobro, suvereno sem šla prek začetne višine. Že vso sezono pa imam tehnične težave na koncu zaleta; spustim ritem in ne odrinem dobro ob palici. To se je dogajalo pri vseh skokih, na zaključni višini pa je bil zadnji skok najlepši med vsemi. To je dobra popotnica za finale, saj je bil najboljši prav zadnji skok. Čutila sem tek in skok kot v zimski dvoranski sezoni. Celo gibanje palice je bilo naprej, lahko sem naredila 'nalog' ob palici, zamah, celoten skok. Če je dober odriv ob palici, je vse lažje. Tako moram izvesti skok v finalu, ta občutek iz zadnjega skoka kvalifikacij želim prenesti v finale in bom lahko tudi ostale višine opravila v prvih poskusih in šla prek 4,45 m," se je veselila Šutejeva.

Romanova 19. na 1.500 m
Led v Zürichu je iz slovenskega tabora prebila Sonja Roman, ki je nastopila v prvi kvalifikacijski skupini teka na 1.500 m, kjer je s časom 4:16,38 zasedla 8. mesto, s čimer je bilo že takoj jasno, da je ne bo med dvanajsterico finalistk. Na koncu je profesorica nemščine in madžarščine osvojila skupno 19. mesto, saj je bila druga kvalifikacijska skupina veliko hitrejša. Na EP-ju bo 35-letna Romanova nastopila še na 5.000 m.

Kljub osebnemu rekordu za stotinko prekratka
V kvalifikacijah teka na 100 m je Kristina Žumer v tretji skupini osvojila 7. mesto s časom 11.85, kar je sicer njen najboljši izid sezone. V četrti skupini je 6. mesto s časom 11,52 osvojila Maja Mihalinec, ki je svoj letošnji osebni rekord izboljšala za tri stotinke. Na koncu predtekov se je izkazalo, da je 24-letnica za samo eno stotinko zgrešila uvrstitev v polfinale! Velenjčanka je tako osvojila 25. mesto, Žumerjeva pa 33. mesto.

Tisočinke na strani Tomičeve
V teku na 100 m z ovirami je v kvalifikacijah tekla Marina Tomič, ki je v 3. skupini s časom 13,12 sekunde zasedla peto mesto. Skupaj še z Nizozemko Nadine Visser in Poljakinjo Karolino Koleczek je dolgo čakala na igro tisočink, ki je odločila, kateri izmed trojice pripada zadnje mesto v polfinalu. Fotofiniš je odločil v korist Slovenke, ki jo zvečer čaka polfinalni tek. 31-letni Celjanki se je tako vsaj malo vrnilo za smolo iz Londona 2012, ko je v podobnem položaju zaradi tisočinke ostala brez olimpijskega polfinala.

"Končno so bile te stotinke in desetinke tudi meni v prid. Težko je sedajle oceniti tek. Do tretje in četrte ovire sem lepo stopnjevala ritem, od četrte ovire najprej pa sem tekmovalko na tretji progi udarjala v roko, ona pa mene. Očitno sva imeli prav nasprotni odriv. To je bila edina stvar, ki jo lahko ocenim. Res pa je, da bi lahko kakšno desetinko tekla bolje, zakaj pa tega nisem storila, pa ne vem. Je pa res, da to ni eden mojih najslabših izidov, prav nasprotno. Dosegla sem ga po enotedenskem premoru zaradi bolezni in sem se šele tik pred EP lahko začela pripravljati na tekmovanje," je dejala Tomičeva, ki bo v polfinalu tekla nekaj pred deveto uro zvečer.

22. EVROPSKO PRVENSTVO, ZÜRICH, prvi dan

 
                                     
Kopje (Ž), kvalifikacije:            
 1. M. RATEJ        SLO         61,87
 2. C. HUSSONG      NEM         61,13
 3. T. JELAČA       SRB         60,26
                                     
Palica (Ž), kvalifikacije:           
10. T. ŠUTEJ        SLO          4,45
                                     
                                     
100 m (Ž), kvalifikacije:            
25. M. MIHALINEC    SLO         11,52
33. K. ŽUMER        SLO         11,85

1.500 (Ž), kvalifikacije:            
19. S. ROMAN        SLO       4:16,38
                                     
100 m (Ž), kvalifikacije:            
16. M. TOMIČ        SLO         13,12
                                     

Ratejeva v finale že s prvim metom