26-letnik iz Rima Ahmed Abdelwahed je 19. avgusta na EP-ju v Münchnu osvojil srebrno medaljo v
26-letnik iz Rima Ahmed Abdelwahed je 19. avgusta na EP-ju v Münchnu osvojil srebrno medaljo v "steeplechasu". Foto: EPA

Kot je v ponedeljek sporočila Komisija za integriteto atletike (AIU) pri Svetovni atletiki IAAF, Abdelwahedu zaradi zlorabe dopinga grozi večletna prepoved nastopanja.

Komisija za atletsko integriteto AIU za zdaj ni pojasnila, kdaj je bil 26-letni italijanski atlet pozitiven. Začasno je suspendiran, medtem pa komisija proti njemu pripravlja dopinški postopek. Ahmed Abdelwahed je na preteklem evropskem prvenstvu v Münchnu osvojil srebro za zmagovalcem Fincem Topijem Raitanenom. Bronasto odličje je osvojil Italijan Osama Zoghlami.

Meldonij, ki spada med hormone in metabolične modulatorje, je postal bolj poznan v javnosti, potem ko je zaradi njega na dopinškem testu leta 2016 "padla" ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova in si prislužila 15-mesečni suspenz.

Poleg Šarapove so bili na meldonij pozitivni tudi olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju Jekaterina Bobrova, ruska plavalna šampionka Julija Jefimova, gruzijski rokoborec Davit Modzmanašvili in številni drugi športniki.