Tyson Gay, ki je lani ostal brez olimpijske medalje, bo letos poskušal na svetovnem prvenstvu zagreniti življenje Usainu Boltu. Foto: EPA
Tyson Gay, ki je lani ostal brez olimpijske medalje, bo letos poskušal na svetovnem prvenstvu zagreniti življenje Usainu Boltu. Foto: EPA

"Zelo sem presenečen. Nisem si postavil nobenega cilja glede rezultata, bolj sem se želel posvetiti štartu in tehniki. Izid mi seveda govori, da sem odlično pripravljen," je povedal ameriški šprinter, ki je za 40 stotink premagal rojaka Wallaca Spearmon, Xavier Carter pa je osvojil tretje mesto z izidom 20,27,

Na 200 metrov sta le dva Zemljana tekla hitreje: Michael Johnson leta 1996 v Atlanti (19,32) in seveda svetovni rekorder Usain Bolt (19,30) na lanskih olimpijskih igrah, ki Gayju niso ostale v lepem spominu, saj je ostal brez medalje.

Slabi spomini na Peking
Potem ko je leta 2007 na svetovnem prvenstvu dobil obe šprinterski preizkušnji, si se je seveda v Pekingu obetal veliko. Na sto metrov se ni prebil v finale, na 200 sploh ni nastopil, ker je v ameriških kvalifikacijah staknil poškodbo, medtem ko je v štafeti 4 x 100 metrov izgubil palico in sanj o medalji je bilo konec.

"Takrat mi je bilo zelo težko. Zlasti, ko sem moral preboleti polom v štafeti. Razočaral sem svoje mesto, domovino, družino. Moral sem vse skupaj nekako pozabiti. Ko sem začel spet trenirati, sem si rekel, da se moram odkupiti."

26-letni Gay, ki je imel pred sobotnim mitingom v New Yorku le en teden pravega šprinterskega treninga, je prepričan, da bo Bolt opazil njegov dosežek: "Verjetno je navdušen. Gotovo ve, da sem dober tekač v krivini in da bo letos nekaj zanimivih obračunov, ki se jih tudi on veseli!"

V teku na sto metrov je presenetljivo zmagal Michael Rodgers, ki je z lepo pomočjo vetra (3,1 m/s) tekel 9,93. Nekdanji svetovni rekorder Asafa Powell je bil le sedmi z 10,10.

T. O.