Pri IAAF-u pravijo, da bi bila
Pri IAAF-u pravijo, da bi bila "vsaka nižja kazen glede na težo prekrškov nesprejemljiva". Foto: EPA

Etična komisija IAAF-a je prav tako prepovedala delovanje trenerju ruskih tekmovalcev v hitri hoji Alekseju Melnikovu, nekdanjemu vodji svetovnega protidopinškega laboratorija Gabrielu Dolleju pa so izrekli pet let prepovedi delovanja v športu. Balahničev je bil nekoč predsednik ruske atletske zveze, nazadnje pa zakladnik IAAF-a. Etična komisija je sporočila, da je bila četverica vpletena v dogajanje, s katerim so večkrat krčili kodekse športa in pravila atletske zveze. Diack je sicer sin nekdanjega predsednika zveze Lamina Diacka.

Med drugim naj bi tudi izsiljevali atlete in jim grozili z razkrivanjem dopinških testov, če ne bodo plačali zahtevanih zneskov. IAAF je namreč obravnaval primer Rusinje Lilije Šobukove, ki naj bi pred maratonom na olimpijskih igrah 2012 plačala 600.000 dolarjev, da niso razkrili njenega pozitivnega dopinškega testa, tako da je lahko nastopila na igrah. Pozneje je kot žvižgačka sodelovala s krovno protidopinško agencijo Wado in razkrila nečedno trgovanje, v katerega naj bi bilo vpletenih še najmanj pet ruskih športnikov.

"Vsaka nižja kazen bi bila glede na težo prekrškov nesprejemljiva," je IAAF utemeljil kazni. "Dosmrtne prepovedi delovanja pomenijo tudi resno opozorilo vsem drugim. Vsi, ki škodijo športu ali atletiki, bodo kaznovani." Balahničevu in Melnikovu ob prepovedi delovanja grozi še denarna kazen med 15.000 in 25.000 dolarji.