Primož Kozmus si je ob vrnitvi za cilj postavil uspeh na OI 2012 v Londonu. Foto: Reuters
Primož Kozmus si je ob vrnitvi za cilj postavil uspeh na OI 2012 v Londonu. Foto: Reuters
Jaroslav Ribakov
Jaroslav Ribakov je s 226 cm zmagal v skoku v višino. Foto: EPA

Tako, kot je v Zürichu, Oslu ali Ostravi. In še kje, kjer se skrbno in dolgo pripravljajo na izvedbo tekmovanja, ki je krona organizacijskih sposobnosti na tako zahtevnih tekmovanjih, kot so lahko le atletski mitingi.

Zaradi operacije brez nastopa Martine Ratej
Po skromnem nastopu v Izmiru, kjer je slovenska atletika izgubila status evropskih ekipnih prvoligašev, sem pričakoval odločen odgovor naših najboljših atletov. Pa so za znižanje pričakovanj poskrbele nove težave z boleznimi in poškodbami. Martini Ratej, edini zmagovalki tekmovanja v Turčiji, je preizkus v Velenju vzela nujna operacija, trenutno najboljši slovenski šprinterki Sabini Veit pa so po poškodbi svetovali mirovanje. Prav tako ni bilo niti Sebastjana Jagarinca niti Boštjana Buča.

Kozmus se je pred petimi leti hitreje vrnil
Radovedni smo bili, kako je s Tino Šutej, ki je po prihodu v Evropo za svojimi najboljšimi izidi v skoku s palico zaostala več kot pol metra, predvsem pa nas je zanimalo, kako bo tekmoval Primož Kozmus. Njegova sezona vračanja med najboljše je bila že dvakrat na preizkušnji, ki jo ni dobro prestal. Sinočnja ni bila tako slaba, tretje mesto za Parsom in Esserjem je celo boljše od pričakovanj, za Primožem je zaostal evropski prvak Chafraitag. O izidu 75,61 pa ni treba izgubljali besede. Kozmus se je pred petimi leti po enoletnem zdravljenju poškodbe z olimpijskih iger v Atenah vrnil v Velenju s skoraj dvema metroma boljšim izidom. In zmagal. S tem izidom bi bil prvi tudi sinoči.

Ena slovenska zmaga - Marija Šestak
Tako je edino slovensko zmago v troskoku dosegla Marija Šestak, ki je s 14,11 postavila tudi svoj letošnji najboljši izid. Za vrhunec mitinga je v četrti seriji meta kopja z najboljšim izidom na svetu poskrbela Rusinja Marija Abakumova (67,98). Njeni rojakinji Svetlani Feofanovi ni uspel naskok na 4,81 (ta izid bi bil lahko izziv za vse tekmovalke v letošnji sezoni). Tako je zmagala s 4,70. Tina Šutej je bila s 4,40 četrta.

Svetovnega prvaka gledalo le 20 gledalcev
Slovenski atleti se niso najbolje izkazali. Opozorilo velja tudi prirediteljem. Pri zadnjih poizkusih svetovnega prvaka v skoku v višino Jaroslava Ribakova na 2,29 ni bilo na tribuni več kot 20 privržencev atletike, zato je velenjski miting skoraj tak kot drugi veliki mitingi po Evropi. Discipline s svetovnim prvakom v glavni vlogi in tudi slovenskim rekorderjem Rožletom Prezljem se pač ne uvrsti na konec sporeda - tudi ne na začetek, če to ni met kladiva, ki ga je publika tako kot vedno spremljala v polnem številu.