Martina Ratej je bila ena izmed petih, ki je izpolnila kvalifikacijsko normo. Foto: EPA
Martina Ratej je bila ena izmed petih, ki je izpolnila kvalifikacijsko normo. Foto: EPA
Neja Filipič ni dobro izmerila zaleta in je trikrat prestopila. Foto: EPA
Veronika Domjan je imela le en veljaven met, pa še ta je meril manj od 50 metrov. Foto: EPA
Ratejeva zanesljivo v finalu meta kopja

Ratejeva je v drugi seriji vrgla 61,69 metra in zlahka premagala normo, ki je bila postavljena na 60 metrov in pol. 36-letnica je imela drugi izid kvalifikacij. Razred zase je bila Nemka Christin Hussong, ki je kopje vrgla 67,29 metra. Finale bo v petek ob 20.25.

"Zadovoljna sem s kvalifikacijami, glede na vročino je daljava idealna, in s prebojem v finale sem dosegla prvi cilj. Vroče pa je tako, da težko narediš, ritem srca nabija in smo vse bolj ali manj počivale v pripravi na kvalifikacije. Drugo mesto ne pomeni sedaj nič, jutri bodo boljši pogoji, hladneje bo in si želim, da končno opravim eno pravo tekmo. Cilj je medalja, jutri grem ponjo. Pričakujem, da bo za medaljo potrebno kopje vreči okrog 65 m," je odločna Ratejeva.

Filipičeva trikrat prestopila
Prva je dopoldne na tekmovališče v skoku v daljino stopila Neja Filipič, vendar so se ji kvalifikacije povsem ponesrečile. 23-letnica je trikrat prestopila in ostala brez izida. Letos je najdlje skočila 650 centimetrov, kar ne bi zadostovalo za finale najboljše dvanajsterice.

"Sem razočarana, vendar skoki sami niso bili slabi in to imam raje, kot da bi na veliki tekmi slabo skočila. Prestopala pa sem zato, ker je bilo vzdušje na stadionu povsem drugačno, kot na manjših tekmah ali treningih. In sem se sicer zelo dobro počutila, vendar zato vsak zalet malo podaljšala in prestopila zaletno desko," je povedala Filipičeva.

Domjanova 10 m manj od letošnjega najboljšega izida

Slabo je nastopila tudi Veronika Domjan v kvalifikacijah meta diska. Orodje je zalučala 49,89 metra, kar je bilo daleč premalo za finale. Domjanova je letos že dosegla 59,45 metra, njen državni rekord pa je 60,11 metra. Kvalifikacijska norma je bila 58,50 m, za finale pa je zadostoval izid 57,71. Zasedla je končno 27. mesto.

"Letošnja sezona je bila polna vzponov in padcev, slednji se je primeril prav na EP. Očitno se popravljanje tehnike ni preneslo v celoti na tekmo, enostavno ne znam umiriti zgornjega dela telesa, preveč pohitim in se podre celotna tehnika izmeta orodja. Bom pa to bolje pokazala naslednje leto, to je šport, včasih padeš, pa se znova dvigneš. Toda v torek sem na treningu metala prek 55 m," je zmajevala z glavo Domjanova, ki je še kot najstnica pred dvema letoma v Amsterdamu v svojem prvem nastopu na velikem članskem tekmovanju prišla v finale EP-ja.
Tudi Rudolfu ni uspelo
Izpadel je tudi edini moški predstavnik, ki je nastopil v četrtek. Žan Rudolf je v prvem krogu kvalifikacij teka na 800 metrov v svoji skupini s časom 1:48,24 zasedel sedmo mesto. Iz vsake iz štirih skupin so se v polfinale uvrstili po trije najboljši ter še štirje po času. Rudolf je letos najhitreje tekel 1:47,77. Njegova končna uvrstitev v Berlinu je 21. mesto.

"Do 600 m je bilo vse videti dobro, nato pa sta šla dva mimo, pa še tretji... Potem pa ni nisem mogel več pospešiti, zaspal sem, ni bilo moči za zadnjih 200 m," je bil razočaran Rudolf.

Kopje (Ž), finalistke:                
  . C. HUSSONG          NEM      67,29
  . M. RATEJ            SLO      61,69
  . L. JASIUNAITE       LIT      61,61
  . N. OGRODNIKOVA      ČEŠ      61,27
  . T. HALADOVIČ        BLR      61,21
  . L. PALAMEIKA        LAT      60,21
  . M. VUČENOVIĆ        SRB      59,98
  . J. KANGAS           FIN      59,96
  . S. FLINK            ŠVE      59,58
  . S. BORGE            NOR      59,55
  . I. ŠEDIVA           ČEŠ      59,34
  . A. ALAIS            FRA      59,29
Ratejeva zanesljivo v finalu meta kopja