Maruša Mišmaš bi bila lahko kandidatka za nastop v olimpijskem finalu, a le, če je ne bodo mučile poškodbe. Foto: Sašo Pahič Szabo
Maruša Mišmaš bi bila lahko kandidatka za nastop v olimpijskem finalu, a le, če je ne bodo mučile poškodbe. Foto: Sašo Pahič Szabo
Martina Ratej je v slovenski reprezentanci najizkušenejša, saj je že nastopila na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 (osvojila je 19. mesto) in Londonu 2012 (sedma). Foto: www.alesfevzer.com

To so Luka Janežič, Žan Rudolf, Robert Renner, Nejc Pleško, Matija Muhar, Martina Ratej, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Maruša Mišmaš, Marina Tomič, Tina Šutej, Barbara Špiler, Sonja Roman, Maruša Černjul in Veronika Domjan.

Prvenstvo v Amsterdamu bo le predpriprava na olimpijske igre v Riu, za katere ima normo devet atletov: Robert Renner, Maja Mihalinec, Martina Ratej, Luka Janežič, Žan Rudolf, Maruša Mišmaš, Sabina Veit, Daneja Grandovec in Anton Kosmač. Normo za OI bosta skušali čim prej doseči tudi Tina Šutej in Marina Tomić.

Mišmaševa ima težave z Ahilovo tetivo
Reprezentanca se je danes predstavila novinarjem. Maruša Mišmaš, tekačica na 3.000 m zapreke, ima še vedno težave s poškodbo. "Že tri mesece me mučijo težave, imam majhno deformacijo v Ahilovi tetivi. En mesec sem že trenirala, a so se težave ponovile. Nekaj upanja pred olimpijskimi igrami je še, upam, da se bo pravočasno popravilo. Tečem lahko, a me po nekaj treningih spet zaboli. Tako treniram le napol, naredim lahko vsak drugi trening."

Martina Ratej bi lahko v Riu izboljšala 7. mesto iz Londona
Najboljša slovenska atletinja v zadnjem obdobju Martina Ratej je v letošnji sezoni začela nastopati pozneje kot običajno. Prvič je tekmovala na začetku meseca in bila šesta na Diamantni ligi v Dohi:

"Letošnjo zimsko sezono smo izpustili, da bom tekmovala čim več poleti in dosegala čim boljše rezultate. Če bom na EP-ju v dobri formi, lahko v Riu posežem še višje, kot je bilo sedmo mesto v Londonu. Cilji so visoki, želim višje od sedmega mesta.

Maja Mihalinec (100 in 200 m), lani najuspešnejša slovenska atletinja, je optimistična: "Lani sem naredila velik napredek, če bo vse po načrtih, bi bilo super. Želim napredek, sem v polnem treningu, prve tekme bom tako startala neposredno iz treninga, prvi vrhunec pričakujem na EP-ju, želim med najboljših 12, potem pa upam, da bom nadaljevala uspešno do olimpijskih iger."

Kosmača zaradi poškodbe ne bo v Radencih
Žan Rudolf
(800 m) je že na prvi tekmi letos izboljšal slovenski rekord na 600 m. Sezono je začel z rekordom, za glavni cilj izpostavlja OI. "Začetek sezone je bil zelo dober, upam, da bom tako nadaljeval. Če bo zdravje v redu, upam, da bom stopnjeval formo, na EP-ju želim v finale, na OI v polfinale. Treniral sem tudi v tujini, kjer mi je bilo veliko lažje, saj imam sparingpartnerja, in če imaš nekoga močnejšega ob sebi, napreduješ. Sem motiviran in zadovoljen."

"Priprave potekajo po načrtih razen majhne poškodbe s 14-dnevnim počitkom. Trening kaže, da sem dobro pripravljena, v tej sezoni pa mi je prvi cilj evropsko prvenstvo, kjer se želim približati osebnemu rekordu, potem pa se želim tudi na olimpijskih igrah predstaviti v najboljši luči," je dejala tekačica na 100 in 200 m Sabina Veit.

"Pozimi mi je manjkalo motivacije, zdaj pa že tehnično napredujem. Ta teden začnem tekmovanja in lovim olimpijsko normo, ki je še nimam. Zdaj sem precej bolje pripravljena kot pozimi, psihično sem stabilnejša in sem vesela začetka sezone," je povedala Tina Šutej.

Med maratonci je olimpijsko normo že potrdila Daneja Grandovec, konec tedna bi jo moral v Radencih loviti še Anton Kosmač, ki pa je nastop zaradi poškodbe stegenske mišice odpovedal.