Sonja Roman je na začetku sezone na prostem v dobri formi. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Roman je na začetku sezone na prostem v dobri formi. Foto: MMC RTV SLO


Zmagala je Etiopijka Gelete Buka z izidom sezone (3:58,79). Romanova je bila edina slovenska predstavnica na tekmovanju. "To je bila nora tekma, saj je teklo 19 zelo močnih tekmovalk. Zato je bilo veliko prerivanja in je bilo težko neovirano teči. Bilo je veliko menjav ritma in morala sem teči od prve do tretje proge. Na taki tekmi še nisem tekla. Vem, da bi lahko na običajni tekmi z manjšim številom tekmovalk tekla še hitreje, vendar enostavno ni bilo prostora," je pojasnila Romanova, tretja z letošnjega dvoranskega evropskega prvenstva v Torinu.

Buka, tretja na dvoranskem SP-ju v Valencii leta 2008, je ugnala Rusinjo Ano Alminovo (4:01,54), ki je na letošnjem dvoranskem EP-ju v Torinu zmagala, in Kenijko Violo Kibiwot (4:02,70). Vse tri so na Nizozemskem dosegle prve tri čase sezone na svetu.

V Hengelu so bili doseženi še štirje letošnji najboljši dosežki na svetu, postavili pa so jih Churandy Martina (Nizozemski Antili) na 100 m (9,97), Ali Abdosh (Etiopija) na 5000 m(12:59,56), Brimin Kipruto (Kenija) na 3000 m zapreke (8:06,46), Irving Saladino (Panama) v skoku v daljino (8,56 m).

C. R.