David Lekuta Rudisha ni načrtoval rekordnega dosežka že v Berlinu. Foto: EPA
David Lekuta Rudisha ni načrtoval rekordnega dosežka že v Berlinu. Foto: EPA
David Lekuta Rudisha
V nedeljo bo v Rietiju glavni zvezdnik mitinga. Foto: EPA

21-letni Kenijec je v nedeljo v Berlinu presenetljivo popravil svetovni rekord (1:41,09). Za dve stotinki je izboljšal dosežek Danca Wilsona Kipketerja, ki je bil postavljen 24. avgusta 1997 v Kölnu.

Rekorden tek načrtoval za Rieti
"Mislim, da lahko letos še izboljšam svetovni rekord, v naslednjih dveh sezonah se bom popolnoma posvetil osvajanju odličij na velikih tekmovanjih. Daegu 2011 in London 2012 sta moja velika cilja," je povedal Rudisha, ki je načrtoval naskok na svetovni rekord šele na nedeljskem mitingu v Rietiju.

"Zajček" Tangui odlično opravil nalogo
"Že dlje časa sem v odlični formi, treniral sem zelo veliko, a nisem pričakoval rekorda tako hitro. V Berlinu sem poskusil, saj bi bilo lahko vreme v Rietiju slabo. Narekovalec ritma Sammy Tangui je odlično opravil svojo nalogo, zmenila sva se, da prvi krog teče pod 49 sekundami. 600 metrov sem pretekl v času 1:14,54, kar je bilo načrtovano, nato pa so me gledalci ponesli v ciljni ravnini," je razlagal novi rekorder.

Rodil se je v Rift Valleyju, od tu izhajajajo številni kenijski vrhunski atleti. Veliko se je naučil od očeta, ki je bil član srebrne kenijske štafete na 4 x 400 metrov na olimpijskih igrah leta 1968 v Ciudadu de Mexicu.

Lanski polom na SP-ju ga je izučil
Natanko pred letom dni je prav na modri stezi olimpijskega stadiona v Berlinu doživel najbolj grenak poraz kariere, ko se senzacionalno ni prebil v finale teka na 800 metrov na svetovnem prvenstvu. Vso sezono je še bolj zavzeto treniral in v nedeljo na istem stadionu pred 47.000 gledalci popravil rekord Kipketerja, ki ni bil presenečen nad dosežkom Rudishe: "Pričakoval sem, da bo David popravil moj rekord. Že drugo sezono zapored teče izjemno, je v konstantni formi. Novica me ni presenetila. Počasi se razvija v enega vodilnih atletov sveta. Zdaj mora osvojiti še zlato na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah."

"Upam, da bom kmalu govoril s Kipketerjem. Najbrž je pričakoval, da mi letos še ne bo uspelo," je še dodal Rudisha, ki se še nikoli ni srečal z legendarnim Kipketerjem.