Marija Šestak je v prvi kvalifikacijski skupini dosegla peti izid. V drugi so jo do zadnjega skoka prehitele le tri tekmovalke, potem pa je pred njo skočila še Kubanka Savignova. Foto: EPA
Marija Šestak je v prvi kvalifikacijski skupini dosegla peti izid. V drugi so jo do zadnjega skoka prehitele le tri tekmovalke, potem pa je pred njo skočila še Kubanka Savignova. Foto: EPA
Snežana Rodić
Snežana Rodić bo zdaj vse sile usmerila v olimpijske igre. Foto: BoBo
Slovenski atleti ostali brez finala

Bližje uvrstitvi v finale troskoka je bila Šestakova, ki je imela s 14,05 metra deveti izid. Prav v zadnjem skoku kvalifikacij jo je prehitela Kubanka Yargeris Savigne (14,09) in se zavihtela v finalno osmerico. Rodićeva je ostala brez rezultata, saj je trikrat prestopila. Kvalifikacijska norma je bila sicer 14,30. Najboljši letošnji izid Šestakove je 14,19 m, Rodićeve pa 14,05 m.

Rezerve so bile 20 do 30 cm
"Mislim, da mi ne bo uspelo," je takoj po svoji skupini ocenila tudi Šestakova, in nadaljevala: "Dobro sem se počutila, dober občutek sem imela. Čutim, da lahko skočim veliko več, vsaj dvajset do trideset centimetrov. Imam težave s prehodom iz drugega v tretji korak, ko me nekoliko zavrti in nimam pravega ravnotežja. Zato je zadnji skok krajši, kot bi bil sicer. Zelo si želim, da bi to popravila poleti v olimpijski sezoni. Sem na pravi poti. Vse uspehe v svoji karieri sem dosegla na zelo težak način, zdaj pa potrebujem le še malo sreče, da se mi bo ponovno odprlo."

Rodićeva preveč podaljševala korake
"Tudi za stopalo sem šla nazaj pri zaletu, v zadnjem celo za stopalo in pol, vendar ni šlo. Na ogrevanju sem se dobro počutila, toda ko sem merila zalete pred tekmo, sem trikrat prišla drugače na odrivno desko. Moj tek ni bil pravi in tako je bilo potem tudi na tekmi. Preveč sem podaljševala korake na koncu in imela tri prestope. Z zimsko sezono sem sicer zadovoljna, saj sem imela solidno formo, dobre izide in skoke prek 14 metrov, zato sem tudi odšla na SP. Imam solidno bazo za poletno sezono," pa je povedala Rodićeva.

Tršan krepko prepočasen
Izpadel je tudi Vid Tršan, ki je v teku na 800 metrov s časom 1:53,64 v svoji skupini zasedel 4. mesto. Za svojim letošnjim najboljšim časom je zaostal za pet sekund in pol. Zadnji, ki se je uvrstil v polfinale, je imel čas 1:50,67.

Tomičeva sploh ni slišala štartne pištole
Popoldne je v kvalifikacijah teka na 60 m z ovirami nastopila še zadnja slovenska predstavnica v Carigradu Marina Tomič, ki pa je tudi izpadla. V povsem ponesrečenem nastopu je skupno dosegla 24. čas (8,67).
Tomičeva je tekla v zadnji, četrti kvalifikacijski skupini, v kateri je imela peti prijavljeni dosežek tako sezone kot tudi kariere. Zato je imela težko delo za preboj v drugi krog tekmovanja, saj so se v polfinale uvrstile prve tri iz vsake skupine ter še štiri najhitrejše iz vseh skupin po času. Članici celjskega Kladivarja, ki je svoj osebni rekord letos spustila na 8,13 sekunde, pa je šel na roko tudi razplet v drugih skupinah, tako da ji je bil cilj dosegljiv.

Toda vse skupaj se je začelo zelo slabo. Tomičeva je startala daleč najslabše, na sredini vendarle ujela tekmice, pa potem podrla zadnji oviri in cilj prešla z daleč najslabšo predstavo zime. "Štartne pištole sploh nisem slišala. Ne vem, mogoče je bil za mano zvočnik? Potem sem podrla še zadnji oviri, česar nisem storila še nikoli. Začelo pa se je slabo že po ogrevanju, saj se mi je v prostoru, kjer se čaka na start, strgala luknja na sprintericah in sem morala iskati drugo, da sem športne copate sploh lahko zavezala. Potem so nas več kot 15 minut držali v mrzli dvorani in nas je na koncu že zeblo. Mogoče so tudi zato izidi vseh tako slabi ... Če je bila že potrebna taka slaba velika tekma, potem je bolje, da se je zgodila v Carigradu. Sicer je za mano lepa zimska sezona, pred mano pa še evropsko prvenstvo na prostem in olimpijske igre," je misli v naslednje mesece usmerila Tomičeva.

Slovenski atleti ostali brez finala