Luka Janežič je navdušil v predteku. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Janežič je navdušil v predteku. Foto: www.alesfevzer.com
Mišmaševa navdušila na 3.000 m

Samo ena od desetih je računsko dobro podprta ugotovitev, ki govori o skromnih desetih odstotkih uspešnosti slovenske reprezentance. Celo ena uvrstitev v finale pa je presežek želja, ki so segale pred odhodom v Prago. Želje so bile samo ponovitev letošnjih najboljših izidov, ki niso obetali finalnih nastopov.

Janežič je moral nastop odpovedati
Dokaz za trditev sta polfinalni izpad Marine Tomić na 60 metrov z ovirami in obstanek v kvalifikacijah skoka s palico za Tino Šutej. Za finalom je zaostala, kljub letošnjemu najboljšemu izidu, še vedno za 5 centimetrov. Marina Tomić je z najboljšim izidom sezone finale zgrešila za 11 stotink sekunde. Ponovitev izida bi prinesla finale v teku na 400 metrov Luki Janežiču. Najmlajši slovenski reprezentant pa je polfinale po izvrstni predstavi v predteku zaradi poškodbe moral odpovedati.

Brez ustreznih možnosti je težko uspeti
Za Janežiča in za Tino Šutej velja, da sta za uspešen nastop ostala prikrajšana zaradi malomarnega odnosa tistih, ki že dve desetletji načrtujejo gradnjo moderne atletske dvorane. Brez ustreznih razmer za vadbo na pokriti, krožni 200-metrski stezi je malo možnosti za uspeh na tako zahtevnem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo. Brez urejenih skakališč za skok s palico je ukvarjanje s to disciplino v Sloveniji nevarno in bi jo bilo treba prepovedati.

Morda v finale le še zaradi majhne prijave
Ljubljanski atletski stadion in dvorana pod tribuno zaradi dotrajanosti in nefunkcionalnosti ne služi več vrhunski atletiki. Za nabiranje kondicije in moči služi športnikom iz drugih panog, nogometašem Olimpije pa tudi za redne treninge. Zato med "samo en finale" in "celo en finale" ni prav velike razlike. Finalnih nastopov in kolajn je bilo v bližnji preteklosti veliko več, kar pa ni pomagalo, da bi ljubljanska oziroma slovenska atletika dobila svojemu ugledu primeren objekt, v katerem bi lahko atleti in atletinje različnih starostnih kategorij v dolgi zimi vadili v vseh 13 disciplinah dvoranskega atletskega programa. Ker jih ne morejo, se lahko prav kmalu zgodi, da se bodo naši atleti v finale evropskega dvoranskega prvenstva uvrstili samo še tako, kot se je to v Pragi uspelo Sonji Roman. V nedeljo bo namreč tekmovala v finalu teka na 1500 metrov, ker se je za to disciplino prijavilo samo 11 atletinj.

Mišmaševa navdušila na 3.000 m