Tori Bowie (1990–2023). Foto: Reuters
Tori Bowie (1990–2023). Foto: Reuters

Policija je 2. maja športnico našla mrtvo na njenem domu v okrožju Orange na Floridi, potem ko so bili njeni prijatelji in sorodniki zaskrbljeni, da ne morejo priti do nje. Po poročanju USA Today je obdukcija pokazala, da je bila Tori Bowie v osmem mesecu nosečnosti in je umrla med porodom na domu.

Obdukcijsko poročilo navaja, da je športnica umrla zaradi zapletov med nosečnostjo, vključno z eklampsijo. Po besedah sodnega izvedenca je umrla naravne smrti. Zaradi okoliščin je še vedno odprta policijska preiskava. V osmrtnici je navedeno, da je ob porodu umrla tudi njena novorojena hčerka Ariana. Svojci naj sploh ne bi vedeli za nosečnost. Lokalne oblasti zaradi preiskave ne komentirajo primera in so uradno obdukcijsko poročilo izdale šele na zahtevo nekaterih medijev.

Šok za ameriško atletiko

Tragična usoda nekoč najboljše sprinterke na svetu je ovita v skrivnost, številni njeni kolegi so dejali, da se je v zadnjih letih oddaljila od njih in atletike. Nazadnje je v močnejši konkurenci tekmovala, ko si je skušala izboriti mesto v olimpijski ekipi za igre v Tokiu 2021. Njena zadnja tekma je bil sprint poleti 2022 na univerzi Full Sail in Winter Parku na Floridi, kjer je študirala. Njena dolgoletna menedžerka Kimberley N. Holland je za NY Times dejala, da je trpela za tesnobo in paranojo ter da sta v zadnjih dveh letih izgubili stike.

Sorodna novica Pri 32 letih umrla ameriška sprinterka Tori Bowie

V Riu osvojila komplet odličij

Njena nenadna smrt je bila velik pretres za atletsko skupnost. Tori Bowie, rojena 27. avgusta 1990 v Sand Hillu v podeželskem Misisipiju, je leta 2014 prestopila iz skoka v daljino v sprint in dosegla najboljšo predstavo na svetu v teku na 100 metrov tistega leta, ko je tekla 10,80 na mitingu v Monaku.

Nato ji je uspel velik skok na vrh, najprej je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 osvojila tri kolajne, zlato v štafeti 4 x 100 m, srebro na 100 m ter bron na 200 m. Naslednje leto pa je v Londonu Bowie postala svetovna prvakinja v sprintu s časom 10,85, sodelovala pa je tudi v zlati štafeti ameriške ekipe 4 x 100 m.