Tina Šutej je v letošnji dvoranski sezoni odlično pripravljena. Foto: Aleš Fevžer
Tina Šutej je v letošnji dvoranski sezoni odlično pripravljena. Foto: Aleš Fevžer
Marina Tomič
Marina Tomič ima veliko izkušenj z velikih tekmovanj. Foto: Aleš Fevžer
Šutejeva v Sopotu v igri za medaljo

Tina Šutej bo nastopila v skoku s palico, Marina Tomič v teku na 60 m z ovirami, Maruša Mišmaš in Mitja Krevs pa na 1.500 m. Normo sta v roku izpolnila tudi Snežana Rodić in Žan Rudolf, ki pa zaradi slabše forme ne bosta nastopila.

Normo je sicer izpolnila tudi Sonja Roman v teku na 1.500 m, vendar dan po zadnjem roku, ki ga je postavila Mednarodna atletska zveza. IAAF je potrdil nastop Krevsa na SP-ju v Sopotu, saj nihče izmed drugih slovenskih atletov sicer ne bi nastopil, ker je Žan Rudolf, edini z normo za to tekmovanje, odpovedal nastop.

Največ lahko na SP-ju pričakuje Šutejeva, saj jo letošnji državni rekord uvršča v širši krog favoritinj za medalje. 4,71 metra je dosegla na močnem mitingu 2. februarja v Moskvi. Po uspešno opravljenem študiju v ZDA v domovini ponovno vadi pod taktirko trenerja Slavka Črneta, vadba v ljubljanski in celjski pokriti dvorani pa je prinesla preboj v svetovni vrh.

Šutejeva si želi državni rekord
"Dvanajst nas bo nastopilo, moj cilj pa je nov državni rekord, kar je že v krogu favoritinj za visoka mesta. Vse bo odvisno od dnevne forme, ne le moje, ampak tudi drugih tekmovalk. Vse smo namreč po osebnih rekordih v okviru desetih centimetrov, zato bo tekma zelo zanimiva. Na sezono sem se dobro pripravljala, čeprav me je na začetku motilo, ker treniram sama, potem pa je steklo in zdaj sem se na to že privadila," je dejala Šutejeva, ki ima sedmi izid sezone na svetu.

Norme za SP so v veliki večini disciplin tako visoke, da ponovitev dosežkov že pomeni, da se lahko udeleženec poteguje za medalje. "Na IAAF-u so se odločili, da bo nastopilo malo tekmovalcev, ker SP poteka le tri dni. To so storili ne le zato, da bi razbremenili atlete, ampak tudi zaradi televizijskih prenosov. Zame je zdaj dobro, ker sem dosegla normo, vendar mislim, da imajo tudi kvalifikacije nek svoj čar na tekmah. Ima pa to tudi negativne posledice. Če so norme tako visoke, bo kmalu tudi manj atletov, ki bi se ukvarjali s posameznimi disciplinami, ker ne bo motivacije, in to je lahko usodno za šport," meni Šutejeva.

Tomičeva želi teči pod 8,10
V ekipi bo imela največ izkušenj Tomičeva. "Teči bom skušala v okviru letošnjih dosežkov, ki so moji osebni rekordi. Moj cilj je tek med normo, 8,16, in osebnim rekordom, ki sem ga spustila krepko pod 8,10 sekunde (8,05). Od 1. februarja naprej, ko sem tekla osebni rekord, sem imela nekaj težav, zato je bilo manj tehničnega treninga in kar nekaj nihanj v dosežkih. Mislim, da bi lahko tekla pod 8,10, vendar pa bo to odvisno od tega, kako mi bo šla dnevna forma. Sem pa že nastopila na številnih velikih tekmovanjih in upam, da me ne more res nič več presenetiti," meni Tomičeva, letošnja balkanska dvoranska prvakinja.

Poletna sezona glavni cilj Mišmaševe
Mišmaševa pa bo najmlajša v ekipi. "Želim si, da bi po dveh velikih tekmah zdaj nastop končala brez padca in predvsem da bom dobila izkušnje za naprej. Pozimi smo zelo dobro trenirali in tudi zdaj sem v dobri formi. Se pa bolj pripravljam za poletni EP, ki je pomembnejša tekma kot dvoranski SP. Moj cilj je osebni rekord, o uvrstitvi pa ne razmišljam, ker se zavedam, da sem ena najmlajših na prvenstvu," je dejala Mišmaševa.

Od petka do nedelje bodo vse najpomembnejše odločitve v prenosu na TV Slovenija 2.

Šutejeva v Sopotu v igri za medaljo