Tina Šutej je bila na mitingu v Franciji prepričljivo najboljša. Foto: Reuters
Tina Šutej je bila na mitingu v Franciji prepričljivo najboljša. Foto: Reuters

Za pet centimetrov je Šutej izboljšala najboljši dosežek v dvoranah, ki ga je postavila 19. februarja letos v Clermont-Ferrandu, prav tako v Franciji, ko je skočila 4,75 metra, obenem pa je dosegla tudi absolutni rekord. Članica celjskega Kladivarja je 4,76 metra na prostem skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani.

Šutej je v Rouenu prepričljivo zmagala, druga je bila Švicarka Angelica Moser s 4,66 m, ki je slovensko atletinjo 6. marca lani premagala na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu. Na Poljskem je preskočila 4,75 metra in osvojila zlato, srebro pa s 4,70 m Šutejeva.

Balkanske naslove zasenčila poškodba Janežiča

Anita Horvat, Vid Botolin in ženska štafeta 4 x 400 m, ki je odtekla državni rekord, so v Carigradu postali balkanski dvoranski prvaki v atletiki. Horvat je na 400 m tekla 52,98 sekunde, Botolin pa na 3000 m (7:57,98) in bil povsem blizu slovenskemu rekordu.

Neja Filipič je osvojila srebro v troskoku (13,76 m), druga je bila tudi moška štafeta. Tretji je bil v skoku s palico Robert Renner, ki je dan pred tekmo ves čas bruhal in do zadnjega ni vedel, če bo sposoben nastopiti, začel pa je brez ogrevanja.

Prepričljivo, s skoraj 60 m prednosti, je zmagala ženska štafeta 4 x 400 m, nastopile so Horvat, Agata Zupin, Jerneja Smonkar in Veronika Sadek. Z 3:37,84 so izboljšale prejšnji državni rekord (3:40,67), ki je bil dosežen 1. februarja letos v Zagrebu.

Luka Janežič, ki se je nato v drugouvrščeni štafeti poškodoval, je imel peti čas na 400 m (47,26). Moška štafeta 4 x 400 m, v kateri so bili Janežič, Rok Ferlan, Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac, je bila druga s 3:10,47 ter je izboljšala prejšnji slovenski rekord (3:11,72).

A je pravo tragedijo doživel Janežič, ko je bil na poti, da ekipi v zadnji predaji zagotovi prvo mesto. Nekaj metrov pred ciljem se je opotekel in padel v cilj, kjer je bil drugi za Romunijo, pri tem pa se je držal za nogo. Zaradi poškodbe ahilove tetive so ga odpeljali v bolnišnico, po besedah vodje ekipe Boštjana Fridriha pa ga čaka v ponedeljek operacija v Sloveniji.