Foto:
Foto:
Boštjan Buč
Boštjan Buč je v prvi polovici sezone v dobri formi. Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljek in torek je v Ostravi tekmovala elita slovenske atletike, s čimer se je končal tudi spomladanski uvod v poletno sezono.

Vrnitev bo zahtevna
Vračanje Primoža Kozmusa med svetovno elito bo precej zahtevnejše, kot je bilo vračanje po zaradi poškodbe izgubljeni sezoni pred petimi leti. Z novim trenerjem Marjanom Ogorevcem in novim zastopnikom Danielom Wessfeldtom. Olimpionik in njegov trener stavita na postopno doseganje pripravljenosti in tekmovalnosti. Švedski zastopnik številnih atletskih zvezd (Isinbajeva, Thorkildsen, Olson, Kipketer ...) pa je s priporočilom za tekmo v Ostravi nekoliko pohitel. Odločitev za nastop na dveh mitingih v vsega 24 urah je bila Kozmusova.

Priložnosti bo še dovolj
Ker je zanj in njegovega trenerja ta čas bolj pomembna pot od cilja, do katerega je še več kot eno leto, je bila dolga vožnja v Ostravo in nazaj morda celo dobra odločitev. Tako in tako se je bilo treba spoprijeti tudi s posledicami 20 mesecev dolge tekmovalne abstinence. Priložnosti za dvig tekmovalnih dosežkov bo še dovolj za predolimpijsko sezono.

Čez dva tedna v Turčijo
Reprezentančni nastop v Izmiru čez 17 dni bo prvi pravi preizkus za visoka mesta v mednarodni konkurenci. Karjalainen, Pars, Apak, za Hrvate pa bržčas Haklits bodo bolj primerna konkurenca, kot so bili v Ostravi Zagorny, Litvinov in Charfrajtag.

Najboljša izida sezone za dve atletinji
Začetek novega meseca prinaša slovenski atletiki nove izzive. Pa čeprav je bil tudi maj imeniten kot že dolgo ne. Tina Šutej in Martina Ratej sta prvič v karieri dosegli najboljša izida na svetu. Boštjanu Buču je sinoči uspelo v prvem letošnjem teku na 3.000 metrov z zaprekami doseči normo za nastop na SP-ju v Daeguju.

Boštjan Buč je najboljši slovenski atlet lanske sezone. Oba, ki sta pred njim pobirala tovrstna priznanja - Matic Osovnikar in Primož Kozmus - v Ostravi nista dosegla norme za Daegu. Brez obvezne potrditve dobre pripravljenosti pa je sinoči miting za "50. zlato šprinterico" zapustila tudi najboljša slovenska atletinja - Martina Ratej.