Barbora Špotakova je svetovna prvakinja v metu kopja. Foto: EPA
Barbora Špotakova je svetovna prvakinja v metu kopja. Foto: EPA
Ratejeva med diamanti

Elitni klub šestih prirediteljev Zlate lige se je razširil na 14. Z izjemo neodločnega Berlina se je preostalih pet prirediteljev mitingov zlatega niza odločilo žlahtno kovino zamenjati z dragimi kamni. Obvezni nagradni sklad za vsak miting je 450 tisoč ameriških dolarjev. Ob desetih tisočakih še štirikaratni diamant za zmago v vsaki od 15 disciplin mitinga.

Točke prejmejo prvi trije atleti
Z izjemo meta kladiva so v tekmovalnem sporedu po sedemkrat vse preostale tehnične discipline, vsi teki do 5.000 m, oba z ovirami in še tek na 3.000 m z zaprekami. Kar je za atletiko dobro, slabo pa za metalce in metalke kladiva, za katere nikoli niso našli mesta na mitingih Zlate lige. Preprost točkovni sistem - štiri točke za prvo mesto, dve točki za drugo in ena za tretje - bo v seštevku na koncu sezone v Zürichu in Bruslju določil tudi najboljšega atleta in atletinjo v vsaki disciplini.

Mitingi se vračajo v Severno Ameriko
V letu brez svetovnega prvenstva in olimpijskih iger bo Diamantna liga osrednje svetovno atletsko tekmovanje. Manj elitna, z manj zaslužka za najboljše (Zlata liga je ponujala končni obračun s šestimi ničlami in 15 tisočaki za vsako zmago) bo Diamantna liga poizkušala vrniti panogi pozornost, ki jo je popolnoma izgubila v Severni Ameriki. V novoustanovljeno ligo so samo zato vključili mitinga v Eugeneu in New Yorku.

Po dva mitinga v Angliji, ZDA in Švici
Azija z naborom najbogatejših pokroviteljev Mednarodne atletske zveze je brez težav ob Dohi našla prostor še za miting v Šanghaju. Po dveh desetletjih se med najpomembnejša atletska prizorišča vračata London in Gateshead. Ob Angliji in ZDA bodo po dva mitinga gostili še Švicarji z Lozano in Zürichom. Med velika atletska prizorišča se spet vrača kneževina Monako.

Tekmovala bo tudi Barbora Špotakova
Zlato prevleko je za diamantno zamenjalo še pet prestolnic svetovne atletike in svojih držav: Oslo, Rim, Pariz, Stockholm in Bruselj. Kdo od ambasadorjev Diamantne lige - ta naziv so pri Mednarodni atletski zvezi podelili največjim atletskim zvezdam - bo upravičil simbolično visoko imenovanje na uvodnem mitingu v Dohi? Zares me zanima, ali bo to uspelo svetovni rekorderki v metu kopja, Čehinji Barbori Špotakovi.

Lahko pade tudi svetovni rekord?
Smo v pričakovanju začetka atletske sezone - ne toliko zaradi olimpijske prvakinje iz Pekinga kot zaradi trenutno najboljše slovenske atletinje Martine Ratej. Obetaven, kaj obetaven, sijajen začetek sezone je Šentjurčanko izstrelil na drugo mesto vrednostne lestvice meta kopja. Nobena izmed tekmic 28-letne slovenske rekorderke od njene zmage na zimskem evropskem prvenstvu v Arlesu v slabih dveh mesecih še ni uspela preseči. Oba tekmovalna preizkusa Martine Ratej vlivata upanje na vrhunski začetek sezone. V Dohi bo zbrana vsa elita ženskega meta kopja. Napoved naskoka na nov svetovni rekord Barbore Špotakove prek njene znamke na 72 m in 28 cm obeta disciplini pozornost, kot jo je imela pred desetimi leti, ko je Norvežanka Trine Hattestad postala in ostala edina metalka kopja z deležem končne zlate nagrade.

Ratejeva med diamanti