Kenijka Pamela Jelimo je v lanski sezoni Zlate lige v teku na 800 metrov zmagala na vseh šestih mitingih in dobila milijonsko nagrado. Foto: EPA
Kenijka Pamela Jelimo je v lanski sezoni Zlate lige v teku na 800 metrov zmagala na vseh šestih mitingih in dobila milijonsko nagrado. Foto: EPA

Mednarodna atletska zveza naj bi novost uvedla naslednje leto. Mitingi za Diamantno ligo ne bodo le v Evropi, ampak tudi v Aziji in ZDA. V njej bo več disciplin, številni organizatorji pa so že podpisali pogodbo o sodelovanju.

Kje bodo mitingi?
Mitingi bodo zanesljivo v Londonu in še enem britanskem mestu, Lozani, Oslu, Stockholmu, Monacu, Parizu, Bruslju, Zürichu, New Yorku, Eugenu, Oregonu in na Kitajskem, v Pekingu ali Šanghaju. Verjetno se bodo Diamantni ligi pridružili še Berlin, Rim in Doha.

Nič več za milijon ...
Za zdaj pri IAAF-ju načrtujejo, da se bodo atleti merili v 32 disciplinah, prav v vseh pa bodo denarne nagrade enake. Vsak miting naj bi imel 416.000 dolarjev nagradnega sklada, tekmovalci pa bodo zbirali točke. Tisti, ki jih bo zbral največ, si bo prislužil štirikaratni diamant, vreden 80.000 dolarjev.

Res več spektaklov?
V Zlati ligi se najboljši atleti sveta srečajo le nekajkrat letno, vprašanje pa je, ali bo novi sistem tekmovanja to bistveno spremenil: "Možnosti, da se bodo Usain Bolt, Asafa Powell in Tyson Gay srečali na, recimo, sedmih šprintih za Diamantno ligo, so še vedno precej majhne. Toda nova liga bo vseeno ponudila več priložnosti ljubiteljem atletike, da vidijo na delu najboljše," je povedal glavni pri organizaciji newyorškega mitinga Mark Wetmore.

T. O.