Citat za prebrat
Dirk Nowitzki Foto: Reuters

Dodaj v

Dirk Nowitzki

24. maj 2018 ob 19:00
Dallas - MMC RTV SLO

Luka Dončić ima vse in prinaša celoten paket. Mislim, da se bo odlično znašel. Za 19-letnika igra zelo pametno in je iznajdljiv. Ima odličen pregled nad igriščem.

Sicer pa zna vse, lahko zadeva z različnih položajev, meče s korakom nazaj, prodira, odličen je z žogo, hitro teče, zna igrati "pick and roll", kar mu bo tu še posebej koristilo, glede na to, da se v ligi veliko igra. Če bo igral na poziciji ena, ga z vidika telesnih zmožnosti čaka izziv. Je pa dovolj visok, da lahko igra tudi na drugi poziciji. Prepričan sem, da se bo dobro znašel.

Eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov Dirk Nowitzki je spregovoril o Luki Dončiću, ki bo eden glavnih zvezdnikov letošnjega nabora. Dallas, kjer legendarni Nemec igra že vso kariero in s katerim je osvojil šampionski prstan ter postal MVP rednega dela Lige NBA, bo na draftu izbiral kot peti. Vir: Bleacher Report

Prijavi napako
Komentarji
seganebranim
# 24.05.2018 ob 19:11
Gospod Dirk Nowitzki
Druid
# 24.05.2018 ob 20:28
Lukace5, in po vseh teh katastrofalnih igrah, ki jih opisuje tvoj izvlecek, je bil MVP rednega dela in final foura. Kaj so potem vsi ostali tak slabi, al kaj? Ni mi jasno, zakaj ga tako sovrazis, a mu toliko zavidas ali kaj? Takega igralca nismo imeli se nikoli in ce ga se deset let samo hvalimo, ne bomo niti malenkost pretiravali.
pobalin
# 24.05.2018 ob 22:03
Kar me pri mnenjih o Dončiču ne moti, je napovedovanje, kateri pick bo. Največja prednost visokega picka je to, da bo imel večjo plačo in mogoče, da ga bojo na začetku malo več forsirali ter da bo v slabši ekipi dobil več priložnosti za igro. Ampak kakorkoli, Luka bo sigurno v top 8 po vseh predvidevanjih, pa tudi če so Lukace5 -evi članki. To pomeni, da bo dobil velik igralni čas že po defaultu, ampak sem prepričan, da bi si ga kakorkoli hitro prislužil.
Kar pa me moti, je pa dajanje njegovih dosežkov v nič. Pri dobrih 19 je bil že evropski prvak s klubom in reprezentanco in bil pri obeh ključni in najboljši igralec (izjema je tu še bolj izjemni Dragič). MVP Evrolige in vsa ostala priznanja ne dobiš kar tako in so tudi odraz konstantonsti, ki jo je kljub manjšemu padcu spomladi v tej sezoni pokazal. Letos je odigral že 64 tekem plus reprezentanca in niti ni imel pravega počitka. To je za igralca pri 19ih letih velika obremenitev. V Ameriki bojo poskrbeli še za fizično pripravo in jedilnik in to bo dalo sigurno še dodatno dimenzijo njegovi igri. Poleg tega je navajen moške igre in ne neke študentske zabavljaščine iz NCAA.
Na začetku sem bil skeptičen glede odhoda v NBA že letos, ampak ko je osvojil vse, kar se v Evropi da, je čas za nov izziv in se prav veselim gledanja highlightsov (upam, da tudi kakšne tekme ob normalni uri)!
Blazz
# 24.05.2018 ob 20:17
kar jaz berem po nba forumih in gledam njihove oddaje je fix top 3.

še mnenje priznanega Wojnaroskega:

https://www.youtube.com/watch?v=tmp4IbpR
V7k

suns gm:
https://www.youtube.com/watch?v=dzxcHHu9
Vcs

ostalo:

https://www.youtube.com/watch?v=kvr2qdEg
HrA

https://www.youtube.com/watch?v=w_4mG26a
E0w&t=
jožek pomožek
# 24.05.2018 ob 21:51
@lukace5: Tisti tekst v anglescini, ki si ga prilepil, se res lahko bere izkljucno kot kritika igralca. Predvsem, ce to hoces.

Osebno pa mislim, da je v prilepljenem tekstu Givony predvsem opisoval Lukovo pregorelost v drugem delu letosnje sezone in situacijo, ki je pripeljala do tega. Je, dejstvo je, da se je po vseh teh tekmah Luki utrujenost kar poznala. Ni bilo take hitrosti in skocnosti, sepati je zacela tudi natancnost, parkrat ga je nasprotnik tudi cisto nevtraliziral (ceprav se to tekom sezone tu pa tam zgodi tudi najvecjim zvezdnikom NBA). Pa saj pri toliko tekmah (s tem, da je mulo bil ves cas med glavnimi nosilci igre) to ne more biti presenecenje. Sploh ce je res, kot pise, da je v 18ih mesecih odigral tekem za skoraj dve polni NBA sezoni. Tekme so se v tem obdobju vrstile tako pogosto, da ni bilo casa niti za posten pocitek, kaj sele za trening, s katerim bi lahko izboljseval svojo fizicno pripravljenost. In ce v taki situaciji se na prehrano ne pazis, gre brez tezav tudi kaksna kilca gor.

Mimogrede, Givony v isti sapi, ko opisuje Lukov padec v igri, omenja, da v Evropi niso ravno mojstri pri nadzoru prehrane in fizicni pripravi. Iz cesar bi prej sklepal, da se bodo v NBA te stvari izboljsale, kot, da bodo zaradi tega vecje tezave.

Kakorkoli, prvi izbor ali deseti, Luka se bo v NBA znasel ali ne zaradi svojih sposobnosti in volje za delo, vse ostalo so nianse.
veza
# 24.05.2018 ob 21:37
Zakaj bi imeli vsi enak okus, eni so za Messija, drugi za Ronaldota, eni hvalijo Jordana, drugi mu tudi najdejo kakšno pomanjkljivost, zakaj bi bil Dončić brez napak?
Saj je samo človek, šele mladenič, osebno smatram, da bo še veliko napredoval.
In četudi ne bo, je že dosegel več, kot marsikateri igralec v celotni karieri, gremo, Luka!
perpetruum
# 24.05.2018 ob 20:47
Odkar obstaja youtube lahko vsak najde vsaj 30 komentarjev za kot proti. Lukace5 je majstor za najdit komentarje proti.
axx
# 24.05.2018 ob 23:19
Boli me.... kateri bo na draftu. Le da pride v pravo ekipo, ki bo vedela, kaj je dobila. Se že zdaj veselim prihodnjih sezon v nba-ju.
vle
# 24.05.2018 ob 22:31
@pobalin
Ne rabim nič pisati. Si moje mnenje že ti napisal.
veza
# 24.05.2018 ob 22:01
Boston utrudil Jamesa in prišel na prag velikega finala

no, tudi slavni Le Bron James je samo človek.
osmi_potnik
# 24.05.2018 ob 22:14
Bolje bi bilo, da bi bil 3 pick na draftu, da se ne bi prevec pricakovalo in da bi imel se vecjo motivacijo. Lonzo je bil letos kr na tapeti...
gregorrrin10
# 25.05.2018 ob 04:49
Dejansko bi bil Dallas še najboljši prvi klub za Luko, vsaj na Zahodu. Zagotovo veliko boljši od Phoenixa in Sacramenta, ki sta najbolj zjebana kuba v ligi trenutno...pa v Dallasu bi seveda še kot mentorja imel dejanskega najboljšega evropskega košarkarja v NBA vseh časov, to kar bi oziroma bo Luka skušal v prihodnosti preseči.
miki331
# 24.05.2018 ob 23:39
lukace5

Ta človek bi ga še vedno vzel kot #1 drugače pa lepo da postaš linke o conih glede Luke, upam da si tudi našel koliko je bilo podvajanj in celo triplali so ga v sami finalni tekmi, to si dejal da se ni dogajalo, samo v povzetkih sem našel 4-5 takih situacij;)

Po vsej sili iščeš dlako v jajcu tako kot je dejal Jonathan Givony v tem istem članku;

A team that has had success with international players (for example, the Dallas Mavericks) might try to jump into the top three to snag Doncic. And there is still a lot of basketball left to be played in Spain, with the playoffs yet to tip off, and likely close to a full month of games (and Doncic highlights) still to come. Doncic's play, including from this past weekend, has made a compelling case for him to be the No. 1 pick, and I don't think he should fall out of the top two. Those considering passing on him will likely want to double back and make sure they aren't making a huge mistake.

Givony: Yes, nitpicking might be the right way to look at it.

In discussions about Doncic over the past month or two, some scouts have told me they believe they whiffed in their evaluation of Jayson Tatum -- and think of Doncic as a comparable case to try to learn from. Looking back, they question why they felt Tatum was not athletic enough, not a good enough shooter, wasn't consistent defensively, didn't have huge upside to grow into, and played too much of an inefficient iso-heavy style of basketball to be a star in the NBA.

It's important to note that I don't agree with these assessments. When a player his age has been as good as Doncic has in every setting, it's easy to expect him to continue to be really, really good in the NBA. Guys like him find a way, especially once they start to develop physically. So, like you, I would take Doncic No. 1. He's just too productive, too skilled, too smart and too good a fit in the modern game to pass up. I'll take my chances on a 6-foot-8, 230-pound point guard with a prodigious feel for the game every time.

Moraš res dobro iskati da najdeš konkretno kaj proti Luki še to je vse prodajanje megle vsi klubi tipajo se vkopavajo v pozicije in vse kar kot neka insajderska informacija pride ven je mišljeno da pride ven, ob vsem tem pa ima Luka izredno dobro pozicijo z še veljavno pogodbo z Realom in v primeru če kam noče jo bo oddelal do konca in to lahko prevaga o tem kateri izbor bo.

Malce bolj predelaj forume;)
happy schimetzky
# 25.05.2018 ob 08:19
Že dejstvo, da ljudje iščejo napake na dončiču in da edino kar najdejo so malenkosti tipa "se mi zdi da se je malo zredil" in "v zadnjih treh tekmah (od stotih al kolko) je imel povprečje zadetih metov le 20%" pove samo po sebi, kako odličen igralec je, česar se zavedajo vsi, tudi kritiki.
In te lažje minuse, ki jih ima se lahko interpretira le kot nekaj kar se lahko zelo hitro in dokaj enostavno spremeni, s čimer bo še toliko boljši- torej da lahko napreduje, čeprav je že popoln igralec. Vsi ti minusi, ki jih omenjajo američani in lukace so smešni. To Luka reši v dveh tednih.
Če gremo iskat minuse pri ostalih pretendentih za top draft, jih lahko vsak našteje dvomestno število, kjer so vsi po vrsti precej bolj neravnohitrorešljivi kot ta dva minusa, ki ju ima luka.

Je pa res, da mora Luka za uspešnost imeti žogo v rokah. Mora priti v ekipo, kjer bo imel dovolj igralnega časa in dovolj proste roke, da se bo lahko razigral. Če bo igral le po par minutk, kjer bo prišel do enega ali dveh metov in če jih bo zgrešil, se mu ne bo obetalo nič dobrega, ker se na igralcih okoli katerih se dviguje veliko prahu vedno iščejo napake. Zato bi bilo dobro, da je izbran čim višje in si s tem "zagotovi" igralni čas.
Pritisk sam po sebi mu po moje ne dela nobenih težav. Igral je že nešteto težkih tekem. od četrtfinala, polfinala in finala na eurobasketu, do final4 evrolige in vedno prišel do konca- kot glavni akter, z odliko in priznanji. Večkrat v sezoni je osmešil svetovne zvezdnike, tudi NBA igralce.
Vsi tisti študentje iz ameriške ŠKL niso temu rangu in takšnim izkušnjam niti blizu in to tudi američani sami vse večkrat poudarjajo, ko naštevajo lukove pluse.
aufbiks
# 25.05.2018 ob 11:56
Zdaj je pa kar naenkrat Dallas urejen klub, pred letom 2011 pa je Cuban veljal za fana, ki nima pojma in da samo zapravlja denar za hobi. Koliko izmed vas je takrat napovedalo naslov in koliko vas je reklo, da je ekipa luzerska?

Zame najbolj fascinantno pri lanskem EP-ju je bilo, da je Slovenija ustvarila lastno pot in tako je vedno najboljše. Tudi Luka se ni odločil za Španijo z medaljami ali nadarjeno Srbijo, odločil se je za Slovenijo, ki je bila vedno - roko na srce - en velik luzer.

Lansko evropsko prvenstvo me je naučilo, da razni forumi in strokovnjaki nimajo pojma in da je iskanje raznih dokazov, kot so statistični podatki, ki naj bi prepričali vse ostale, da nekdo nima šans, resnica samo, če verjameš v to. Zmagovalna mentaliteta pomeni, da se odločiš, da boš uspel in ne poslušaš nikogar. Zakaj vse to pišem? Ker me Phoenix zelo spominja na slovensko reprezentanco - večni luzerji, brez sreče v ključnih trenutkih. Luka Dončić je bil tisti kamenček v mozaiku, ki je Sloveniji spremenil miselnost, zdaj je prišel čas za Phoenix. Ne napovedujem, verjamem.
lukace5
# 24.05.2018 ob 21:00
@perpetruum
Givony je velik fan Doncica zato je toliko bolj impresivno, da naredi taksen intervju kjer objektivno poda dejstva o tem. kaj razmisljajo NBA ekipe. V tem clanku tudi poda svoje mnenje, ki je popolnoma drugacno ampak to ni relevantno saj je le novinar in nima nobene besede pri odlocanju.

Pa to ni iz YT, to je placljiv clanek na ESPN in ce ne placujes narocnine, potem nimas dostopa. Lahko pa prilimam cel clanek v anglescini, da si ga preberes.
Tenochtitlan
# 25.05.2018 ob 16:22
Ampak on nima mišic, .....
Ampak on ni črn, ...
Ampak on je iz jeb*** Evrope - tam ne znajo igrat košarke.
Binder Dandet
# 25.05.2018 ob 12:59
Kot razkriva članek (btw., hvala da sta prilimala, sem že mislil danes spraševati, če ima kdo plačano:)), se da na tem portalu kar pravilno informirati, glede na vse informacije, ki se objavijo.

Problem je, kot razumem, ker so NBA skavti začeli gledat šele ko mu je že padla forma. Hkrati pa ima še 1 mesec časa, da pokaže v španskem prvenstvu bolj bleščeče predstave od PO (ki so roko na srce bile najtežje tako zarad izjemno fizične obrambe nad njim kot zaradi psihološkega pritiska lanskega spodrsljaja; in tip ni pogrnil, ampak se je obvladal in nadvladal na koncu tekmece, ko je bilo najpomembnejše).

Tako kot smo v Sloveniji fanatično na njegovi strani, so seveda ameriški navijači na strani svojih kandidatov. Imajo pa ameriški navijači večji vpliv na odločitve, ker so oni tisti, ki glavnino denarja nosijo. Kakor vidim, med novinarji vendarle prevladuje mnenje, da je najboljši kandidat. Res pa novinarji ne odločajo.
Marko32
# 25.05.2018 ob 07:54
Najbolje za Dončiča, da bi pristal v Dallasu. Ne bi bil 1 pick in je takoj manj pritiska, Dallas pa je urejen klub.

Sicer pa ob vseh skavtih in WTF analitikov, ki jih imajo klubi, koliko je bilo draft bustov v zadnjih 10 letih? :)
borut-blas
# 25.05.2018 ob 06:37
najprej se mora navaditi da se vsi vtikajo vanj in začeti delati po svoje
se bo že navadil in vse bo po starem
nepredvidljivost pride s tem da ne igraš kot stroj ampak kot umetbik
za umetnika pa je treba biti neobremenjen z mnenji drugih
nowitzki
# 25.05.2018 ob 12:22
@lukace5 ti si eden tistih, ko bi ti bilo treba izklopit internetni priključek, toliko nastrojenosti proti Doncicu in neumnosti kot ti napišeš jih ne najdeš zlahka.

Pa zakaj mislis da ga sovrazim? Zato ker napisem kar vidim? V Evropi je pac car, ampak ze precej igralcev je v Evropi trgalo v NBA pa niso naredili nic.

Precej igralcev je v Evropi trgalo ja, ampak noben tega še ni počel pri 19 letih in na tak način, to da sanjaš da v NBA nebo uspel so le tvoje mokre sanje. Dončič če ne bo poškodb bo v NBA najmanj soliden igralec, to pomeni da bo na vrhuncu kariere imel povprečje 17 točk in 5-6 asistenc.
lukace5
# 24.05.2018 ob 20:56
@Druid
To ni izvlecek, to je intervju nekoga ki od zivi od tega da posreduje novice in mnenja ljudi, ki delajo v NBA. Ti nimas pojma kaj ocenjujejo NBA ekipe, njim je bolj kot statistika pomembno kako se bodo njegove odlike in slabosti prenesle v NBA in tu pac imajo pomisleke, tako kot jih imam sam. Njim je popolnoma vseeno ali je bil MVP ali pa je igral 3 min na tekmo. Grem stavit da pred lanskim draftom nisi niti slisal za Ntilikino ali pa pred 3. leti za Porzingisa, recimo Hezonja je bil izbran v top 5 pa ni bil niti blizu temu, kar pocne Luka. To je zato ker so pri teh igralcih ocenjevali dolgorocni potencial in ne trenutne produkcije. Ti tega vec kot ocitno nisi sposoben dojeti.

Ce ekipa nekoga izbere kot prvega to ne pomeni da je ta igralec trenutno najboljsi na draftu ampak da mislijo, da bo ta igralec na vrhuncu najboljsi izmed igralcev na draftu tistega leta. Za Doncica pac mislijo, da bo cez 5 let par igralcev boljsih ozirma so pripravljeni tvegati. Doncic je varna izbira, mnenja pa so da nima toliko prostora za napredek kot nekateri ostali igralci.

Pa zakaj mislis da ga sovrazim? Zato ker napisem kar vidim? V Evropi je pac car, ampak ze precej igralcev je v Evropi trgalo v NBA pa niso naredili nic. Luka bo v vsakem primeru vsaj spodoben igralec ampak, ce ga bo ekipa izbrala tako visoko potem se bo od njega pricakovalo vsaj nekaj All-Star nastopov in tako je tudi potrebno ocenjevati njegov potencial. Samo zato ker je nas se ne pomeni da je popoln igralec in da nima minusov. In kaj je narobe ce se ti minusi izpostavijo? Givony je izpostavil do potankosti enake minuse kot sem jih pred mesecem izpostavil tudi sam in to NBA ekipe pac skrbi.
perpetruum
# 24.05.2018 ob 20:50
Drugače pa tale Evroliga je res bedna, da lahko tale malček, ki namesto zreskov liže sladoled in piškote in pije red buul rata MVP lige, MVP final foura (najbrž kaka srbska mafija - sigurno bo šel v SAC). seveda razni Swed, Campazzo, Decolo, ipd ipd so sami amaterji in luzerji.
lukace5
# 24.05.2018 ob 19:31
Ne ESPN Insider story je intervju z enim od ljudi, ki imajo dobre kontakte znotraj NBA. Zelo zanimiv clanek o tem, kako Luko vidijo skavti in GMi. Ocitno nima niti priblizno toliko podpore kot se predvideva na tem forumu in ce bi bil draft v tem trenutku, po vsej verjetnosti nebi bil izbran v top 3.

Tule je se par zanimivosti o katerih sem pisal pred mesecem in bil zasmehovan. Tisto kar sem pisal takrat, sedaj potrjujejo tudi ljudje v NBA.

Prior to being named MVP as Real Madrid won the Final Four this past weekend, Doncic's apex as a prospect was last September, when he helped Slovenia win the European championship and had a number of extremely encouraging games against the likes of France, Spain and Latvia. Doncic had strong performances against established NBA players, which helped him reclaim the No. 1 spot in our mock draft.

The memories from those performances may be fading, replaced by the not-quite-as-impressive version of Doncic we've seen the past four months in which he has struggled with his jump shot, gotten noticeably heavier and had a more difficult time creating quality shots for himself and others with his just-decent first step.

We've talked about the ridiculous number of games Doncic has played over the past 18 months -- the equivalent of almost two full NBA seasons in that span, handling the ball and being asked to create a huge amount of offense for his team every time out, and I really think that has caught up with him. He looked more athletic to me in September. European basketball is great in many areas, but making sure players are on the right diet and strength and conditioning program is not one of them. Plus, Doncic's affinity for junk food and the Madrid nightlife aren't a great combination here.

Doncic's scoring efficiency has fallen off since the calendar turned to 2018, which is when he has been most heavily scouted by teams that were projected to be picking in his draft range. His skeptics in NBA circles have gotten louder and louder. Virtually the entire NBA sent decision-makers out in droves to watch Real Madrid in the Euroleague playoffs in April, and Doncic had three of his worst games of the season in the first three contests, shooting just 5-of-20 from the field.
Citat za prebrat
link
Igor Kokoškov
18
18. oktober 2018 ob 15:04 Vesel sem za Luko. Ko sva sodelovala, smo bili zelo uspešni. Vedno je čustveno govoriti o njem, saj na dan pridejo res lepi spomini. Nikoli nisem dvomil, da bo naredil uspešno kariero v NBA-ju.
Več novic ...
Kazalo