Igor E. Bergant od 3. maja 1975 pesti stiska za West Ham United. Foto: MMC RTV SLO
Igor E. Bergant od 3. maja 1975 pesti stiska za West Ham United. Foto: MMC RTV SLO
Viole ob poostreni varnosti z baklami na treningu

Morda pa lahko v Ljudskem vrtu nekoč na izkušnjah preteklosti in sedanjosti zraste ljudski klub, ki ga bodo lahko bolj aktivno soupravljali tisti, ki plačujejo vstopnice. In ki ga bodo pooblaščeni in usposobljeni za vodenje upravljali pregledno, jasno, odgovorno in omikano, v korist in čast okolja, iz katerega prihaja.

Voditelj Odmevov na TV Slovenija Igor E. Bergant je spregovoril o dogodkih v Mariboru in o težavah huliganstva. Priznal je, da ni povsem prepričan, ali so v Angliji odpravili huliganstvo. Tega na tribunah sicer ni, se pa pojavlja drugje - na ulicah.

Okoli stadionov in na tribunah huliganov starega kova ni več, ker so najnasilnejše začeli policijsko nadzorovati, jim prepovedovati približevanje stadionom v času tekem (ob sočasni zahtevi po javljanju na policijskih postajah), tiste, ki so jih lahko, so pozaprli po obsodbah zaradi kriminalnih dejanj. Klubi so v strahu pred gospodarsko škodo huliganizma začeli tvorno sodelovati z oblastmi in dokončno spremenili poslovne modele: stadioni so postali "gledališča sanj" (Old Trafford) za srednji sloj in igračke bolj ali manj bogatih poslovnežev ("Sugar Daddys"). Angleški nogomet je postal privilegij moških srednjih let (ter njihovih otrok in žena), ki zaslužijo (znatno) več od povprečja in si tekme privoščijo, ker si jih lahko.

Bergant je še izpostavil, da so novodobni obiskovalci tekem vse bolj ogorčeni nad cenami vstopnic in nepreglednim poslovanjem klubov. Vir: Večer.

Viole ob poostreni varnosti z baklami na treningu