Hvala bogu se počuti dobro, videti je dobro. To je bilo prvič od priprtja, da smo jo lahko videli. Naš cilj je bil sodniku povedati čim več o njenem značaju tako izjemne športnice kot osebe.

Sorodna novica V Rusiji pridržana košarkarska zvezdnica priznala krivdo

Ameriška košarkarica Brittney Griner, ki je priprta v Rusiji in ji sodijo v kontroverznem primeru posedovanja prepovedanih drog, je na zaslišanju prejela veliko podporo svojega ruskega kluba Jekaterinburga. Kot poroča francoska agencija AFP, so njene ruske kolegice hvalile velik prispevek Grinerjeve k razvoju ruske košarke, odločno pa se je za Američanko v imenu kluba zavzel tudi direktor Maksim Rjabkov.

"Brittney je bila vedno zelo dobra soigralka, zelo jo pogrešamo, vesela sem bila, da sem jo videla," je za AFP dejala ena kapetanka Jevgenija Beljakova in dodala, da bodo klubski kolegici ves čas stali ob strani: "Upam, da bo procesa čim prej konec."

Sodni proces v Himkiju, predmestju Moskve, je sicer zaprt za javnost. 31-letna Američanka velja za eno najboljših strelk. Pred nadaljevanjem lsezone v ZDA je igrala klubsko košarko v Rusiji, kar je običajna praksa ameriških košarkarskih zvezdnic, ki iščejo dodaten zaslužek.

Sorodna novica Brittney Griner: Bojim se, da bom tu ostala za vedno

Brittney Griner, dvakratna olimpijska prvakinja z reprezentanco ZDA in zmagovalka severnoameriške lige WNBA, pa je 17. februarja doživela šok na moskovskem letališču, ko so jo aretirali zaradi domnevnega posedovanja drog. Grinerjevo so obtožili tihotapljenja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do deset let zapora.

Sama je v začetku julija na sodišču krivdo priznala in v isti sapi poudarila, da ni želela kršiti ruskih zakonov. "V naglici pri pakiranju pa so se vstavki za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja po pomoti znašli v moji prtljagi".

Primer ameriške košarkarice je poskrbel za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Grinerjevo so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.