Rajmond Debevec Foto: www.alesfevzer.com
Rajmond Debevec Foto: www.alesfevzer.com
Studio ob 17h

Ali vrhunski šport sploh potrebujemo, je diskutabilna stvar. Če ne vrhunski, je pa rekreativni šport očitno tisti, na katerega smo ponosni. Bliža se Ljubljanski maraton, hvalimo se z velikim številom rekreativnih tekačev. A kljub vsemu so paradni maratonci tisti, ki dosegajo vrhunske rezultate in so zato tudi plačani.

To je diskutabilno. Morali bi se dogovoriti, kaj so prioritete v vrhunskem športu.

Sem eden tistih srečnežev, ki je dobil zaposlitev v športni enoti Slovenske vojske že septembra 1991 in stalno izpolnjujem merila. Je bil pa moj status urejen že v Jugoslaviji.

Sistem se je sicer malce razlikoval. Bolj je spodbujal mlade športnike k podaljševanju študija. Dokler smo bili študentje, nam je Zveza za telesno kulturo plačevala prispevka in nam je na ta način tekla delovna doba. Imeli smo posebne statuse na fakultetah. Celo spodbujali so nas, naj podaljšamo študij.

Najboljši slovenski strelec in nekdanji olimpijski prvak Rajmond Debevec je v Studiu ob 17h na Radiu Slovenija razmišljal o statusu vrhunskih športnikov. V zadnjih dneh se precej razpravlja o zakonu o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Sprejet je bil lani maja, za zdaj se ne izvaja, po ponedeljkovem dogovoru na odboru za izobraževanje, znanost in šport bo moral počakati še kakšno leto dni.

Studio ob 17h