Kristjan Čeh je formo iz Eugena prenesel tudi v München. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je formo iz Eugena prenesel tudi v München. Foto: Reuters

Norma je bila postavljena na 66 metrov, Kristjan Čeh pa je že v prvem metu orodje zalučal 69,06 metra, s čimer je podrl rekord evropskih prvenstev in suvereno potrdil preboj v finale, kjer bo glavni favorit za zmago.

"To je bil dober met, vzel sem si ga na 'izi', to je bil met na 'ziher', da vržem prek 66 metrov. Počutil sem se dobro, imel sem dobro tehniko, bil sem sproščen, tako je kar letelo," je svetovni prvak povedal za TV Slovenija.

"V prvem metu sem šel na lahko, da le pridem v finale. Toda že na ogrevalnem stadionu sem videl, da sem zelo dobro pripravljen, a da bom vrgel tako daleč, tega pa nisem pričakoval. Zelo sem vesel. Tudi na SP-ju prejšnji mesec v Oregonu sem dosegel rekord prvenstev, zdaj ga imam tudi na EP-ju, a sem v dobrih pogojih sposoben še več," je napovedal Čeh.

Za petek je v bavarski prestolnici napovedan dež. "Ampak upam, da se nas bo malo usmilil in ne bo močan. Ta trenutek tega še ne vemo, ampak tudi to ni težava. Krog za izmet je dober in hrapav," je za slovenske medije po tekmi povedal Čeh.

23-letni Ptujčan se bo v boj za medalje podal v petek ob 20.20. Že v prvem metu kvalifikacij je v skupini A, kjer je bil osmi po vrsti, ne le krepko presegel kvalifikacijsko normo za finale (66 m), temveč tudi presegel 68,87 m, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na EP-ju pred 12 leti v Barceloni.

V kvalifikacijah je bil za Čehom v skupini drugi tako kot prejšnji mesec na SP-ju 19-letni Litovec Mykolas Alekna, v tretji seriji so mu namerili 65,48 m, tretji pa Šved Simon Pettersson z 62,39 m, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu.

V skupini B sta prek kvalifikacijske norme vrgla le branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (66,70 m), ter rojak slednjega in olimpijski zmagovalec Daniel Stahl (66,39 m).

Četrti izid med vsemi je imel Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m), bronast na OI v Tokiu, SP-ju v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem EP-ju v Berlinu, a šele deseti na SP-ju v Oregonu. Čeh je zato zanj že pred kvalifikacijami napovedal, da bo zelo nevaren in motiviran.

Sproščeni Čeh v kvalifikacijah presegel 69 metrov

Filipič in Zupin izpadli
Tekmovanje je že končala Neja Filipič, ki je v kvalifikacijah troskoka trikrat prestopila in ostala brez izida. Filipič je imela sicer šesti prijavljeni izid.

"Pričakovanja, da se bom uvrstila v finale, so bila realna. Imela sem dobre skoke, dovolj za napredovanje, ampak nikakor mi ni uspelo zadeti odrivne deske. Mogoče zato, ker v zadnjem času nisem imela tekem in smo na treningih odpravljali pomanjkljivosti. V kvalifikacijah je svoje dodal še spremenljiv veter, ki je motil zalet, zato so bili na splošno doseženi slabši izidi," je povedala Filipič.

Agata Zupin je v teku na 400 metrov z ovirami s časom 57,42 osvojila 20. mesto v predtekmovanju.

"Pričakovala sem več, uvrstitev v finale. Na osmi oviri imam že ves čas težave. Po štafetnem nastopu na EP-ju bom morala razmisliti, kako naprej. Zagotovo pa bom še vztrajala, saj sem se ponovno vrnila na tekmovališča po poškodbi, ko bi večina odnehala. Prav ta poškodba je tista, ki psihično vplivala na moj tek, to bi morala odmisliti," je dejala Zupin, ki je na predzadnjem treningu pred EP-jem začutila bolečino v zadnji loži, a med kvalifikacijami ni čutila bolečin.

Nastopila bo še v štafeti 4 x 400 m.

Disk (M), finalisti:                   
  . K. ČEH              SLO      69,06 
  . A. GUDŽIUS          LIT      66,70 
  . D. STAHL            ŠVE      66,39 
  . M. ALEKNA           LIT      65,48 
  . L. WEISSHAIDINGER   AVT      65,48 
  . A. A. FIRFIRICA     ROM      64,17 
  . H. JANSSEN          NEM      62,60 
  . L. OKOYE             VB      62,56 
  . O. STACHNIK         POL      62,52 
  . S. PETTERSSON       ŠVE      62,39 
  . A. PARELLIS         CIP      61,95 
  . G. V. GUDNASON      ISL      61,80 
                                       
Finale bo v petek ob 20.00.