Valtteri Bottas je po zaslugi odličnega štarta in mirnih živcev v nadaljevanju dosegel prvo zmago v formuli ena. Foto: Reuters
Valtteri Bottas je po zaslugi odličnega štarta in mirnih živcev v nadaljevanju dosegel prvo zmago v formuli ena. Foto: Reuters

Preteklo je kar nekaj časa, več kot 80 dirk! Toda čakanje je bilo vredno. Pozimi sem dobil izjemno priložnost, da se pridružim svetovnim prvakom, zato bi izkoristil priložnost in se zahvalil ekipi. Brez nje to ne bi bilo mogoče.

Valtteri Bottas
Štart F1
Bottas je z izjemnim štartom smuknil mimo ferrarijev na prvo mesto. Foto: Reuters
Valtteri Bottas in Sebastian Vettel
Pozdrav najboljših dveh dirkačev v Sočiju - Bottasa in Sebastiana Vettla - po dirki. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je imel ves čas težave s pregrevanjem dirkalnika, zaradi česar po njegovem mnenju ni imel možnosti za boljšo uvrstitev. Britanec je dirko v Sočiju končal na 4. mestu. "To je bil zame zelo čuden konec tedna. Že na začetku sem bil izločen iz boja za zmago. Dirkalnik je bil dovolj hiter, da bi se lahko spustil v boj s Kimijem za tretje mesto, a ves čas se je pregreval," je po dirki dejal trikratni svetovni prvak. Foto: Reuters
Bottas v Sočiju do krstne zmage

S tem je po Kekeju Rosbergu, Miki Häkkinenu, Kimiju Räikkönenu in Heikkiju Kovalainenu postal peti Finec v zgodovini formule ena, ki mu je uspelo dobiti dirko v kraljici motošporta. To je bila njegova 81. dirka v formuli ena.

Ferrarija, najhitrejša iz sobotnih kvalifikacij, sta se mu pridružila na odru za zmagovalce - drugi je bil Sebastian Vettel, tretji Räikkönen, ki se je na oder za zmagovalce povzpel prvič po lanski dirki za VN Avstrije v Spielbergu (3. mesto).

Sanjski začetek Bottasa
Dirko je Bottas začel fantastično. Takoj je smuknil mimo obeh ferrarijev - Vettla je prehitel po zunanji strani - in prevzel vodstvo. Že kmalu po začetku dirke je nato na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko sta v drugem zavoju trčila Romain Grosjean in Jolyon Palmer. Aktualni svetovni podprvak Lewis Hamilton je prav tako dirko začel solidno, a ne tako kot njegov moštveni kolega Bottas, ostal je na začetnem četrtem mestu. Varnostni avtomobil se je umaknil v 4. krogu.

Finec dobil taktično bitko z Nemcem
Že pred dirko je bilo jasno, da bodo dirkači zaradi nove podlage v Sočiju, ki je zelo prizanesljiva do gum, opravili zgolj en postanek. Od vodilnih je prvi v boks zavil Bottas, Ferrari se je odločil za drugačno taktiko. Vettlu so po radijski zvezi naročili, naj dirka čim hitreje in si nabere zadostno prednost za ohranitev prvega mesta po postanku. Prvi iz italijanskega moštva je v boks sicer zavil Räikkönen, in sicer v 31. krogu, Vettel je odšel po nov komplet gum tri kroge pozneje. Taktika se mu ni izšla. Postanek je bil nekoliko počasnejši od predvidenega, na stezo se je vrnil za Bottasom, za katerim je zaostajal za 4,6 sekunde.

Vettlu se ni izšlo
Do konca ruske preizkušnje je štirikratni svetovni prvak iz Heppenheima pridno topil Finčevo prednost, upal je, da bo Bottas storil kakšno napako. To se je tudi zgodilo. 27-letniku iz Nastole je v 13. zavoju 38. kroga zablokiralo gume, v zadnjem trenutku je še rešil svoj dirkalnik pred trkom v zaščitno ogrado. Vseeno ga to ni pretirano vrglo iz tira, še naprej je dirkal razmeroma hitro, tri kroge pred koncem se mu je Nemec sicer približal na dobro sekundo zaostanka, a je prednost zadržal - tudi v zadnjih dveh krogih, ko se mu je Vettel približal na manj kot sekundo zaostanka in je lahko uporabil sistem DRS. V zadnjem krogu je imel Nemec še zadnjo priložnost za zmago, a je ta splavala po vodi, ko je obstal za williamsom Felipeja Masse.

Dirka za VN Rusije, Soči

Končni vrstni red (52/52):        
 1. V. BOTTAS     Mer. 1:28:08,743
 2. S. VETTEL     Ferrari   +0,617
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   11,000
 4. L. HAMILTON   Mercedes  36,320
 5. M. VERSTAPPEN R. Bull 1:00,416
 6. S. PEREZ      F. Ind. 1:26,788
 7. E. OCON       F. Ind. 1:35,004
 8. N. HÜLKENBERG Renault 1:36,188
 9. F. MASSA      Williams  1 krog
10. C. SAINZ      Toro Ros  1 krog
11. L. STROLL     Williams  1 krog
12. D. KVJAT      Toro Ros  1 krog
13. K. MAGNUSSEN  Haas      1 krog
14. S. VANDOORNE  McLaren   1 krog
15. M. ERICSSON   Sauber    1 krog
16. P. WEHRLEIN   Sauber    1 krog
                                  
Odstop: Alonso, Palmer, Grosjean, 
        Ricciardo.                
                                  
Skupni vrstni red, dirkači (4/20):
 1. S. VETTEL     Ferrari       86
 2. L. HAMILTON   Mercedes      73
 3. V. BOTTAS     Mercedes      63
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       49
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull      35
 6. D. RICCIARDO  Red Bull      22
 7. S. PEREZ      Force India   22
 8. F. MASSA      Williams      18
 9. C. SAINZ      Toro Ross     11
10. E. OCON       Force India    9
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES 136  5. WILLIAMS   18
 2. FERRARI  135  6. T. ROSSO   13
 3. RED BULL  57  7. HAAS        8
 4. F. INDIA  31  8. RENAULT     6
                                  

Preteklo je kar nekaj časa, več kot 80 dirk! Toda čakanje je bilo vredno. Pozimi sem dobil izjemno priložnost, da se pridružim svetovnim prvakom, zato bi izkoristil priložnost in se zahvalil ekipi. Brez nje to ne bi bilo mogoče.

Valtteri Bottas
Bottas v Sočiju do krstne zmage