Tretjič v tej sezoni sta bila na prvih dveh mestih Red Bulla. Foto: Reuters
Tretjič v tej sezoni sta bila na prvih dveh mestih Red Bulla. Foto: Reuters

Potem ko dve sezoni zaradi pandemije covida v Suzuki ni bilo dirke formule ena, je Verstappen, trikratni zaporedni svetovni prvak, dobil tri izvedbe VN Japonske. Večkrat so na tem prizorišču slavili le Michael Schumacher, Lewis Hamilton in Sebastian Vettel. Nizozemec je pridirkal sedmo zmago Red Bullu v Suzuki. Toliko jih ima tudi Ferrari, rekorder pa je McLaren z devetimi.

Uspeh avstrijskega moštva je z drugim mestom dopolnil Mehičan Sergio Perez, na najnižjo stopničko pa se je zavihtel Španec Carlos Sainz s Ferrarijem. Njegov moštveni kolega Monačan Carles Leclerc, ki je bil do te dirke prvi zasledovalec Verstappna v skupnem seštevku, je bil četrti. Sainz je dobil zadnjo dirko v Avstraliji, ki je Verstappen ni dokončal, na ostalih treh pa je bil svetovni prvak najboljši. Najhitrejši je bil tudi v vseh štirih kvalifikacijah.

"Vse je šlo dobro – postanki v boksih, strategija. Boljše ne bi moglo biti. Na zadnji dirki se je malo zataknilo, a sem zelo vesel, da smo spet na vrhu. Kritičen je bil start, da sem ostal spredaj, potem pa je bil avto skozi celotno dirko vse boljši," je po novi zmagi dejal 26-letni nizozemski šampion.

Max Verstappen je tretjič v sezoni zmagal, Sergio Perez pa je bil tretjič drugi. Foto: Reuters
Max Verstappen je tretjič v sezoni zmagal, Sergio Perez pa je bil tretjič drugi. Foto: Reuters

Verstappen je odlično startal, z lahkoto ostal pred moštvenim kolegom Perezom in si privozil nekaj metrov prednosti. A dirka v uvodu ni dočakala kaj več od treh zavojev, saj sta v drugem trčila Avstralec Daniel Ricciardo (RB) in Tajec Alex Albon (Williams), kar je pomenilo rdečo zastavo in prekinitev dirke. Po daljšem premoru je bil ponoven start podoben prvemu. Verstappen je zadržal prednost pred Perezom in Landom Norrisom (McLaren) na tretjem mestu. Britanec je nato svoj postanek opravil prej kot Perez in s tem pridobil mesto na stezi, a ga je Mehičan ob koncu 22. kroga znova prehitel.

Nekoliko višje temperature ozračja so ekipe malce presenetile, zato so lahko gledalci bili priča različnim taktikam in strategijam glede izbire pnevmatik in postankov. Različne strategije so na stezi pomenile kar nekaj prehitevanj. Najbolje je vse skupaj izkoristil Leclerc, ki je ob rdeči zastavi le še enkrat nato zavil v bokse, z enim postankom pa je dobrih deset krogov pred koncem vozil na tretjem mestu pred Norrisom in Sainzom. Španec na drugačni strategiji od moštvenega kolega je nato kmalu opravil z Norrisom in se pognal za Monačanom v lovu na najnižjo stopničko na odru za zmagovalce. Hitro ga je tudi prehitel, vrstni red pri vrhu pa se do konca ni več spreminjal.

Verstappen je večino dirke na čelu odpeljal sam, njegova zmaga ni bila med dirko nikoli zares ogrožena. Do konca je prednost povišal na 12 sekund in pol pred Perezom ter je Red Bullu privozil 116. zmago v zgodovini. Nizozemec je tako v začetku nove sezone na dobri poti, da še enkrat več osvoji naslov prvaka. Po štirih dirkah ima 77 točk, Perez, ki je na drugem mestu prehitel Leclerca, pa 64. Monačan jih ima 59 na tretjem, sledi Sainz s 55.

Karavana kraljice motošporta ostaja v Aziji. Naslednja dirka bo čez dva tedna VN Kitajske v Šanghaju.

Popoln konec tedna za Verstappna v Suzuki

Končni vrstni red (53/53):             
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull  1:54:23,566
 2. S. PEREZ      Red Bull      +12,535
 3. C. SAINZ      Ferrari        20,866
 4. C. LECLERC    Ferrari        26,522
 5. L. NORRIS     McLaren        29,700
 6. F. ALONSO     Aston Martin   44,272
 7. G. RUSSELL    Mercedes       45,951
 8. O. PIASTRI    McLaren        47,525
 9. L. HAMILTON   Mercedes       48,626
10. J. CUNODA     RB             1 krog
                                       
Odstop: Albon, Ricciardo ...           
                                       
Najhitrejši krog: Verstappen (1:33,706)

Skupni vrstni red

Dirkači:                               
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull          77 
 2. S. PEREZ      Red Bull          64 
 3. C. LECLERC    Ferrari           59 
 4. C. SAINZ      Ferrari           55 
 5. L. NORRIS     McLaren           37 
 6. O. PIASTRI    McLaren           32 
 7. G. RUSSELL    Mercedes          24 
 8. F. ALONSO     Aston Martin      24 
 9. L. HAMILTON   Mercedes          10 
10. L. STROLL     Aston Martin       9 
                                       
Konstruktorji:                         
 1. RED BULL                       141 
 2. FERRARI                        120 
 3. MCLAREN                         69 
 4. MERCEDES                        34