Fernando Alonso je bil po zmagi v Hockenheimu zadovoljen. Foto: Reuters
Fernando Alonso je bil po zmagi v Hockenheimu zadovoljen. Foto: Reuters

Bilo je težko, nismo bili najhitrejši v suhih razmerah, toda odločno sem se boril. Jenson je dobro pritiskal, a sem zdržal do konca.

Fernando Alonso
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je v 59. krogu končal svojo 100. dirko v karavani formule ena. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je po kazni 20 sekund z drugega zdrsnil na peto mesto. Foto: Reuters
Alonso tretjič slavil v Hockenheimu

Končni vrstni red je takšen: 1. Alonso, 2. Button, 3. Räikkönen. Z zmago je Španec še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v formuli ena pred drugouvrščenim Webbrom. To je bila Alonsova tretja zmaga v letošnji sezoni in tudi tretja v Hockenheimu. Prvič je VN Nemčije osvojil leta 2005 z Renaultom.

Vettla doletela kazen
Sebastian Vettel, ki je dirko končal na 2. mestu, je zaradi 20-sekundne kazni na koncu za prvouvrščenim Alonsom zaostal za 23,732 sekunde.


Alonso suveren na štartu
Dirko je odlično začel Alonso, ki je ubranil prvo mesto. Že po nekaj ovinkih je Michael Schumacher želel prehiteti Vettla, a se mlajši Nemec ni dal. Precej slabše je uvod v dirko uspel Lewisu Hamiltonu, ki mu je počila zadnja guma in je moral že po štirih krogih v boks. Alonso je bil iz kroga v krog hitrejši, vozil je suvereno. Po 13 krogih so v bokse prvič zavili Webber, Nico Rosberg in Nico Hulkenberg, krog pozneje pa še Schumacher in Pastor Maldonado.

Button po postanku smuknil pred Vettla
V 34. krogu so se začeli drugi postanki v boksih, dirko pa je takoj zatem začinil Hamilton, ki je z agresivno vožnjo na novih gumah prehitel Vettla in tako za aktualnim svetovnim prvakom ni več zaostajal za krog. Britanec je nato lovil Alonsa, ki pa ga ni spustil predse. V 42. krogu je bilo nadvse razburljivo, saj sta prvo- in drugouvrščena dirkača v bokse istočasno odšla po novi komplet gum. Hitrejši je bil Španec, ki je iz boksov smuknil na prvo mesto, pred Vettla pa se je vrinil Button. Ta je želel ponoviti razplet zadnje dirke v Silverstonu, ko je Alonso vodil vso tekmo, nato pa je nekaj krogov pred koncem izgubil bitko z Webbrom. Sporočilo Alonsovega inženirja Andree Stelle je bilo jasno: "V zadnjih krogih vozi na vso moč!"

Vabljeni na naš poseben portal
Več iz sveta formule ena si lahko preberete na našem posebnem portalu.


Alonso mirno do tretje zmage v sezoni
Alonsovo vodstvo ni bilo ogroženo. Španec, ki v letošnji sezoni praktično še ni storil napake, je brez večjih težav ohranil prvo mesto, sprememba je bila le na drugem mestu, kjer je Vettel zamenjal Buttona. Nemec je Britanca prehitel po zunanji strani zunaj steze. Edini odstop na tokratni dirki je vknjižil Hamilton, ki je v 59. krogu v boksih sklenil svoj 100. nastop v karavani formule ena.

Red Bull ostal nekaznovan
Nekaj ur pred dirko je vodstvo dirke začelo preiskavo zoper Red Bull. Tehnični delegat Fie Jo Bauer je namreč odkril domnevne nepravilnosti elektronske nastavitve motorja, ki omogočajo umetno zmanjšan navor in s tem ustvarijo več podtlaka. Pri Fii so se na koncu odločili, da avstrijskega moštva ne kaznujejo.

Naslednja dirka bo na sporedu prihodnji konec tedna, ko se karavana seli na Madžarsko.

Končni vrstni red (po 67 krogih):
1. F. ALONSO Ferrari 1:31:05,862
2. J. BUTTON McLaren +6,949
3. K. RÄIKKÖNEN Lotus 16,409
4. K. KOBAJAŠI Sauber 21,925
5. S. VETTEL Red Bull 23,732
6. S. PEREZ Sauber 27,896
7. M. SCHUMACHER Mercedes 28,970
8. M. WEBBER Red Bull 46,941
9. N. HÜLKENBERG Force India 48,162
10. N. ROSBERG Mercedes 48,889

Odstop: Hamilton (59. krog).
SKUPNI VRSTNI RED (10/20)
Vozniki:
1. F. ALONSO Ferrari 154
2. M. WEBBER Red Bull 120
3. S. VETTEL Red Bull 110
4. K. RÄIKKÖNEN Lotus 98
5. L. HAMILTON McLaren 92
6. N. ROSBERG Mercedes 76
7. J. BUTTON McLaren 68
8. R. GROSJEAN Lotus 61
9. S. PEREZ Sauber 47
10. K. KOBAJAŠI Sauber 31

Ekipe:
1. RED BULL 230
2. FERRARI 177
3. McLAREN 160
4. LOTUS 159

Bilo je težko, nismo bili najhitrejši v suhih razmerah, toda odločno sem se boril. Jenson je dobro pritiskal, a sem zdržal do konca.

Fernando Alonso
Alonso tretjič slavil v Hockenheimu