Lewis Hamilton se je prvič po kvalifikacijah za uvodno dirko sezone v Melbournu veselil najboljšega štartnega položaja. Medtem je v treh kvalifikacijskih ciklusih v Bahrajnu, na Kitajskem in v Azerbajdžanu najhitrejši krog odpeljal Sebastian Vettel. Foto: Reuters
Lewis Hamilton se je prvič po kvalifikacijah za uvodno dirko sezone v Melbournu veselil najboljšega štartnega položaja. Medtem je v treh kvalifikacijskih ciklusih v Bahrajnu, na Kitajskem in v Azerbajdžanu najhitrejši krog odpeljal Sebastian Vettel. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je priznal, da je bil s svojim zadnjim krogom v kvalifikacijah zadovoljen, malce manj pa je bil zadovoljen s končno uvrstitvijo. Vedel je, da bosta mercedesa v Španiji zelo močna, zato se nedeljske dirke v Montmelu že zelo veseli. Foto: Reuters

Mercedesa sta blestela na prostih treningih, v prvih dveh delih kvalifikacij sta pobudo prepustila ferrarijema, nato pa v zadnjem delu zasijala v polnem sijaju. Z brezhibnima vožnjama sta zasedla prvo štartno vrsto, drugi niso imeli možnosti.

Iz druge vrste bosta nedeljsko dirko začela ferrarija, Sebastian Vettel je za Hamiltonom zaostal za 132 tisočink sekunde, četrti je bil Kimi Räikkönen (+0,439). V tretjo štartno vrsto sta se uvrstila red bulla, Max Verstappen in Daniel Ricciardo.

Polom williamsov – in Hülkenberga
Kvalifikacije v Kataloniji bodo želeli čim prej pozabiti pri Williamsu, saj sta njihova dirkača Lance Stroll in Sergej Sirotkin obstala že v prvem delu. Zadnji je bil prepočasen za drugi del, Stroll pa je ob izhodu iz 12. zavoja zletel s steze in končal ob zaščitni ograji. Poleg omenjenih dirkačev so v prvem delu obstali še Brandon Hartley, ki zaradi hujše nesreče – svoj toro rosso je popolnoma razbil na tretjem prostem treningu – sploh ni nastopil, Marcus Ericsson (Sauber) in, nekoliko presenetljivo, Nico Hülkenberg v renaultu.

Za zadnji del kvalifikacij so bili prepočasni Stoffel Vandoorne (McLaren), Pierre Gasly (Toro Rosso), Esteban Ocon, Sergio Perez (oba Force India) in Charles Leclerc (Sauber).

Mercedesa razred zase
V zadnjem delu kvalifikacij smo bili priča boju velikanov. Red bulla – Ricciardo in Verstappen – sta postavila zelo hitra kroga, bila sta hitrejša od Vettla, ki je kraljeval v prvih dveh delih, nato pa je z izjemnim krogom vodstvo prevzel Hamilton (1:16,491). Britanec je v zadnjem poskusu še izboljšal svoj čas na 1:16,173, kar je bilo dovolj za pole. Še najbolj se mu je približal moštveni kolega Bottas, ki je zaostal za štiri stotinke sekunde, tretji je bil Vettel (+0,132).

Dirka za VN Španije, Barcelona

Kvalifikacije:                    
 1. L. HAMILTON    Merc.  1:16,173
 2. V. BOTTAS      Mercedes +0,040
 3. S. VETTEL      Ferrari   0,132
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari   0,439
 5. M. VERSTAPPEN  Red Bull  0,643
 6. D. RICCIARDO   Red Bull  0,645
 7. K. MAGNUSSEN   Haas      1,503
 8. F. ALONSO      McLaren   1,548
 9. C. SAINZ       Renault   1,617
10. R. GROSJEAN    Haas      1,662
11. S. VANDOORNE   McLaren        
12. P. GASLY       Toro Rosso     
13. E. OCON        Force India    
14. C. LECLERC     Sauber         
15. S. PEREZ       Force India    
16. N. HÜLKENBERG  Renault        
17. M. ERICSSON    Sauber         
18. S. SIROTKIN    Williams       
19. L. STROLL      Williams       
20. B. HARTLEY     Toro Rosso