Več zmag od Lewisa Hamiltona imajo na VN Velike Britanije le Jim Clark, Alain Prost in Nigel Mansell. Foto: Reuters
Več zmag od Lewisa Hamiltona imajo na VN Velike Britanije le Jim Clark, Alain Prost in Nigel Mansell. Foto: Reuters
Hamilton pred domačimi navijači najhitrejši
Vrhunci F1 dirke VN Velike Britanije
Štart dirke F1 za VN Velike Britanije

Hamilton je slavil petič v tej sezoni in 38. v karieri. V skupnem seštevku ima zdaj 17 točk prednosti pred moštvenim kolegom Rosbergom. Četrto mesto je zasedel Felipe Massa, peto pa Valtteri Bottas. Williamsa sta do polovice dirka vodila, nato pa popustila. Naslednja dirka bo čez tri tedne na Madžarskem.

"Fantastična dirka. Velika zahvala moji ekipi, vse je bilo tako, kot mora biti. Presrečen sem. Hvala, ker ste prišli, v vsakem zavoju sem čutil vašo podporo," se je Hamilton zahvalil navijačem. Zbralo se je kar 140.000 gledalcev, kar je najboljši obisk po letu 1992.

Hamilton najhitrejši že v soboto
Sobotne kvalifikacije je še osmič letos dobil Hamilton, ki je bil za dobro desetinko hitrejši od Rosberga. Drugo vrsto sta zapolnila Massa in Bottas z williamsom. Za manjše razočaranje sta poskrbela ferrarija - Kimi Räikkönen je bil peti (+1,131), Sebastian Vettel šele šesti (+1,299). Sedmi čas zadnjega dela kvalifikacij je dosegel Daniil Kvjat (Red Bull), osmi je bil Carlos Sainz ml. (Toro Rosso), med najboljših deset sta se uvrstila še Nico Hülkenberg (Force India) in Daniel Ricciardo (Red Bull).

Massa kot blisk mimo mercedesov
Dirko je odlično začel Massa, ki je izkoristil slab štart mercedesov in se s tretjega mesta izstrelil v vodilni položaj, zelo dobro je štartal tudi njegov moštveni kolega Bottas, ki je hitro švignil tudi mimo Hamiltona, a je Britanec že po nekaj zavojih dobil dvoboj s Fincem, Rosberg je padel na četrto mesto. Sijajno je začel tudi Nico Hülkenberg, ki je pridobil štiri mesta.

Že v uvodnem krogu je nato zaradi trka lotusov in mclarnov na stezo zapeljal varnostni avtomobil, medtem je v boks zaradi poškodovanega nosu dirkalnika že zapeljal Fernando Alonso.

Bottas prehitel neučakanega Hamiltona
Ob koncu 3. kroga se je varnostni avtomobil umaknil, Hamilton je želel hitro izkoristiti morebitno nepozornost Masse, napadal ga je z vseh strani, a nikakor ni našel poti mimo Brazilca. Še več, dvakrat mu je pri zaviranju zablokiralo kolesa, zaradi česar je zašel z idealne linije, izgubil nekaj časa, kar je izkoristil Bottas, ga prehitel in zasedel drugo mesto. Medtem je s steze v drugem zavoju zletel še Max Verstappen, ki je izgubil nadzor nad svojim toro rossom in končal v pesku. Dirkači so imeli sicer z oprijemom precej težav.

Hamilton po prvih postankih v vodstvo
V 14. in 15. krogu sta prvi postanek opravila ferrarija, v 19. krogu je v boks zavil tudi Hamilton, ki je prehitel Masso in Rosberga, ko sta ta krog pozneje opravila prvi postanek. V 21. krogu je po novi komplet gum odšel še Bottas, izgubil vodstvo, za nameček pa je zapeljal še za Masso. Prvo mesto je na veliko veselje britanske množice zasedel Hamilton. V 23. krogu je prednost Hamiltona pred Masso znašala dobre tri sekunde.

Hamilton je zadržal vodstvo, vrstni red pa je ob koncu nekoliko premešala tudi ploha. Popustila sta williamsa, ki sta končala tik pod odrom. Bottas je komaj zadržal peto mesto in se ubranil napada Kvjata, na stopničke pa sta se povzpela še Rosberg in Vettel.

Končni vrstni red (52/52):             
 1. L. HAMILTON   Mercedes 1:31:27,729 
 2. N. ROSBERG    Mercedes     +10,956 
 3. S. VETTEL     Ferrari       25,443 
 4. F. MASSA      Williams      36,839 
 5. V. BOTTAS     Williams    1:03,194 
 6. D. KVJAT      Red Bull    1:03,955 
 7. N. HULKENBERG Force India 1:18,744 
 8. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       1 krog 
 9. S. PEREZ      Force India   1 krog 
10. F. ALONSO     McLaren       1 krog
 

DIRKAŠKI SEŠTEVEK (9/19) 1. L. HAMILTON Mercedes 194 2. N. ROSBERG Mercedes 177 3. S. VETTEL Ferrari 135 4. V. BOTTAS Williams 77 5. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 76 6. F. MASSA Williams 74 7. D. RICCIARDO Red Bull 36 8. D. KVJAT Red Bull 27 9. N. HÜLKENBERG Force India 24 10. R. GROSJEAN Lotus 17 11. F. NASR Sauber 16 12 S. PEREZ Force India 15 13. P. MALDONADO Lotus 12 14. M. VERSTAPPEN Toro Rosso 10 15. C. SAINZ ML. Toro Rosso 9 16. M. ERICSSON Sauber 5 17. J. BUTTON McLaren 4 18. F. ALONSO McLaren 1
 
KONSTRUKTORSKI SEŠTEVEK (9/19)       
                                      
 1. MERCEDES                        371
 2. FERRARI                         211
 3. WILLIAMS                        151
 4. RED BULL                         63
 5. FORCE INDIA                      39
 6. LOTUS                            29
 7. SAUBER                           21
 8. TORO ROSSO                       19
 9. McLAREN                           5
10. MANOR MARUSSIA                    0
Hamilton pred domačimi navijači najhitrejši
Vrhunci F1 dirke VN Velike Britanije
Štart dirke F1 za VN Velike Britanije