Christian Horner in Sebatsian Vettel sta med letoma 2010 in 2013 Red Bullu prinesla štiri zaporedne dirkaške in konstruktorske naslove svetovnega prvaka v formuli ena.
Christian Horner in Sebatsian Vettel sta med letoma 2010 in 2013 Red Bullu prinesla štiri zaporedne dirkaške in konstruktorske naslove svetovnega prvaka v formuli ena.

Tik pred poletnim premorom letošnje sezone v formuli ena je štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel oznanil svoje slovo od kraljice motošporta. Nemški veteran je zaslutil, da je nastopil čas, ko mora dirkanju med elito pomahati v slovo in se osredotočiti na druge stvari v življenju.

Bilo nam je v veselje, da smo ga imeli v ekipi. Skupaj smo dosegli nekaj velikih stvari. Je zelo načelen fant. Spremljal sem ga ves čas in ga videl odraščati iz fanta v moža. Ima zelo trdna prepričanja. To smo videli v zadnjem delu njegove kariere, saj se močno zavzema za stvari, do katerih čuti strast, in prav je tako.

Christian Horner

V elitnem motošportnem razredu je tako rekoč osvojil vse, kar se osvojiti da. Vse z red bullom, s katerim si je privozil štiri naslove dirkaškega svetovnega prvaka med letoma 2010 in 2013. Njegova avantura pri Ferrariju ni bila tako uspešna, kot bi si želel, tudi pri Aston Martinu ne more več posegati po najvišjih mestih.

Horner: Delovna etika je bila popolnoma 'germanska'
Če kdo, ga zelo dobro pozna zdajšnji vodja moštva Red Bull Christian Horner, ki je s Vettlom v prejšnjem desetletju žel silne uspehe. "Mislim, da je pri Sebastianu že od samega začetka izstopalo to, da je zelo osredotočen mladenič, njegova delovna etika pa je bila popolnoma 'germanska'. Trdo je delal, včasih tudi zelo pozno, imel je dober smisel za humor, hitro je sprejel našo kulturo, ko se je vključil v britansko ekipo. Priljubljen je bil na vseh področjih delovanja. Lahko je prihajal z bombonierami za tajnice, lahko se je v garaži učil našega jezika. Njegovo poznavanje slenga je postalo pravzaprav legendarno," je nekdanjega svetovnega prvaka za Autosport pohvalil Horner in dodal: "V dirkalnikih, ki smo jih proizvajali v tistem obdobju, je bil izjemen. To so bili mirni dnevi formule ena: imeli smo velike tekmece, velike ekipe, s katerimi smo merili moči in nanizali nekaj velikih uspehov. Na tej stopnji je bil zelo osredotočen na doseganje ne le uspeha, temveč tudi rekordov. Veliko so mu pomenili."

Ni ga bilo lepo spremljati v povprečju
Vettel je z Red Bullom slast zmage okusil 38-krat, nazadnje konec novembra 2013 v Interlagosu, ko je še četrtič zapored v velikem slogu proslavil naslov svetovnega prvaka, čeprav si ga je zagotovil že nekaj dirk predtem. "Bilo nam je v veselje, da smo ga imeli v ekipi. Skupaj smo dosegli nekaj velikih stvari. Je zelo načelen fant. Spremljal sem ga ves čas in ga videl odraščati iz fanta v moža. Ima zelo trdna prepričanja. To smo videli v zadnjem delu njegove kariere, saj se močno zavzema za stvari, do katerih čuti strast, in prav je tako. Družina mu je zelo pomembna, je pa zelo zaseben človek. Zato sem toliko bolj vesel, da si je nedavno odprl profil na Instagramu," je še povedal Horner in sklenil: "Njegova kariera v formuli ena se končuje, a prepričan sem, da ima namen v življenju narediti še veliko stvari. Žalostno je, da ga ne bomo več videli med dirkaški konci tednov, a mislim, da je zanj pravi čas za slovo. Ni ga lepo spremljati v povprečju, tja tudi ne sodi, zato je bil pravi čas, da reče: konec je."