Nico Rosberg je bil po drugi zaporedni zmagi presrečen. Drugouvrščeni Lewis Hamilton je na odru za zmagovalce kazal precej manj navdušenja. Foto: Reuters
Nico Rosberg je bil po drugi zaporedni zmagi presrečen. Drugouvrščeni Lewis Hamilton je na odru za zmagovalce kazal precej manj navdušenja. Foto: Reuters

To je zame danes poseben dan, vesel sem, da mi je tu v Monzi končno uspelo zmagati. Tukaj ste neverjetni, hvala vam za vse, danes bom zares užival.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Rosberg si je pot do zmage tlakoval z dobrim štartom, v katerem je "odpadel" njegov edini pravi tekmec, moštveni kolega Hamilton. Foto: Reuters
Rosberg suvereno do premierne zmage v Monzi
Rosbergov prvenec v Monzi

Rosberg je izkoristil zelo slab štart moštvenega kolega, ki si je v sobotnih kvalifikacijah priboril 56. pole v karieri. Britanec, aktualni svetovni prvak, je padel na šesto mesto, nato pa je obtičal še za Valtterijem Bottasom, ki mu ga je uspelo prehiteti šele v 11. krogu. Do takrat si je Rosberg že nabral prednost, ki jo je mirno zadržal do konca.

Formula ena bo prodana
Formula ena bo prodana naslednji teden ameriški skupini Liberty Media, je poročal dobro obveščeni nemški magazin Auto, Motor und Sport. Zanj je vodja formule ena 85-letni Bernie Ecclestone pred dirko za veliko nagrado Italije v Monzi potrdil prvo od dveh plačil v vrednosti 7,6 milijarde evrov, ki bo urejeno že v torek. Plačilo bodo dobili lastniki podjetja CVC Capital Parners, ki ima 35 odstotkov delnic, in to podjetje bo s tem zapustilo formulo ena. Predsednik Liberty Media je ameriški milijarder John Malone. Liberty Media Group, ki kotira na borzi v New Yorku, bo tako prevzela vse omenjene delnice CVC Capital Parners. Toda Ecclestone je zatrdil, da bo še vedno on tisti, ki bo krojil prihodnost tega športa. "Še vedno bom delal to, kar sem do zda. Kakšno vlogo bom imel, je povsem moja odločitev," je za Auto, Motor und Sport zatrdil Ecclestone.

Nemec je tako še malce nadoknadil zaostanek za prvouvrščenim v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Hamilton ima 250 točk, Rosberg 248, sledijo Daniel Ricciardo (161), Vettel (143) in Kimi Räikkönen (136). V konstruktorskem seštevku še vedno odločno vodi Mercedes, ki je zbral 498 točk, Red Bull jih ima 290, Ferrari 279.

Rosberg vse opravil z odliko
Rosberg je imel v bistvu precej olajšano delo po slabem Hamiltonovem štartu. Njegovega vodstva nihče nikoli ni zares ogrozil, vodil je praktično od začetka do konca, ciljno črto je prečkal dobrih 15 sekund pred najbližjim zasledovalcem. Edina prava naloga je bila za seboj zadržati in na začetku odbiti vse napade obeh ferrarijev, Vettla in Räikkönena. To je opravil z odliko in dosegel šele prvo zmago na Autodromu Nazionale Monza.

Hamilton po postanku ferrarijev drugi
Hamilton je imel precej več dela. Po slabem štartu se je moral počasi prebijati naprej. Najprej je v zavoju Curve Grande švignil mimo Ricciarda, po dobro izpeljanem kultnem zavoju Parabolica pa je v 11. krogu prehitel še Bottasa in zasedel četrto mesto. Ferrarija je prehitel po tem, ko sta opravila postanek. Za morebiten boj za zmago je bil zaostanek enostavno prevelik.

Dirka za VN Italije, Monza

Končni vrstni red (53/53):        
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:17:28,089
 2. L. HAMILTON   Mercedes +15,070
 3. S. VETTEL     Ferrari   20,990
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   27,561
 5. D. RICCIARDO  Red Bull  45,295
 6. V. BOTTAS     Williams  51,015
 7. M. VERSTAPPEN Red Bull  54,236
 8. S. PEREZ      F. Ind. 1:04,954
 9. F. MASSA      Will.   1:05,617
10. N. HÜLKENBERG F. Ind. 1:18,656
11. R. GROSJEAN   Haas      1 krog
12. J. BUTTON     McLaren   1 krog
13. E. GUTIERREZ  Haas      1 krog
14. F. ALONSO     McLaren   1 krog
15. C. SAINZ      T. Rosso  1 krog
                                  
Odstop: Nasr, Palmer, Wehrlein,   
        Kvjat                     
                                  

Skupni vrstni red

Vozniki (14/21):                  
 1. L. HAMILTON   Mercedes     250
 2. N. ROSBERG    Mercedes     248
 3. D. RICCIARDO  Red Bull     161
 4. S. VETTEL     Ferrari      143
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      136
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull     121
 7. V. BOTTAS     Williams      70
 8. S. PEREZ      Force India   62
 9. N. HÜLKENBERG Force India   46
10. F. MASSA      Williams      41
                                  
Konstruktorji:                    
 1. MERCEDES                   498
 2. RED BULL                   290
 3. FERRARI                    279
 4. FORCE INDIA                111
 5. WILLIAMS                   108
                                  

To je zame danes poseben dan, vesel sem, da mi je tu v Monzi končno uspelo zmagati. Tukaj ste neverjetni, hvala vam za vse, danes bom zares užival.

Nico Rosberg
Rosberg suvereno do premierne zmage v Monzi
Rosbergov prvenec v Monzi