Sebastian Vettel je v Montrealu dosegel 29. zmago v karieri. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Montrealu dosegel 29. zmago v karieri. Foto: Reuters

Za mano je zelo dobra dirka. Uspel mi je dober štart, kar je bilo zelo pomembno. Vseskozi sem držal prednost pred drugimi. Večkrat smo imeli med dirko postanek prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Končno nam je uspelo slaviti v Kanadi, ki jo zdaj lahko črtamo s seznama. Zasijalo je tudi sonce in stvari res ne bi mogle biti boljše.

Sebastian Vettel
Fernando Alonso
Fernando Alonso je s svojim prehitevanjem poskrbel za redke razburljive trenutke sicer precej 'zaspane' dirke v Montrealu. V 39. krogu je prehitel Marka Webbra in si zagotovil mesto na stopničkah, sedem krogov pred koncem je švignil še mimo Lewisa Hamiltona. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je z 9. mestom vsaj točko osvojil že na 24. zaporedni dirki, s čimer je izenačil absolutni rekord Michaela Schumacherja. Na dirki za VN Velike Britanije v Silverstonu bo imel možnost postaviti nov mejnik. Foto: Reuters
Vettlova krstna zmaga v Montrealu

Vettel je še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Na drugem mestu je Alonso zdaj zamenjal Kimija Räikkönena, ki je bil po 10. mestu na prejšnji dirki v Monte Carlu tokrat mesto boljši. Finec je izenačil rekord Michaela Schumacherja po številu zaporednih dirk (24), kjer je osvojil vsaj točko.

Odličen začetek Vettla, ne tudi Bottasa
Vettel je pričakovano po štartu zadržal vodstvo in si v uvodnih krogih pred drugouvrščenim Hamiltonom privozil že več kot tri sekunde prednosti. Prav tako je po pričakovanjih dirko slabo začel novinec Valtteri Bottas, ki je s tretjega hitro zdrsnil na peto mesto, še pred koncem prvega kroga ga je prehitel tudi Alonso. V 7. krogu sta trčila Bottas in Adrian Sutil, ki sta lahko nadaljevala dirko, štiri kroge pozneje je trčenju komaj ušel še Vettel, ki je z desnima gumama oplazil varnostni zid.

Räikkönenu zagodlo moštvo
V 14. krogu je prvi v bokse zavil Webber, sledili so mu vsi drugi, z izjemo Räikkönena, ki je v bokse zapeljal šele v 23. krogu in je zaradi napake svojega moštva, ki je prehitro spustilo njegov dirkalnik, izgubil nekaj dragocenih sekund. Po prvem postanku je imel Vettel pred Hamiltonom slabih 11 sekund prednosti.

Alonso v 39. krogu le mimo Webbra
Dirka je minevala zelo hitro, kakšnih večjih dogodkov ni bilo, na začetku druge polovice kanadske preizkušnje je nekaj zelo hitro dirkal Alonso, ki mu je v 39. krogu le uspelo smukniti mimo Webbra. Ta je imel še tri kroge predtem štiri sekunde naskoka pred dvakratnim svetovnim prvakom. Po 43. krogu so dirkači začeli drugič zavijati v bokse, šest krogov pozneje je postanek opravil tudi Vettel, ki je ob prihodu na stezo zadržal vodilni položaj. V 53. krogu je sicer storil veliko napako, ko je v prvem zavoju zamudil zaviranje in zapeljal na travnato površino, zaradi česar je izgubil približno štiri sekunde prednosti, a to na končni razplet ni imelo hujših posledic.

Španec odbil vse napade Hamiltona
Alonso je poskrbel za zanimiv konec dirke. Potem ko je švignil mimo Webbra, je začel lov na Hamiltona, ki je njegove napade večkrat odbil, v 63. krogu pa je dirkača Ferrarija le moral spustiti predse. Španec je Britanca, ki je lani dobil dirko v Montrealu, prehitel po zunanji strani v štartno-ciljni ravnini, ob tem sta dirkača z gumami tudi rahlo trčila. Dvoboja za drugo mesto še zdaleč ni bilo konec, Hamilton je do konca dirke ves čas vozil tik za Alonsom, ki pa je zadržal drugo mesto in se še 90-ič v karieri zavihtel na stopničke.

VN Kanade, Montreal

Končni vrstni red (70/70):
1. S. VETTEL Red B. 1:32:09,143 2. F. ALONSO Ferrari +14,408 3. L. HAMILTON Mercedes 15,942 4. M. WEBBER Red Bull 25,731 5. N. ROSBERG Mercedes 1:09,725 6. J. VERGNE Toro Rosso 1 krog 7. P. DI RESTA Force India 1 krog 8. F. MASSA Ferrari 1 krog 9. K. RÄIKKÖNEN Lotus 1 krog 10. A. SUTIL Force India 1 krog Skupni vrstni red, dirkači:
1. S. VETTEL Red Bull 132 2. F. ALONSO Ferrari 96 3. K. RÄIKKÖNEN Lotus 88 4. L. HAMILTON Mercedes 77 5. M. WEBBER Red Bull 69 6. N. ROSBERG Mercedes 57 7. F. MASSA Ferrari 49 8. P. DI RESTA Force India 34 9. R. GROSJEAN Lotus 26 10. J. BUTTON McLaren 25 Konstruktorji:
1. RED BULL 201 4. LOTUS 114 2. FERRARI 145 5. F. INDIA 51 3. MERCEDES 134 6. McLAREN 37

Za mano je zelo dobra dirka. Uspel mi je dober štart, kar je bilo zelo pomembno. Vseskozi sem držal prednost pred drugimi. Večkrat smo imeli med dirko postanek prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Končno nam je uspelo slaviti v Kanadi, ki jo zdaj lahko črtamo s seznama. Zasijalo je tudi sonce in stvari res ne bi mogle biti boljše.

Sebastian Vettel
Vettlova krstna zmaga v Montrealu