Max Verstappen želi še povečati prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Pred Perezom ima 34 točk naskoka. Foto: EPA
Max Verstappen želi še povečati prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Pred Perezom ima 34 točk naskoka. Foto: EPA

Oba sta jo odnesla brez posledic, veliko težav pa bodo imeli do sobotnega nadaljevanja dirkaškega sporeda njuni mehaniki. Russell bo sprintersko dirko začel s petega, sedemkratni svetovni prvak Hamilton pa z desetega mesta.

V prvi vrsti bo družbo aktualnemu svetovnemu prvaku Verstappnu delal Monačan Charles Leclerc (Ferrari). V drugi bosta startala Španec Carlos Sainz mlajši (Ferrari) in Mehičan Sergio Perez (Red Bull). Prve tri dirkače je ločilo vsega 82 stotink sekunde.

Charles Leclerc in Carlos Sainz mlajši sta zaostala za Verstappnom. Foto: EPA
Charles Leclerc in Carlos Sainz mlajši sta zaostala za Verstappnom. Foto: EPA

Dirka v Avstriji poteka po posebnem preizkusnem sporedu, ki so ga v formuli ena vpeljali že lani in ga za letos nekoliko spremenili. Sobotna sprinterska dirka se bo začela ob 16.30, še pred tem pa bo na vrsti drugi prosti trening ob 12.30.

Dirka za VN Avstrije bo v nedeljo ob 15.00, startna mesta pa bo določila sobotna sprinterska dirka. Na njej se bodo delile tudi točke za razvrstitev v svetovnem prvenstvu. Prvi dirkač bo prejel osem točk, drugi sedem, tretji šest in tako naprej do osmega mesta, ki je vredno eno točko.

Zaradi inflacije dvignili proračune ekip za 3,1 odstotka
Na zasedanju vodij ekip formule ena so danes izglasovali povišanje proračunov ekip, za posamezno ekipo je bil ta za leto 2022 predviden pri 141 milijonih evrov. Ta bo zdaj zaradi visoke inflacije oz. vse višjih stroškov večji za 3,1 odstotka in bo znašal 145,4 milijona evrov.

Za predlog Mednarodne avtomobilistične zveze je glasovalo devet od desetih ekip. Glavna težava za ekipe so predvsem visoke cene transporta. Za povišanje proračuna za prihodnjo sezono izvršni odbor FIE še ni glasoval. Za leto 2023 je sicer predviden proračun ekip 136 milijonov evrov. FIA je sporočila, da odobreni predlog za to sezono upošteva prvotni triodstotni prag inflacije, ki je že določen v pravilih za leto 2022 in dovoljuje prilagajanje te stopnje tudi od leta 2023 naprej.

FIA je prav tako sporočila, da so pogovori o novem pravilniku motorjev od leta 2026 naprej "blizu sklepa". Motorji naj bi delovali na trajnostno gorivo in v pogonskem sklopu proizvajali do 50 odstotkov električne moči, saj si F1 prizadeva privabiti nove ekipe, kot sta nemška Audi in Porsche.


Kvalifikacije za sobotni sprint:       
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull    1:04,984 
 2. C. LECLERC    Ferrari       +0,029 
 3. C. SAINZ      Ferrari        0,082 
 4. S. PEREZ      Red Bull       0,420 
 5. G. RUSSELL    Mercedes       0,447 
 6. E. OCON       Alpine         0,742 
 7. K. MAGNUSSEN  Haas           0,895 
 8. M. SCHUMACHER Hass           1,027 
 9. F. ALONSO     Alpine         1,119 
10. L. HAMILTON   Mercedes       8,167