Foto: EPA
Foto: EPA

Današnje dogajanje na otoku na reki Sv. Lovrenca je zaznamovalo tudi slabo vreme. Zadnji prosti trening, ki ga je dobil Verstappen, je že potekal v dežju, v kvalifikacijah pa se je v boksih sprva bíla tudi bitka z vremenom. Pri nekaterih moštvih so tvegali in dirkače poslali na stezo z gumami za napol suho stezo, čeprav razmere niso bile popolnoma primerne za takšne pnevmatike.

Na koncu je v zadnjem delu kvalifikacij že močno deževalo, kvalifikacije so zaradi trčenja Oscarja Piastrija tudi prekinili z rdečo zastavo, ob koncu pa nihče več ni mogel izboljšati svojega dosežka.

Četrti je bil na koncu Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), peti njegov moštveni sotekmovalec in rojak George Russell, šesti pa Francoz Esteban Ocon (Alpine).

V nedeljo bo svetovni prvak in vodilni v SP Verstappen lovil tudi nov mejnik v karieri. Če bo dirkač, ki ima v SP že 53 točk naskoka pred moštvenim sotekmovalcem pri Red Bullu Mehičanom Sergiom Perezom, ta je bil danes sicer le 12., zmagal tudi v Montrealu, bo po številu zmag ujel legendarnega Brazilca Ayrtona Senno.

Verstappen je namreč v Barceloni v začetku meseca dosegel jubilejno 40. zmago v SP, Senna jih je v karieri zbral 41. Na večni lestvici je na prvem mestu Britanec Lewis Hamilton s 103 zmagami, Nemca Michael Schumacher in Sebastian Vettel jih imata 91 oziroma 53, Francoz Alain Prost pa 51. Senna je peti, Verstappen pa šesti.

Dirka v Kanadi, osma postaja sezone 2023, bo na sporedu v nedeljo ob 20. uri.

  VN KANADE, Montreal                  
                                       
Kvalifikacije:                         
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull     1:25:858
 2. N. HÜLKENBERG Haas           +1,244
 3. F. ALONSO     Aston Martin    1,428
 4. L. HAMILTON   Mercedes        1,769
 5. G. RUSSELL    Mercedes        2,035
 6. E. OCON       Alpine          2,087
 7. L. NORRIS     McLaren         2,188
 8. C. SAINZ      Ferrari         3,436
 9. O. PIASTRI    McLaren         5,491
10. A. ALBON      Williams    brez časa
                                       
     Dirka bo v nedeljo ob 20.00.