Max Verstappen je na odlični poti k ubranitvi naslova. Foto: EPA
Max Verstappen je na odlični poti k ubranitvi naslova. Foto: EPA

Drugi je bil Lewis Hamilton (Mercedes), zadnje mesto na zmagovalnem odru pa je zasedel najhitrejši v kvalifikacijah George Russell (Mercedes). Veliki poraženec dirke je Ferrari. Charles Leclerc je bil po dveh tretjinah v vodstvu, a so se pri rdečih ušteli pri izbiri gum pri drugem postanku. V strahu pred dežjem so mu nadeli trde gume, kar je Verstappen s pridom izkoristil in dosegel 28. zmago v karieri.

Nizozemec se je že do 12. kroga prebil na četrto mesto, nato pa s pametno taktiko postankov prišel do vodstva v 45. krogu, ki ga ni več izpustil iz rok. Verstappen je po drugem postanku prišel na stezo pred Leclerca in Russlla. Kmalu zatem je naredil napako in se zavrtel na progi. Leclerc je prišel pred njega, vendar s trdimi gumami proti mehkejšim na dirkalniku Verstappna ni imel možnosti. Na koncu je bil Leclerc šele šesti, pred njim sta dirko končala Carlos Sainz (Ferrari) in Sergio Perez (Red Bull).

V skupnem seštevku ima Verstappen že 80 točk naskoka pred Leclercem.

"Kakšna dirka, le kdo bi si to mislil pred startom. Nora dirka in res sem vesel, da sem jo dobil. Vedno smo šli na postanek v pravem trenutku, imel sem nekaj hitrih krogov in čeprav sem se vmes vrtel, sem bil najboljši," je bil navdušen Verstappen.

Russell držal vodstvo do 31. kroga
Čeprav sta ferrarija v prvem ovinku zagrozila, je Russell obdržal prvo mesto, ki si ga je priboril v kvalifikacijah. Prva zasledovalca sta bila Carlos Sainz in Leclerc. Hamilton je pridobil dve mesti in je bil peti, prav tako se je z desetega na osmo mesto prebil Verstappen, ki je bil v sedmem krogu že šesti.

V 12. krogu sta Hamilton in Verstappen pridobila še stopničko, potem ko sta v razmiku nekaj sekund prehitela Landa Norrisa (McLaren).

Prvi postanek v boksu ni prinesel spremembe na vrhu. Leclerc je na stezi vztrajal nekaj krogov dlje kot Russell in Sainz, vendar Monačanu ni uspelo priti pred Russlla. Prehitel pa je moštvenega kolega Sainza. Verstappen je po postankih pridobil še eno mesto in se zavihtel na četrto.

Sprememba v vodstvu se je zgodila v 31. krogu. Leclerc je bil že prej vidno hitrejši od Russlla, a je Britanec nekaj napadov odbil. Odločilen manever mu je uspel ob koncu ciljne ravnine, ko je le švignil mimo Russlla.

Verstappnova pirueta ni bila usodna
Po dveh tretjinah dirke so vozniki šli še drugič v boks. Največ je pridobil Verstappen, ki je šel v boks prvi med vodilnimi. Russell je po postanku prišel na progo za njim, prav tako Leclerc, ki so mu v pričakovanju dežja nadeli trde gume.

Svetovni prvak je bil v odličnem položaju, a se je že v naslednjem krogu po napaki obrnil na stezi, kar je izkoristil Leclerc in prišel pred Nizozemca. Toda Verstappen je hitro vrnil udarec. V 45. krogu je prehitel Leclerca in po postankih v boksih Sainza in Hamiltona prešel v vodstvo. V 54. krogu je Leclerca prehitel še Russell.

Finiš je prinesel polom ferrarijev, ki sta ostala brez stopničk. Sainza je 20 krogov pred ciljem brez težav prehitel Hamilton, slednji pa je nato v internem Mercedesovem obračunu premagal še Russlla.

Naslednja dirka bo 28. avgusta v Belgiji.

Verstappen z osmo zmago povišal prednost v SP-ju na 80 točk
VN MADŽARSKE, Budimpešta              
                                      
Končni vrstni red (70 krogov):        
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull            
 2. L. HAMILTON   Mercedes      +7,834
 3. G. RUSSELL    Mercedes      12,337
 4. C. SAINZ      Ferrari       14,579
 5. S. PEREZ      Red Bull      15,688
 6. C. LECLERC    Ferrari       16,047
 7. L. NORRIS     McLaren     1:18,300
 8. F. ALONSO     Alpine        1 krog
 9. E. OCON       Alpine        1 krog
10. S. VETTEL     Aston Martin  1 krog
                                      
Odstop: Bottas                        
                                      
Najhitrejši krog: 1:21,560 (Hamilton) 
VRSTNI RED                            
                                      
Po 13. dirki (od 22):                 
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         258
 2. C. LECLERC    Ferrari          178
 3. S. PEREZ      Red Bull         173
 4. G. RUSSELL    Mercedes         158
 5. C. SAINZ      Ferrari          156
 6. L. HAMILTON   Mercedes         146
 7. L. NORRIS     McLaren           76
 8. E. OCON       Alpine            58
 9. V. BOTTAS     Alfa Romeo        46
10. F. ALONSO     Alpine            41
                                      
Konstruktorji:                        
 1. RED BULL                       431
 2. FERRARI                        334
 3. MERCEDES                       304
 4. ALPINE                          99
 5. MCLAREN                         95