Štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel je z 41. zmago na večni lestvici ujel Ayrtona Senno. Pred Vettlom sta le še Nemec Michael Schumacher (91) in Francoz Alain Prost (51). Foto: Reuters
Štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel je z 41. zmago na večni lestvici ujel Ayrtona Senno. Pred Vettlom sta le še Nemec Michael Schumacher (91) in Francoz Alain Prost (51). Foto: Reuters
Sebastin Vettel
Takole sta Ferrarijeva voznika Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen prehitela Mercedesova moža Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Vettel, Daniil Kvjat in Daniel Ricciardo so si na zmagovalnem odru dali duška s penino. Foto: Reuters
Jules Bianchi
Dirkači in oče Julesa Bianchija so se pred dirko objeti v krogu spomnili na tragično umrlega francoskega dirkača. Foto: Reuters
Vettel z 41. zmago ujel Senno
Vettel zmago posvetil Bianchiju
Povzetek dirke F1 na Hungaroringu
Razglasitev najboljših na dirki v Budimpešti
Hude težave Hamiltona na začetku VN Madžarske

28-letni Vettel se je tako veselil prve zmage na Hungaroringu, dirkališču, ki leži približno 18 kilometrov od Budimpešte. Nemec si je pot do nje stlakoval že na štartu, ko se je s tretjega mesta prebil na prvo. Vodstva v nadaljevanju ni več izpustil iz rok.

Prve stopničke za Kvjata
Na zmagovalni oder sta stopila še voznika Red Bulla Rus Daniil Kvjat, to mu je uspelo sploh prvič v karieri, in Avstralec Daniel Ricciardo. Vodilna v svetovnem prvenstvu, Britanec Lewis Hamilton in Nemec Nico Rosberg, sta končala na šestem oziroma osmem mestu. Osmoljenec dneva je Finec Kimi Räikkönen, ki mu je v 57. krogu odpovedal motor.

"Neumnost" Rosberga stala drugega mesta
Rosberg je bil večji del dirke na drugem mestu, a je nato nekaj krogov pred koncem ob trčenju z Ricciardom preluknjal gumo in moral v boks. Posnetek je pokazal, da je Nemec Avstralcu zaprl pot in bil tako sam kriv za izgubo točk. Hamilton ima v skupnem seštevku devet dirk pred koncem 21 točk prednosti pred Rosbergom. Naslednja dirka bo 23. avgusta v Spaju v Belgiji.

Jules, zmago posvečam tebi
"Hvala, Jules, vselej boš ostal v naših srcih, današnjo zmago posvečam tebi,"
je po zmagi dejal 28-Vettel. "Za vse nas je bila današnja dirka izjemno posebna in zahtevna. V zadnji tretjini je varnostni avtomobil dirko naredil še bolj razburljivo in negotovo. Po začetnih prevladi in nadzoru sem imel v zadnji tretjini dirke nekaj majhnih težav, a dirkalnik je vendarle zdržal do konca. Moja ekipa je sijajno opravila delo na današnji preizkušnji."

Odličen štart Vettla in Räikkönena
Že štart je postregel z dramo, saj sta ferrarija Vettel in Räikkönen po zunanji strani prehitela najboljša v kvalifikacijah Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga v mercedesih. Očitno nervozni Hamilton je nato zletel še v peščeno bankino ob stezi, a se je rešil, prvi krog pa končal šele na 10. mestu.

Hamilton prišel na četrto mesto
Vettel, Räikkönen in Rosberg so v nadaljevanju brez težav branili prva tri mesta, medtem ko se je Hamilton prebil na peto mesto. Anglež je v 29. krogu prehitel še Ricciarda, tako da je vozil za najboljšo trojico, za katero pa je imel kar velik zaostanek. Vettel mu je bežal za 34 sekund, tretji Rosberg pa za 16.

Varnostni avtomobil premešal karte
V 43. krogu je dirko končal Nico Hülkenberg, ki je z zlomljenim sprednjim zračnim stabilizatorjem in blokiranimi kolesi končal v gumah. Na stezo je prišel varnostni avtomobil, kar so vodilni izkoristili za drugi postanek v boksu. Po umiku varnostnega avtomobila se je dirka nadaljevala, seveda pa se je razlika med vodilnimi zmanjšala na le nekaj sekund. Rosberg je takoj prehitel Räikkönena, ki je imel težave z močjo dirkalnika, Hamilton pa je po trku z Ricciardom padel na šesto mesto. Malo pozneje je Ricciardo prehitel še Räikkönena in se zavihtel na tretje mesto. Hamilton je moral v 51. krogu znova v boks, saj je ob trku z Ricciardom poškodoval sprednji del. Anglež je padel na 13. mesto, nato pa dobil še kazen vožnje skozi bokse, ker je trčil v Ricciarda.

Räikkönenov motor ni vzdržal
Medtem sta v ospredju bitko za zmago bojevala Vettel in Rosberg, tretji je bil Ricciardo. V 57. krogu je moral odstopiti Räikkönen, saj je njegov motor dokončno "izdihnil".

Rosberg predrl gumo ob "trku" z Ricciardom
V 64. krogu pa šok za drugega Rosberga, saj mu je Ricciardo s sprednjim krilcem predrl gumo. Rosberg, ki je pravzaprav sam zapeljal v Ricciarda, je nato z velikimi težavami prišel v bokse in se vrnil šele deseti. Prehitel ga je tudi Hamilton. Na vrhu je Vettel vodil pred Kvjatom in Ricciardom, kar je bil tudi vrstni red po koncu dirke. Hamilton je v cilj prišel šesti, Rosberg pa dve mesti za njim na osmem mestu.

Minuta molka za Bianchija
Pred začetkom dirke so se z ganljivo slovesnostjo spomnili na pred kratkim umrlega francoskega dirkača Julesa Bianchija. Dirkačev oče Philippe in dirkači so se objeli v krogu in z minuto molka počastili spomin na Julesa. Na dirki je bilo sicer osem članov Bianchijeve družine, ki jih je v Budimpešto pripeljalo zasebno letalo vodje formule Bernieja Ecclestona.

FORMULA ENA                            
                                       
SVETOVNO PRVENSTVO                     
                                       
VN MADŽARSKE, Budimpešta               
                                       
Končni vrstni red (69/69):             
 1. S. VETTEL     Ferrari   1:46:09,985
 2. D. KVJAT      Red Bull      +15,748
 3. D. RICCIARDO  Red Bull       25,084
 4. M. VERSTAPPEN Toro Rosso     44,251
 5. F. ALONSO     McLaren        49,079
 6. L. HAMILTON   Mercedes       52,025
 7. R. GROSJEAN   Lotus          58,578
 8. N. ROSBERG    Mercedes       58,876
 9. J. BUTTON     McLaren      1:07,028
10. M. ERICSSON   Sauber       1:09,130
                                       
Odstop: Räikkönen, Hülkenberg, Sainz,  
Perez                                  
 
DIRKAŠKI SEŠTEVEK (10/19):             
 1. L. HAMILTON   Mercedes          202
 2. N. ROSBERG    Mercedes          181
 3. S. VETTEL     Ferrari           160
 4. V. BOTTAS     Williams           77
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari            76
 6. F. MASSA      Williams           74
 7. D. RICCIARDO  Red Bull           51
 8. D. KVJAT      Red Bull           45
 9. N. HÜLKENBERG Force India        24
10. R. GROSJEAN   Lotus              23
11. M. VERSTAPPEN Toro Rosso         22
12  F. NASR       Sauber             16
13. S. PEREZ      Force India        15
14. P. MALDONADO  Lotus              12
15. F. ALONSO     McLaren            11
16. C. SAINZ ML.  Toro Rosso          9
17. J. BUTTON     McLaren             6
18. M. ERICSSON   Sauber              6      
 
Vettel z 41. zmago ujel Senno
Vettel zmago posvetil Bianchiju
Povzetek dirke F1 na Hungaroringu
Razglasitev najboljših na dirki v Budimpešti
Hude težave Hamiltona na začetku VN Madžarske