Fernando Alonso je zmagal prvič v letošnji sezoni. Foto: EPA
Fernando Alonso je zmagal prvič v letošnji sezoni. Foto: EPA

Moštvo je z nastavitvijo dirkalnika opravilo izjemno delo. Dirko smo odpeljali fantastično od štarta do cilja. Nobenih težav ni bilo. Na dveh dirkah, na katerih sem prišel do cilja, sem bil drugi in prvi, tako da je štart v sezono zelo dober.

Fernando Alonso
Sebastian Vettel in Fernando Alonso
Dvoboj najboljših dirkačev iz lanske sezone - Sebastiana Vettla in Fernanda Alonsa. Foto: Reuters
Navijačici Kimija Räikkönena
Navijačici Kimija Räikkönena sta bili zadovoljni z razpletom dirke - njun ljubljenec je zasedel mesto tik pod vrhom. Foto: Reuters
Alonso razred zase v Šanghaju

Alonso, dirkač Ferrarija, ki je imel na štartu mehkejšo različico pnevmatik, je bil od 30. kroga (od skupaj 56) ves čas v vodstvu. Prednost pred Sebastianom Vettlom je povečal na skoraj 20 sekund in je vodstvo zadržal tudi po postanku v boksih. Ker je moral Nemec, ki je dirko z devetega položaja začel na trši različici pnevmatik, nujno še po mehkejše pnevmatike, se Alonsu ni bilo treba več ozirati nanj.

Vettel zadržal vodstvo v točkovanju SP-ja
Zmago bi mu lahko vzel le še Kimi Räikkönen, ki pa z rahlo poškodovanim nosom dirkalnika več od drugega mesta ni mogel izvleči. Tretji je bil na koncu Lewis Hamilton, ki je odbil vse napade Sebastiana Vettla. Dirkač Red Bulla (njegov moštveni kolega Mark Webber je odstopil) je zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Räikkönen zaostaja le tri točke, Alonso pa se je prebil na tretje mesto.

Hamilton hitro izgubil začetno vodstvo
Z najboljšega položaja je kitajsko preizkušnjo, tretjo na letošnjem svetovnem prvenstvu, začel Hamilton, toda že po petih krogih sta bila pred njim Ferrarijeva dirkača Alonso in Felipe Massa. Po postanku najboljših je bil nekaj krogov spredaj Niko Hülkenberg, po četrtini dirke pa za kratek čas tudi Vettel in Jenson Button, ki je dolgo čakal na prvi postanek.

Popolna dirka od štarta do cilja
"Moštvo je z nastavitvijo dirkalnika opravilo izjemno delo. Dirko smo odpeljali fantastično od štarta do cilja. Nobenih težav ni bilo. Na dveh dirkah, na katerih sem prišel do cilja, sem bil drugi in prvi, tako da je štart v sezono zelo dober," je po drugi zmagi v Šanghaju in skupaj 31. zmagi kariere (prvi po lanskem juliju) povedal 31-letni Alonso.

VN Kitajske - izidi

 1. F. ALONSO     Fer. 1:36:26,945
 2. K. RÄIKKÖNEN  Lotus    +10,168
 3. L. HAMILTON   Mercedes  12,322
 4. S. VETTEL     Red Bull  12,525
 5. J. BUTTON     McLaren   35,285
 6. F. MASSA      Ferrari   40,827
 7. D. RICCIARDO  Toro R.   42,691
 8. P. DI RESTA   F. India  51,084
 9. R. GROSJEAN   Lotus     53,423
10. N. HÜLKENBERG Sauber    56,598
                                  
Odstop: Gutierrez, Sutil, Webber, 
        Rosberg                   
                                  

Kazen za naslednjo dirko: Webber (odvzem treh mest v kvalifikacijah), Gutierrez (odvzem petih mest).

Najhitrejši krog: Vettel (1:36,808)

Skupni vrstni red (3/19):

Dirkači:
1. S. VETTEL Red Bull 52 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus 49 3. F. ALONSO Ferrari 43 4. L. HAMILTON Mercedes 40 5. F. MASSA Ferrari 30 6. M. WEBBER Red Bull 26 7. N. ROSBERG Mercedes 12 8. J. BUTTON McLaren 12 9. R. GROSJEAN Lotus 11 10. P. DI RESTA Force I. 10 Konstruktorji:
1. RED BULL 78 4. MERCEDES 52 2. FERRARI 73 5. McLAREN 14 3. LOTUS 60 6. F. INDIA 14

Moštvo je z nastavitvijo dirkalnika opravilo izjemno delo. Dirko smo odpeljali fantastično od štarta do cilja. Nobenih težav ni bilo. Na dveh dirkah, na katerih sem prišel do cilja, sem bil drugi in prvi, tako da je štart v sezono zelo dober.

Fernando Alonso
Alonso razred zase v Šanghaju