V Melbournu je vse pripravljeno za novo sezono v formuli ena. Foto: EPA
V Melbournu je vse pripravljeno za novo sezono v formuli ena. Foto: EPA

Naše priprave na novo sezono niso bile idealne in najbrž res nismo v najboljšem položaju pred prvo dirko, toda menim, da vsekakor nismo za odpis. Tudi Fernando Alonso je bil v kvalifikacijah pred leti vedno sekundo in pol za najboljšim, a nam je na zadnji dirki sezone skoraj speljal naslov.

Sebastian Vettel
Keke Rosberg
Prvo dirko za VN Avstralije, ki je štela za svetovno prvenstvo, so izpeljali 3. novembra 1985. Dobil jo je oče Nica Rosberga Keke Rosberg (na fotografiji). Ta je tedaj dirkal z williamsom. Foto: EPA
Damon Hill
Prvo dirko v Albert Parku je leta 1996 suvereno dobil Britanec Damon Hill. Šele štiri kroge pred koncem je prehitel izjemno hitrega novinca Jacquesa Villenueva, ob prečkanju ciljne črte pa je imel že kar 38 sekund prednosti. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Lansko uvodno dirko sezone v Melbournu je s tvegano taktiko dobil Finec Kimi Räikkönen. Ta je opravil postanek manj od tekmecev in je za nameček, čeprav je imel v zaključku dirke že povsem razcefrane gume, odpeljal še najhitrejši krog. Svetovni prvak iz leta 2007 bo Lotusu še kako manjkal, v novi sezoni bo s Fernandom Alonsom nabiral točke za Ferrari. Foto: EPA

Dalj časa se že veselim tega konca tedna, zimska testiranja so se nam izšla po načrtih. V moštvu so me dobro pripravili na tekmovanje v formuli ena, ki vsekakor ni lahko. To je velik izziv, toda mislim, da sem na vse skupaj zelo dobro pripravljen. S tem sicer ne podcenjujem izziva, ki me čaka, le nekoliko sem neučakan.

Kevin Magnussen
Jenson Button
Od aktualnih dirkačev je največ zmag na dirkah za VN Avstralije zbral Jenson Button, ki je slavil zmage v sezonah 2009, 2010 in 2012. Lani za zmago ni imel niti najmanjših možnosti, a letos je McLarnov paket veliko boljši. Z morebitno zmago bi se na vrhu avstralske lestvice izenačil z Michaelom Schumacherjem, ki je v Albert Parku zmagal štirikrat (v sezonah 2000, 2001, 2002 in 2004). Foto: EPA


Zimska testiranja dirkalnikov so za nami, zdaj bo šlo zares. Prva preizkušnja v novem obdobju kraljice motošporta dirkače čaka v nedeljo ob 7.00 po našem času, ko bodo morali v boju za prve točke v sezoni prevoziti 58 napornih krogov. Katera ekipa se je ob vseh novostih dejansko najbolje pripravila na Melbourne? Kdo se bo veselil prve letošnje zmage?

Stavnica za VN Avstralije
1. Lewis Hamilton (2,75)
2. Nico Rosberg (4,50)
3. Fernando Alonso (8,00)
4. Felipe Massa (9,00)
5. Jenson Button (12,00)
6. Kimi Räikkönen (13,00)
7. Valtteri Bottas (17,00)
8. Sebastian Vettel (19,00)
9. Kevin Magnussen (21,00)
10. Nico Hülkenberg (34,00)

Največ zmag na dirkah za VN Avstralije, ki so štele za svetovno prvenstvo v formuli ena, ima legendarni Michael Schumacher (4), ki je zmagal v sezonah 2000, 2001, 2002 in 2004. Od še aktivnih dirkačev je eno zmago manj dosegel McLarnov Jenson Button, ki je slavil zmage v sezonah 2009, 2010 in 2012. Med konstruktorji je najuspešnejši McLaren, ki je zbral 11 zmag, 7 zmag ima Ferrari, tretjeuvrščeni Williams pa 5.
Vettel kljub katastrofalni zimi optimističen
Sebastian Vettel je štirikrat zapored osvojil naslov svetovnega prvaka, a po slabih zimskih testiranjih mu za peti naslov ne kaže najbolje. "To bo dolga sezona. Naše priprave na novo sezono niso bile idealne in najbrž res nismo v najboljšem položaju pred prvo dirko, toda menim, da vsekakor nismo za odpis. Tudi Fernando Alonso je bil v kvalifikacijah pred leti vedno sekundo in pol za najboljšim, a nam je na zadnji dirki sezone skoraj speljal naslov," je povedal 26-letni Heppenheimčan, ki bo letos dirkal z nezanesljivo Suzie. Sklenil je: "Obstaja še veliko stvari, ki jih moramo rešiti. Na žalost tega ne moremo storiti čez noč. Radi bi, a ne moremo. Zato moramo vselej narediti korak za korakom. Z Danielom (Ricciardom) morava biti zanesljiva in našim inženirjem dati karseda najboljše podatke o pogonskem sklopu, da se bomo lahko premaknili v pravo smer, saj v tem trenutku še ne vemo, kje stojimo in kako dobri smo."
Magnussen: Nekoliko sem neučakan
V intervjuju za MMC je strokovnjak za F1 Niko Mihelič kot enega izmed favoritov izpostavil novinca Kevina Magnussena. Ta je na novinarski konferenci v Melbournu sedel med dirkači, ki so osvojili sedem naslovov svetovnih prvakov in skupaj dobili 104 dirke. "Sanje so se mi uresničile. Vsak trenutek je fantastičen in prepričan sem, da bo tako tudi ostalo," je povedal 21-letni Danec, ki bo skušal pomagati McLaren po katastrofalni lanski sezoni vrniti na pota stare slave. "Dalj časa se že veselim tega konca tedna, zimska testiranja so se izšla po načrtih. V moštvu so me dobro pripravili na tekmovanje v formuli ena, ki vsekakor ni lahko. To je velik izziv, toda mislim, da sem na vse skupaj zelo dobro pripravljen. S tem sicer ne podcenjujem izziva, ki me čaka, le nekoliko sem neučakan," je še povedal.
V Melbournu malo prehitevanj
Cestno dirkališče v Albert Parku leži le nekaj kilometrov južno od središča Melbourna. Prvič je dirko za VN Avstralije, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, gostilo 10. marca 1996, predtem so dirkači 11 let dirkali v Adelaidu. Gre za zelo hitro progo, ki poteka okoli umetnega jezera v Albert Parku in ima 16 zavojev. Del dirkališča je speljan po javnih cestah, ki so zaradi temeljite prenove leta 1996 še vedno v odličnem stanju. Proga ni zapletena, dirkači si jo zelo hitro vtisnejo v spomin, težave jim povzroča le pomanjkanje dolgih ravnin, ki bi jim omogočale več prostora za prehitevanje. Krog je dolg 5,303 km, najhitreje ga je leta 2004 s Ferrarijem odpeljal Schumacher (1:24,125).
Hillu prva dirka v Albert Parku
Krstno dirko za VN Avstralije so v Albert Parku izpeljali 10. marca 1996. Dobil jo je Britanec Damon Hill (Williams), ki si je, čeprav je imel ob prečkanju ciljne črte kar 38 sekund prednosti pred drugouvrščenim Kanadčanom Jacquesom Villeneuvom (Williams), zmago zagotovil šele štiri kroge pred koncem. Tretji je bil Irec Eddie Irvine (Ferrari). S 13. zmago v karieri je Hill izenačil dosežek svojega očeta Grahama Hilla, dvakratnega svetovnega prvaka. Dirko je zaznamovala spektakularna nesreča v uvodnem krogu, zaradi česar je bil dogodek prekinjen za 30 minut. Avstralsko preizkušnjo je končalo zgolj 11 dirkačev, med tistimi, ki so odstopili, je bil tudi tedaj aktualni svetovni prvak Schumacher, ki je dirko končal v 34. krogu.
Prvo dirko za VN Avstralije, ki je štela za svetovno prvenstvo, so izpeljali 3. novembra 1985. Dobil jo je oče Nica Rosberga Keke Rosberg (Williams) pred Jacquesom Laffitom in Philippejem Streiffom (oba Ligier). Od 25 dirkačev jih je na cilj prispelo zgolj osem.
Räikkönenu se je tveganje obrestovalo
Lansko uvodno dirko sezone je dobil Kimi Räikkönen (Lotus) in dosegel 20. zmago v karieri. Fincu se je izdatno obrestovala odlična taktika. Opravil je postanek manj od zasledovalcev (iz prve šesterice so drugi opravili po tri), vse je stavil na gume, ki so zdržale do konca, in zadržal prednost pred Fernandom Alonsom, ki se je v končnici dirke trudil nadomestiti zaostanek, a je bil svetovni prvak iz leta 2007 premočan. Za nameček je tri kroge pred koncem z zelo obrabljenimi gumami odpeljal celo najhitrejši krog. Tretje mesto je osvojil Vettel, ki je bil najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah.

Dirka ob 7.00 na TVS 2 in na MMC-ju
Dirkači bodo v Melbournu v petek ob 2.30 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 4.00, ob 7.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 7.00.

Dirka za VN Avstralije, Albert Park
Petek ob 2.30:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 6.30:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 4.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 7.00:
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 7.00:
DIRKA

Naše priprave na novo sezono niso bile idealne in najbrž res nismo v najboljšem položaju pred prvo dirko, toda menim, da vsekakor nismo za odpis. Tudi Fernando Alonso je bil v kvalifikacijah pred leti vedno sekundo in pol za najboljšim, a nam je na zadnji dirki sezone skoraj speljal naslov.

Sebastian Vettel

Dalj časa se že veselim tega konca tedna, zimska testiranja so se nam izšla po načrtih. V moštvu so me dobro pripravili na tekmovanje v formuli ena, ki vsekakor ni lahko. To je velik izziv, toda mislim, da sem na vse skupaj zelo dobro pripravljen. S tem sicer ne podcenjujem izziva, ki me čaka, le nekoliko sem neučakan.

Kevin Magnussen
Formula ena pred tehnološko revolucijo
Hamilton predstavil krog v Albert Parku
Formula ena pred tehnološko revolucijo
Hamilton predstavil krog v Albert Parku