Foto:
Foto:
Tudi v sredo so bile na Wall Streetu v ospredju cene nafte.

Ob prometu skoraj 150 milijonov SIT je cena Krke med trgovanjem padla pod 71.000 SIT, zadnji posli pa so se sklepali po tej ceni. Z nekaj več kot 60 milijoni SIT prometa sledijo delnice investicijskega sklada NFD, ki se je na prostem trgu podražil za pol odstotka, na 319,4 SIT.

Dan je bil dolgočasen in možno je, da bo tako do konca poletja, če seveda ne bo spet kakšne zgodbe tipa Krka oziroma Sava. Indeksa SBI20 in PIX sta izgubila 0,27 odstotka, PIX pa je ostal nespremenjen.

Promet s Savo se je povečal na dobrih 30 milijonov SIT, kot je nakazoval že sredin konec trgovanja, pa so se delnice prvič po treh tednih (v tem izjemnem nizu so delnice pridobile dobrih 20 odstotkov) pocenile. Večina poslov je bila sklenjena pri okroglih 35.000 SIT. Tudi rast Merkurja se je ustavila, tako da je cena ostala 32.000 SIT.

Delnice Mercatorja (tečaj je 38.805 SIT) in Gorenja (6.494 SIT) so se pocenile za 0,7 odstotka. Od prometnejših delnic so največ izgubile Lukine, ki so padle na 8.200 SIT. Rahlo dražje so delnice Petrola, Istrabenza in Kolinske. Vrednosti investicijskih družb in holdingov se niso bistveno spremenile.

Nafta dol, delnice gor, angleške obresti tudi
Sredino dogajanje na Wall Streetu je spet zaznamovala nafta. Na začetku je 21-letni rekord nafte povzročil zdrs vodilnih delnic. Ko pa je nafta izgubila več kot dolar vrednosti, se je indeks Dow Jones le začel vzpenjati in dan končal s šestimi točkami pribitka (10.126 točk). Nasdaq (1.855) je nekaj malega izgubil.

Za padec nafte je najzaslužnejše poročilo o nepričakovanem porastu ameriških zalog nafte, svoje pa je dodal tudi Opec, ki je zagotovil, da so še proste zmogljivosti za črpanje dodatnih količin. Poleg vsega se še ne sme odpisati ruskega Jukosa.

Britanska centralna banka je po pričakovanju še dodatno zaostrila denarno politiko in obrestno mero zvišala petič po novembru, tudi tokrat za četrt odstotne točke. Britanska ključna obrestna mera zdaj znaša že 4,75 odstotka. S tem želi Bank of England predvsem preprečiti nadaljnje naraščanje dolga svojih prebivalcev, ki dosega rekordne razsežnosti. Evropski centralni bankirji naj bi na zasedanju v Frankfurtu obresti pustili nedotaknjene.

Evropske borze so v sredo izgubljale, četrtkovo dopoldne pa je bilo zmerno optimistično. Vrednost evra ostaja uokvirjena med 1,20/21 dolarja.