Foto:
Foto:
Se obeta preobrat v sagi o hrvaškem ribolovnem pasu?

Ukrep naj bi veljal do sklenitve dogovora o ribištvu med Hrvaško in EU-jem. Po poročanju Hine je sabor kljub nasprotovanju opozicije predlog po hitrem postopku že uvrstil na dnevni red jutrišnje seje.

Hrvaška vlada se je po neuradnih navedbah za takšno rešitev odločila zaradi pritiska Slovenije in Italije, ki nasprotujeta širitvi hrvaške jurisdikcije na Jadranu. Ljubljana in Rim naj bi bila namreč pripravljena vložiti veto na dodelitev statusa kandidatke za EU Hrvaški.

V petek naj bi se v Bruslju sestali državni sekretarji zunanjih ministrstev Slovenije, Hrvaške in Italije skupaj s predstavniki Evropske komisije na prvih skupnih pogovorih o hrvaški razglasitvi ERC. Hrvaška je pas na Jadranu sicer razglasila lani oktobra in takoj začetek njenega izvajanja zadržala za eno leto.

Gnjero: Do uveljavitve ne more priti
Neodvisni hrvaški analitik Davor Gnjero meni, da je bilo povsem logično, da do uveljavitve ekološko-ribolovnega pasu ne more priti. V okviru predavanja politični odnosi med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je v Ljubljani pripravilo Slovensko društvo za mednarodne odnose, je dejal, da je bila lanska razglasitev posledica ponesrečenega poskusa Hrvaške, da bi zmanjšala pritisk Italije glede premoženja optantov. "Do uveljavitve cone ne more priti, sedaj se postavlja le vprašanje, kako bo Hrvaška diplomacija našla časten izhod iz položaja", je dejal Gnjero.

SNS: Slovenija naj bo močan nasprotnik
Skupina SNS pa je danes, preden je postal znan najnovejši Sanaderjev predlog, izrazila zahtevo po brezpogojni odpravi zaščitnega ekološko-ribolovnega pasu (ERC). Od slovenskih pogajalcev SNS pred petkovimi pogovori v Bruslju, na katerih bodo državni sekretarji zunanjih ministrstev Slovenije, Hrvaške in Italije s predstavniki Evropske komisije govorili o razglasitvi ERC-ja, zahteva, da izpolnijo svojo obveznost.

Stranka še pričakuje in zahteva, naj Slovenija jasno nakaže Hrvaški, da bo v Sloveniji ob vprašanju vstopa Hrvaške v EU naletela na močnega nasprotnika, če bo še naprej posegala v slovenske vitalne nacionalne interese.