Foto:
Foto:
Kakšna bo usoda prič Miloševićeve obrambe?

Trije nekdanji pripadniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Fatmir Limaj, Haradin Bala in Isak Musliu so obtoženi mučenja, umorov ter krutega ravnanja s srbskimi in albanskimi civilisti v taborišču na Kosovu leta 1998.

Fatmir Limaj, tesni sodelavec vodje Demokratske stranke Kosova Hashima Thacija, je obtožen vpletenosti v umore okoli deset Srbov in Albancev. Skupaj z obtoženima pa naj bi med majem in julijem 1998 v taborišču Lapušnik v nečloveških pogojih zadrževali 35 Srbov in Albancev, pri tem pa naj bi jih psihično in fizično mučili. Odgovorni naj bi bili tudi za smrt najmanj 24 zapornikov, med njimi 13 Albancev.

Obtoženca tudi proti Bralu
Sodišče je objavilo tudi obtožnico proti bosanskemu Hrvatu, pripadniku hrvaških enot v BiH-u Miroslavu Bralu, ki je bila zapečatena devet let. Obtožnica ga bremeni zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov med spopadi v dolini Lašve v osrednjem BiH-u leta 1993.

S prisilo nad priče Miloševića?
Odvetnika nekdanjega predsednika ZRJ-ja Slobodana Miloševića sta dejala, da bi lahko sodišče zaprosila za pomoč pri privedbi prič obrambe. Te namreč zavračajo pričanje, ker je sodišče pred enim mesecem Miloševiću proti njegovi volji dodelilo odvetnika, ki naj bi vodila obrambo. Sodišče bi lahko priče na sodišče privedlo s pozivom.

Milošević dodelitev odvetnikov še vedno zavrača, prav tako pa noče z njima kontaktirati in jim pomagati pri obrambi.